У місцях, де проходили свій шлях чумаки, встановили пам’ятні знаки.

Арт-караван з відомими українськими та кримськотатарськими діячами культури і активістами завітав на Херсонщину. Протягом трьох останніх днів серпня він побував у Бериславі, Каховці і КПВВ “Каланчак”.

– Цей арт-караван став однією з семи частин нашого проєкту “Шлях/Yol”, який розповідає про культуру кримських татар. Крім нього протягом року заплановані й інші ініціативи. Зокрема, ми вперше формуємо велику колекцію ужиткового мистецтва кримськотатарського народу, яку передамо до одного з державних музеїв. Також відома співачка Джамала готує альбом з 13 народних кримськотатарських пісень. Вже проходять різноманітні мистецькі резиденції, підсумком яких стане 2 виставки в Кримському домі та національному центрі народної культури “Музей Івана Гончара”. А ще готуємо низку фільмів, книг, настільних ігор та мобільний додаток з вивчення кримськотатарської мови, – розповіла співкураторка проєкту “Шлях/Yol”, мистецтвознавиця Світлана Ляховець.

У Бериславі та Каховці в рамках проєкту відбувся етнофестиваль, на якому проводились майстеркласи з малювання на воді, розпису хною, а присутніх пригощали кримськотатарською кавою, приготованою на піску. Також тут відкрили пам’ятні знаки чумацькому шляху. В Каховці ж його встановили поблизу місця, де розташовувалась фортеця Іслам-Кермен, збудована кримським ханом Менглі-Гиреєм І у 1492-1506 роках.

– Подібні пам’ятні знаки ми встановили по всьому нашому маршруту: у Києві, Світлогірську Полтавської області, Нікополі Дніпропетровської області та на останній точці на материковій Україні — КПВВ “Каланчак”. Останній же, сьомий пам’ятний знак ми неодмінно встановимо в Криму після деокупації півострова. До речі, до цього маршруту вже є величезний інтерес. Тож ми сподіваємося, що по ньому почнуть їздити люди і це призведе до збільшення туристів, – додала Світлана Ляховець.

– Наш проєкт розповідає про взаємовплив українців і кримських татар, наших культур і традицій. А сам чумацький шлях для нас є артерією, яка з давніх давен зв’язувала Крим з материковою Україною. Впевнений, що місця, де ми встановили пам’ятні знаки, отримають серйозний поштовх для свого розвитку та залученню туристів. А сам “Чумацький шлях” може стати одним із брендів України, – сказав керівник проєкту “Шлях/Yol”, голова громадської організації “Ель Чєбєр”, відомий художник-кераміст Рустем Скибін.

“Шлях/Yol” — це масштабний мультидисциплінарний культурно-мистецький проєкт, завданням якого є презентація культури кримськотатарського народу. Свою участь у проєкті крім Джамали підтвердили Ахтем Сеітаблаєв, Ерфан Кудусов та інші відомі кримські татари і українці.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я