Російські окупанти захопили ще одне українське риболовецьке судно.

Російська Федерація незаконно захопила на території тимчасово окупованого Криму судно з двома рибалками з Генічеська. Про це повідомила уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

Двоє рибалок Руслан Романюта та Іван Герасименко вийшли 25 січня 2022 року в Азовське море на риболовецькому судні “Волга” з Генічеська та додому не повернулися. За попередньою інформацією, на судні відмовив двигун і його прибило до міста Щолкіне в тимчасово окупованому Криму. Як стало відомо, рибалок затримали російські “прикордонники”, про що не повідомили українську сторону. За даним фактом ГУ Національної поліції в Херсонській області порушено кримінальне провадження за ч. 1 ст 146-1 КК України (насильницьке зникнення). Затримання українських рибалок країною-окупантом суперечить усім міжнародним нормам права”, – йдеться в її повідомленні.

Людмила Денісова звернулась до Уповноваженої з прав людини в РФ Татьяни Москалькової вжити заходів щодо звільнення незаконно затриманих громадян України. А також до представників міжнародних правозахисних організацій, щоб тримати на контролі ситуацію щодо чергових фактів затримання країною-агресором громадян України.

За інформацією пресслужби обласного главку Нацполіції, за даним фактом відкрите також кримінальне провадження за ч. 1 т 278 КК України— угон або захоплення залізничного рухомого складу, повітряного, морського чи річкового судна.

Нагадаємо, що на початку 2020 року в західній частині Азовського моря так звані “співробітники прикордонного управління ФСБ РФ” по Криму незаконно затримали маломірне судно з чотирма громадянами України на борту. Представники окупаційної влади півострова звинуватили українських рибалок з Запорізької області в незаконному вилові камбали-калкана і відмовою підкорятися незаконним вимогам так званих “прикордонників”. Після 10 днів незаконного арешту всіх рибалок відпустили додому.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я