На завершення робіт не вистачає кількох мільйонів гривень.

Без приймального відділення в розпал пандемії залишилась Бериславська центральна районна лікарня. Завершити роботи з його реконструкції повинні були ще в грудні 2020 року, проте й досі їм не видно кінця-краю.

Роботи там виконані лише на 60%. Приймальне відділення стоїть розвалене. В умовах пандемії це неприпустимо, – обурився на зустрічі з керівниками громад і медичних закладів Бериславського району 27 січня директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Віктор Короленко.

За його словами, Бериславська ЦРЛ — єдина в області, де не змогли завершити реконструкцію приймального відділення. Оскільки фірма, яка виграла тендер, не змогла зробити це до кінця минулого року, невикористані кошти — більше 3 млн грн – повернулися до бюджету. Тож тепер обласне керівництво розраховує на допомогу місцевих громад.

У зриві реконструкції Віктор Короленко звинуватив недобросовісного підрядника.

Вони змогли виконати робіт десь на 3,7 млн грн. Решта невикористаної суми повернулася до бюджету. Ці кошти більше нам ніхто не дасть. Мені не залишається вибору, крім як просити їх у місцевих громад і з обласного бюджету. Тим більше, що в березні-квітні до Бериславської ЦРЛ мають привезти придбаний Міністерством охорони здоров’я комп’ютерний томограф, а також цифровий рентген і апарат УЗД, а ставити їх у лікарні нема де, – сказав він.

Пропозиція скинутись на приймальне відділення обурила керівників місцевих громад. Вони зауважили, що вільні кошти у них зараз практично відсутні. Також їх здивувало, чому з фінансуванням подальших робіт по лікарні обласне керівництво розраховує саме на місцеве самоврядування, адже реконструкцію обіцяли завершити в рамках розпіареної президентської програми “Велике будівництво”.

Як виявилося, це було цілковитою новиною для Віктора Короленка. Під час наради у Бериславі він кілька разів заявив, що реконструкція приймального відділення ЦРЛ не має жодного відношення до “Великого будівництва”. За його словами, ці роботи проводились за іншою державною програмою – “Приймальні відділення”.

Саме тому невикористані на кінець року кошти повернулися до бюджету. Бо там прописані зовсім інші умови фінансування, – заявив Віктор Короленко.

Насправді цю реконструкцію проводять саме в рамках “Великого будівництва”, про що свідчать численні публікації на офіційному сайті Херсонської ОДА і Бериславської райдержадміністрації.

Підтверджують це й в уряді. “Виконання робіт з реконструкції та капітальних ремонтів приймальних відділень в Україні входить до програми президента України “Велике будівництво”, – йдеться в повідомленні на урядовому порталі від 9 липня 2020 року.

Зусиллями самих громад роботи в лікарні ми не завершимо. Зараз з грошима реальна проблема. Наша громада за минулий рік не виконала бюджет майже на 3 млн грн. А ви нас просите про допомогу. Чому не спитати з тих, хто винен у цій ситуації? Хто був замовником робіт? Хто контролював використання коштів? – запитав голова Новорайської громади Олександр Шокуров.

Голова Херсонської ОДА (на цій посаді тоді був Юрій Гусєв — прим. автора), – відповів Віктор Короленко.

Тобто, чиновницька недбалість, безвідповідальність і тупість призвела до таких наслідків, а розгрібати нам? – обурився Олександр Шокуров.

Це злочинна бездіяльність, – уточнив Короленко. – Повірте, я витягну все, що тільки зможу з обласного бюджету на бериславську лікарню. На жаль, у Верховній Раді зараз нема народного депутату від вашого району, за допомогою якого можна було б просити сприяння з фінансуванням робіт. Тим більше, зараз не вистачає 4,7 млн грн на зарплату Херсонському обласному центру служби крові, обласному бюро судово-медичної експертизи та обласному будинку дитини. Замість потрібних на все про все 9 млн грн їм виділили лише половину. А тепер я сиджу і ще думаю, як добудувати відділення в Бериславській ЦРЛ.

Сільські голови нагадали директору департаменту охорони здоров’я про те, що народний депутат від їхнього округу Ігор Колихаєв після обрання на посаду міського голови Херсона так і не склав депутатський мандат, тож має виконувати свої обов’язки перед виборцями. Це підтверджується й на офіційному сайті Верховної Ради України, на якому Колихаєв вказаний як чинний народний депутат від мажоритарного округу №184.

Зрештою, допомогти з фінансуванням лікарні пообіцяв голова Бериславської райради Дмитро Сливченко. Але коли це вдасться вирішити — поки невідомо.

Тендер на реконструкцію приймального відділення Бериславської ЦРЛ був оголошений 19 червня 2020 року Департаментом розвитку територій Херсонської ОДА. 27 липня був укладений договір з переможцем торгів — ТОВ “Нікопольське спеціалізоване управління “Дніпроелектромонтаж”. Загальна вартість робіт – 6,78 млн грн разом із ПДВ. 30 грудня з підприємством уклали додаткову угоду, за якою строки виконання робіт подовжили до 31 грудня 2021 року.

За даними YouControl, тендер по Бериславській ЦРЛ став найдорожчим для підприємства і першим досвідом роботи на Херсонщині. Досі “Дніпроелектромонтаж” ставала переможцем публічних закупівель лише в рідній Дніпропетровській області.

Нагадаємо, що до програми “Велике будівництво” були включені капремонти і реконструкції 8 приймальних відділень в опорних лікарнях Херсонщини: у Скадовську, Новій Каховці, Каховці, Генічеську, Бериславі, а також у херсонських міських клінічних лікарнях ім. О. С. Лучанського і ім. Є. Є. Карабелеша та обласній клінічній лікарні.




НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я