На проведення робіт у місцевому бюджеті вже передбачили перші 9 млн грн.

Скейтпарк, новий фонтан, оновлені лавочки і дитячі майданчики, сучасні пішохідні доріжки. Все це передбачено проєктом реконструкції вулиці Набережної у Каховці. Приступити до робіт місцева влада планує вже в цьому році: для цього в місцевому бюджеті вже передбачено 9 млн грн.

Орієнтовна загальна вартість реконструкції, за словами головної архітекторки міста Сєрвіназ Джепарової, становить 27 млн грн.

Скоріш за все, ця сума буде переглянута, адже ми ще повинні отримати експертний звіт і більш детально обговорити деякі елементи реконструкції та визначити конкретні дати початку робіт. Приміром, ми ще будемо визначатися, чи залишати на нинішньому місці арт-об’єкт “Я люблю Каховку”. Можливо, доведеться демонтувати старий “фонтан з лебедями”, який не має якоїсь художньої цінності. Також потребують уточнень елементи площі Трудової слави. Зокрема, замість чаші старого фонтану планується встановити новий сухий фонтан. Завдяки цьому там з’явиться більше місця для проведення масових заходів, а в літню спеку він освіжатиме і малечу, і дорослих, – розповіла вона.

Старий “фонтан з лебедями”, ймовірно, доведеться демонтувати

Проводити реконструкцію планується в декілька етапів, а загалом вона охопить майже 87 тис. квадратних метрів від площі Таврійських ігор, на якій планується облаштувати скейтпарк до Алеї слави. Реконструкція також зачепить автомобільну дорогу по Набережній і прилеглу до колишнього районного будинку культури площу Трудової слави.

Цей проєкт 20 січня погодила архітектурно-містобудівна рада при управлінні містобудування та архітектури Херсонської облдержадміністрації.

– Оскільки наша Набережна, відповідно до раніше розробленого історико-архітектурного опорного плану міста увійшла до території історичного ареалу, проєкт її реконструкції потребував погодження обласного рівня, – додала Сєрвіназ Джепарова.

Рішення про виготовлення проєктно-кошторисної документації з реконструкції Набережної Каховська міськрада прийняла в 2017 році. До цього попередня місцева влада замовляла передпроєктну пропозицію з реконструкції Набережної у майбутніх архітекторів з Харкова, яка передбачала, зокрема, будівництво “підводного ресторану”. Однак до реалізації цих планів тут так і не дійшли.

У Каховці також давно готові проєкти з реконструкції площі перед міським палацом культури “Меліоратор”, Парку слави і вулиці Миру. Гроші на них з місцевого бюджету витрачені, однак до їхньої реалізації так і не приступили. Також коштом платників податків тут виготовили проєктно-кошторисну документацію з реконструкції центральної площі. Однак попередня влада міста від цих робіт відмовилась: після того, як їй не вдалось “призначити” свого переможця в оголошеному тендері, замість повноцінної реконструкції тут вирішили обмежитись простою заміною тротуарної плитки.

Нагадаємо, що на місці колишнього пам’ятника російському воєначальнику Міхаілу Фрунзе на каховській місцевий благодійний фонд “Лепта” запропонував встановити пам’ятник засновнику міста Дмитру Куликовському.

В минулому році це клопотання підтримала комісія з питань найменувань і пам’ятних знаків Каховської міськради.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я