87,5% дописів у соціальній мережі Facebook, із поздоровленнями з 8 березня, від лідерів суспільної думки Херсонщини містили ознаки сексизму.

Такі данні містить моніторинг Інститута масової інформації та «Детектор медіа» на замовлення Національного Демократичного Інституту. Експерти провели моніторинг контенту соціальної мережі Facebook, сформувавши вибірку з політиків та чиновників найвищого рангу й публічних людей, яких можна вважати лідерами думок. Це дослідження доповнює картину ґендерного дисбалансу в контенті українських ЗМІ, з’ясовану в результаті лютневого моніторингу ІМІ та ДМ, проведеного на замовлення Національного Демократичного Інституту.

Більше ніж на Херсонщині сексистських поздоровлень від лідерів громадської думки було тільки у Дніпрі та Сумах – 100%.

На загальноукраїнському рівні – майже половина поздоровлень від найпопулярніших відеоблогерів, політиків і топ-чиновників із найбільшою кількістю підписників у фейсбуку, містили ознаки сексизму.

До загальнонаціональної вибірки потрапили 16 найпопулярніших відеоблогерів; 18 політиків і топ-чиновників із найбільшою кількістю підписників у фейсбуку; 21 медійник із найбільшою кількістю підписників у фейсбуку; 14 публічних експертів і коментаторів (загалом 69 чоловіків і жінок). Також у 23 областях України відібрали по 10 – 12 публічних людей, яких експерти вважають лідерами думок, та топ-чиновників і посадовців місцевого самоврядування (загалом 259 чоловіків і жінок).

Звісно, судити про регіони за цими цифрами не слід, адже багато в окремих регіонах залежало від порівняно невеликої вибірки, до якої ми включили лідерів думок та місцевих топових посадовців. Але є певні закономірності. Так, у 9 з 23 областей (40%) голови обласних державних адміністрацій вдалися до відвертого сексизму у привітаннях.

Що ж писали про свято херсонські лідери суспільних думок?

Для херсонського губернатора Сергія Козиря жінка – «символ добра, любові, тепла та сімейного затишку». Він стримано хвалить жінок за успіхи в роботі, але, щоб вони бува не подумали, що є повноцінними людьми, нагадує: «Своєю красою, щирою любов’ю й турботою ви надихаєте чоловіків на подвиги та нові звершення».

Заступник голови Херсонської облради Єгор Устинов ніби й згадує на початку допису, що для «когось» це день боротьби за права, але потім доходить до: «Вы – наша опора и наши крылья, символ Домашнего Очага и Независимости, только благодаря вам мужчина может почувствовать себя по-настоящему нужным».

Зауважмо, що політики та чиновники – меншість у вибірці моніторингу, однак більшість зразків сексизму, об’єктивації, приниження ролі жінок у суспільстві та переведення стрілок із прав жінок на «весну і тюльпани» забезпечили саме вони. Інші лідери думок – активісти, журналісти, лікарі, митці, священики – висловлювались у середньому значно адекватніше.

Іноді краще не мовчати

Можливо, 8 березня вам видалося, що вся ваша фейсбук-стрічка перетворилась на суцільні суперечки про зміст і форму жіночого свята, фоторепортажі з жіночих маршів та маніфестації жіночих прав. Це дослідження дозволяє побачити ширшу картинку й пересвідчитись, що поза «бульбашкою» все не так. Більшість лідерів думок, які визначають теми дискусій у соцмережах, пропонують фрейми бачення різних проблем і способи їх розв’язання, нічого не писали про 8 березня. Хоча саме серед них, як можна припустити – і як свідчать дописи тих, хто не змовчав, – найбільше прибічників відзначення Міжнародного жіночого дня як нагоди всерйоз поговорити про права жінок.
Натомість не змовчав майже жоден топчиновник, політик чи посадовець місцевого самоврядування.

І майже всі вони за радянською й пострадянської традицією, що перемістилась із стінгазет та районної преси в інтернет, озвучували сексистські стереотипи в руслі «свята весни і краси». Навіть ті з них, хто відповідає за освіту, науку і гуманітарний розвиток держави (так, і міністр культури туди ж!), пропонують жінкам замість рівноправності й можливостей для самореалізації тюльпан і другорядну роль берегині й натхненниці чоловіків.

Але це можна змінити – й ознаки цих змін уже помітні. Деякі чиновники й чиновниці, політики й політикині використовують нагоду 8 березня, аби говорити про права жінок. Приклади голови Чернігівської ОДА Анни Коваленко або міністра фінансів Сергія Марченка, який вийшов на Марш жінок, поки що поодинокі, але наступного року їх може стати більше – аж поки вони не витіснять тюльпани і «тендітні плечі». Для цього людям, які розуміють суть Міжнародного жіночого дня і проблеми прав жінок в Україні та світі, важливо висловлювати свою позицію – й не тільки 8 березня.

Цей моніторинг було здійснено на замовлення Національного Демократичного Інституту завдяки щедрій підтримці британського народу через Міністерство закордонних справ, у справах співдружності та розвитку в рамках Фонду розвитку ефективного врядування. Думки, висловлені тут, належать автор(к)ам та не обов’язково відображають погляди Міністерства закордонних справ, у справах співдружності та розвитку або Уряду Її Величності

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я