Місце перебування двох братів – Мустафи та Абдулли Ібрагімова – досі невідоме.

В тимчасово окупованій Росією Євпаторії співробітники російського ОМОНу вдерлися з обшуками до помешкання 57-літнього Алі Ібрагімова та його 27-літнього сина Мустафи.

У будинку проживає 9 осіб, 4 з них – неповнолітні діти.

Про це 22 липня повідомила уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

Вкотре країна-окупант вдається до переслідування та залякування кримських татар“, – наголосила українська омбудсменка.

За словами Денісової, обшуки у помешканнях громадян України суперечать міжнародним нормам та є прямим порушенням статті 5 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, відповідно до якої кожній людині гарантовано право на особисту недоторканність, та статті 8 Конвенції – право на повагу до приватного і сімейного життя.

Вона закликала міжнародну спільноту відреагувати на неправомірні дії окупаційної влади та посилити тиск на РФ з метою припинення порушень прав людини на території тимчасово окупованого Криму.

Російські силові відомства про причину обшуків не повідомляють.

“Не коментують ситуацію представники силових структур, що оточили домоволодіння по периметру”, – повідомили активісти громадського об’єднання “Кримська солідарність”.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров назвав обшук російських силовиків у будинку кримського татарина Алі Ібрагімова в тимчасово окупованій Євпаторії “особливою формою залякування кримських татар” і “нехтуванням елементарними правами людини”.

Незаконні вторгнення і обшуки в домах кримських татар, арешти мирних жителів в дні мусульманських свят, що проводяться російськими окупантами в Криму, є особливими формами залякування кримських татар і демонстрацією відкритого нехтування елементарними правами людини“, – написав Рефат Чубаров на своїй сторінці​ у Фейсбук. 

Пізніше стало відомо, що співробітники російського ОМОН завершили обшук в будинку Алі Ібрагімова. Втім, досі невідоме місце перебування його синів – Мустафи та Абдулли Ібрагімова. Їх вивезли нібито на слідчі дії в невідомому напрямку – повідомила Людмила Денісова.

За даними активістів “Кримської солідарності”, російські силовики також проводили так звані “слідчі дії” в магазині, що належить Ібрагімовим.

Як повідомив активістів адвокат Едем Семедляєв, російські силовики не допустили його на обшук у будинок, він назвав це “порушенням чинного законодавства”.

“Прибувши на місце, я спробував увійти до свого довірителя, проте співробітники правоохоронних органів у грубій формі мене не пропустили. Мене попросили очікувати. Це є порушенням закону, оскільки громадянин має право на кваліфіковану юридичну допомогу. Це також є перешкодою моїй професійній діяльності”, – сказав Семедляєв.

Адвокат зазначив, що має намір звернутися до прокуратури Криму з метою домогтися визнання незаконності всіх дій російських силовиків під час цього обшуку.

Нагадаємо, що після російської окупації Криму навесні 2014 року на півострові регулярно відбуваються обшуки у незалежних журналістів, громадських активістів, активістів кримськотатарського національного руху, членів Меджлісу кримськотатарського народу, а також кримських мусульман, підозрюваних у зв’язках із забороненою в Росії та в окупованому нею Криму організацією Хізб ут-Тахрір.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я