Після окупації півострова до навчального закладу поступили 67 кримчан.

Студентку Херсонського державного університету з тимчасово окупованого Росією Армянська відмовились пропускати з Криму для здачі сесії. Про це повідомив ректор ХДУ, депутат Херсонської облради Олександр Співаковський.

Потреба скласти сесію виявилась не достатньою підставою. Це мені нагадало Радянський Союз, коли, щоб виїхати за кордон, потрібно було отримати дозвіл на виїзд. Це неприпустиме обмеження прав, про яке треба казати на міжнародних майданчиках. Дитина, родина з Криму ризикують власною безпекою, коли приймають рішення про навчання в Україні. Але ми готові й до таких викликів”, – написав він на своїй сторінці у Фейсбуці.

За словами Співаковського, ХДУ дозволяє частині студентів, які опинилися в складних обставинах, навчатися віддалено.

Ми здатні забезпечити будь-які форми навчального процесу. Зараз це вимоги часу та обставин. Будемо їм відповідати, якщо вважаємо наш університет прогресивним. Ми не лише цінуємо академічну свободу студентів, ми вважаємо, що це потужний інструмент формування особистості, яка далі формує свою траєкторію життя”, – наголосив він.

Нагадаємо, що у 2020 році абітурієнти з Криму отримали право поступати до українських вузів без здачі ЗНО. Ця пільга розповсюджується на вузи, підпорядковані Міносвіти, Мінкульту, Міністерству охорони здоров’я та трьом навчальним закладам МВС. Також на законодавчому рівні була затверджена квота у 1 тисячу студентів з тимчасово окупованих територій, які можуть навчатися за рахунок українського бюджету.

За інформацією Олександра Співаковського, з початку окупації півострова до ХДУ поступило 605 звернень від кримчан, які бажали навчатися у цьому університеті, а студентами ХДУ загалом стали 67 жителів Криму.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я