Рішення окупаційного “суду” в Україні вважається нікчемним.

Так званий «верховний суд» Криму засудив лідера Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова до 6 років позбавлення волі за “організацію масових заворушень” перед будівлею Верховної ради АР Крим у лютому 2014 року. Рішення винесено заочно.

Про це 1 червня повідомила прес-служба “суду”.

“Визнати винним у скоєнні злочинів, передбачених кримінальним законом, з призначенням покарання за частиною 1 статті 212 КК РФ у вигляді 6 років позбавлення волі у виправній колонії загального режиму”, – вказано в рішенні “суду”.

Також Чубарова визнали винним за частиною 2 статті 280.1 КК РФ (заклики до порушення цілісності РФ), засудивши його до штрафу у 200 тисяч рублів з “позбавленням права обіймати посади, пов’язані зі здійсненням функцій представника влади, організаційно-розпорядчих, адміністративних і господарських повноважень, терміном на 1 рік” і 200 годин громадських робіт.

Сам Рефат Чубаров назвав вирок “суду “юридично нікчемним”.

Зрозуміло, що це рішення юридично нікчемне, оскільки воно ухвалене російським окупаційним судом. Всі ті люди, які ініціювали і фабрикували цю справу, а також ті, хто оголошував рішення сьогодні – реальні злочинці, їх всіх наздожене відповідна кара“, – сказав Чубаров в ефірі проєкту Радіо Свобода Радіо Крим.Реалії.

Адвокат Микола Полозов, якому окупаційний суд у Криму заборонив допуск до «справи Чубарова» як його захисника, подав апеляцію на оголошений голові Меджлісу кримськотатарського народу заочний “вирок”.

Про це Полозов написав на своїй сторінці у Фейсбуці.

«На вирок щодо Рефата Чубарова мною подана апеляційна скарга, так само як і на “постанову” “судді” «Верховного суду» Криму Віктора Васильєва, якою він з надуманих підстав відмовився допустити мене до “справи” як захисника Рефата Чубарова», – повідомив адвокат.

За його словами, при оскарженні цієї “постанови” всі інстанції, аж до касаційної, вказали, що оголошене “рішення” – не підсумкове, а проміжне, яке може бути оскаржене. При цьому ілюзій щодо результатів апеляційної скарги у адвоката, за його словами, немає.

«Звісно, ніяких ілюзій щодо якості та підсумків розгляду апеляції немає, але це необхідна умова для подальшого звернення до ЄСПЛ», – зазначив Полозов.

Як відомо, ФСБ РФ заочно обвинуватила Рефата Чубарова в порушенні територіальної цілісності РФ (стаття 280.1 КК РФ), але після декриміналізації статті державне обвинувачення попросило “суд” визнати його винним за частиною 2 статті 280.1 КК РФ («Публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності РФ, вчинені з використанням ЗМІ»).

За версією відомства, в квітні 2015 року громадянин України Рефат Чубаров в інтерв’ю одному з українських ЗМІ закликав повернути український Крим до складу України.

У квітні 2016 року окупаційний “Верховний суд” Криму визнав Меджліс кримськотатарського народу екстремістською організацією і “заборонив” його діяльність на території сусідньої Росії.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я