1 листопада 2021 року відзначається 150-річчя від народження всесвітньо відомого композитора Олександра Спендіарова.

Проти повернення місцевій школі мистецтв імені Олександра Спендіарова виступила на своїй сесії 28 жовтня Каховська міськрада. Більшість депутатів разом із міським головою Віталієм Немерцем не підтримали пропозицію свого колеги Михайла Гончара відновити історичне найменування закладу і таким чином вшанувати свого видатного земляка.

До початку 1990-х років наша тодішня музична школа носила ім’я Спендіарова, але в процесі перереєстрації в пострадянські часи “загубила” його. Враховуючи непересічний внесок Спендіарова у світову культуру, було б логічно повернути його ім’я нинішній школі мистецтв, – пояснив Михайло Гончар.

І наше управління, і колектив школи підтримали цю пропозицію. Прикро, що депутати виявились проти. Частина з них пояснили, що врятували заклад від паперової тяганини: мовляв, перейменування тягне за собою заміну печаток та внесення нових записів до трудових книжок працівників. Але ми б із цим справились. Тим більше, що на початку року ті самі депутати перейменували наш відділ в управління і паперової тяганини у зв’язку з цим було значно більше. І нічого, пережили, – здивована рішенням народних обранців начальниця управління культури і туризму Каховської міськради Анна Садова.

Голосувати проти цього рішення — принципова позиція нашої партії, щоб не допускати створення культу особистості, – так пояснила на сесії депутатка міськради від “Батьківщини” Тетяна Гончарова.

“Це принципова позиція нашої партії, щоб не допускати створення культу особистості“.

“Принципова позиція партії” зовсім не завадила депутатам від “Батьківщини” місяць тому повним складом проголосувати проти позбавлення звання “Почесного громадянина Каховки” комісару народного господарства та фінансів “революційного комітету” Російської компартії більшовиків 1920-х років, маловідомому нині Якову Савченку. Також представники каховської “Батьківщини” постійно виступали проти знесення пам’ятника російському військовому Міхаілу Фрунзе і свого часу були проти перейменування названого на його ж честь колишнього районного будинку культури.

Нагадаємо, що торік ЮНЕСКО включила в свій календар 2020 і 2021 років 150-річчя з дня народження Олександра Спендіарова — видатного композитора, уродженця Каховки вірменського походження.

У 1980-х роках у Каховці остаточно зруйнували будинок, в якому народився і провів своє дитинство Спендіаров. Зараз про його належність до міста нагадує лише названа на його честь невелика вулиця та частина експозиції в місцевому музеї.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я