Парк-пам’ятник садово-паркового мистецтва підпорядкований державному підприємству “Каховське лісове господарство”.

Звернутись до Державної екологічної інспекції Південного округу 16 березня вирішив виконавчий комітет Каховської міськради.

Виконком попросив направити до міста представника цього відомства “для здійснення перевірки міськради в частині обстеження зелених насаджень в парку-пам’ятнику садово-паркового мистецтва “Дендропарк Каховського лісгоспзагу”. Метою цього рішення зазначене “поліпшення санітарного стану, чистоти та порядку, підвищення рівня благоустрою та безпеки території міста”.

– Ми хочемо дізнатись, що можемо робити в дендропарку, а що ні. Адже він розташований на території міста, а належить до ДП “Каховське лісове господарство”. Від Держекоінспекції ми просимо підказати, що ми там можемо привести до ладу, а що ні, – пояснив на засіданні виконкому міськради міський голова Каховки Віталій Немерець.

Нагадаємо, що останні втручання влади міста до дендропарку до добра не доводили. 6-7 років тому за ініціативи чиновників у ньому вирішили вирубати аварійні дерева. Завершилось це проведеною у 2014 році перевіркою Держекоінспекції, яка заявила про спроби знищення дендропарку і нарахувала збитків на 1,05 млн грн.

Попередня ж влада Каховки, у свою чергу, звинувачувала ексбізнесмена, ексдепутата міськради та нинішнього першого заступника міського голови Руслана Романенка в незаконній забудові прибережної території дендропарку. Зокрема, 22 березня 2019 року постійно діюча комісія міськради встановила “факт самовільного захоплення земельної ділянки та незаконне будівництво” на землях рекреаційного призначення.

Як зізнався сам Романенко, він вирішив відновити на тому місці човнову станцію, про що домовився з тодішнім очільником міста Андрієм Дяченком.

“Дяченко сказав: “Будуй! Документи в порядку, залишилось лише винести рішення про проведення аукціону [на земельну ділянку]”. А тепер я готовий заплатити всі штрафи, демонтувати все і залишити як було”, – запевняв Руслан Романенко.

Він же ініціював зменшення території дендропарку з 15 до 10 га. Хоча, за словами секретаря міськради Ірини Гончарової, в усіх наявних документах площа цього пам’ятника садово-паркового мистецтва становить 15 га.

Точно відомо, що у 1983 році Херсонська облрада закріпила його за Каховським лісгоспом. В наявних документах дендропарк має площу 15 га і вказаний як об’єкт природно-заповідного фонду на землях природно-заповідного призначення. Але в більшості документів і карт йде мова про його розташування на землях рекреаційного призначення, — пояснювала вона.

Доволі дивно виглядає й звернення до Держекоінспекції виконавчого комітету, в якому чомусь не згадано про лісгосп, який відповідає за дендропарк. Утім, поради від екологів щодо “поліпшення чистоти та порядку в місті” навряд чи для місцевих чиновників будуть зайвими.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я