Медзакладам Хмельницької і Волинської областей це обладнання обійшлося значно дешевше.

Майже 1 мільйон гривень переплатила Каховська центральна міська лікарня за придбаний півтора роки тому комп’ютерний томограф NeuViz 16 Classic Multi-slice CT Scanner, вироблений китайською компанією Neusoft Medical Systems Co. Як свідчать оприлюднені на порталі публічних закупівель “Прозорро” документи, іншим лікарням точно таке ж обладнання вдалося придбати значно дешевше.

Оголошений Каховською ЦМЛ (до кінця грудня 2020 року вона називалась центральною районною лікарнею) тендер на закупівлю комп’ютерного томографу в липні 2019 року виграло київське ТОВ “Медгарант”. Заощадити бюджетних коштів на цих торгах вдалося небагато — лише 8 тис. грн. Томограф обійшовся платникам податків у 8,94 млн грн.

Майже на 1 млн грн дешевше той самий КТ 30 листопада 2018 року вдалося придбати для лікувального корпусу у місті Городок державному підприємству “Хмельницька обласна служба єдиного замовника”. ТОВ “Медгарант” виграло тендер, запропонувавши ціну за томограф тієї ж марки, тієї ж компанії та року виробництва в 8 млн грн. Завдяки цьому платникам податкам у Хмельницькому змогли заощадити 850 тис. грн.

Аналогічний комп’ютерний томограф, проте виготовлений у 2019 році, майже за 8,19 млн грн змогла придбати в жовтні 2019 року Луцька центральна районна лікарня, розташована в селі Липини на Волині. Таку суму за нього запропонувало теж саме ТОВ “Медгарант”, але тендер виграло ТОВ “Медсервісгруп”: його ціна виявилася нижчою майже на 10 тис. грн.

В розміщеній на порталі “Прозорро” документації вдалось знайти й іншу цікаву деталь. У поданому на конкурсні торги гарантійному листі продавець томографу зазначив дату виробництва обладнання — 2019 рік. Натомість у наданій на наш інформаційний запит директоркою Каховської ЦМЛ Оленою Мазур копії технічного паспорту вказано, що КТ виготовлений у жовтні 2018 року.

джерело: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2019-05-23-001916-a

Публічні закупівлі влаштовані таким чином, що виграти їх може той із учасників, який запропонував найнижчу ціну. Тож лікарня перед проведенням торгів мала б провести аналіз пропозицій і встановити очікувану вартість КТ на рівні середньоринкових цін. Замість цього торги були оголошені за явно завищеними розцінками. Вочевидь, в надії, що їх учасники скинуть вартість самостійно.

Навряд чи на такі суттєві зміни у вартості томографу могли вплинути і коливання курсу валют. Ба більше: долар США за курсом Нацбанку на день оголошення тендеру у Хмельницькій області 2 жовтня 2018 року коштував 28,21 грн, а 23 травня 2019 року (дата оголошення тендеру Каховською ЦМЛ) — 26,3 грн. Подешевшав до цієї дати й китайський юань. Валюта подешевшала, а томограф подорожчав майже на 1 млн грн: дивина!

джерело: Каховська ЦМЛ

За словами Олени Мазур, томограф Каховською лікарнею використовується поки виключно для лікування гострих інсультів. Протягом 2020 року послугами томографу скористались біля 300 пацієнтів, переважно з Каховки та Каховського району. Лише поодинокі хворі були з Нової Каховки, Нової Маячки, Генічеська, Чаплинки, Братолюбівки, Харкова, Берислава та інших населених пунктів.

Перелік послуг, які надає за допомогою придбаного томографу Каховська ЦМЛ. Джерело: відповідь на інформаційний запит

Натомість, за наданою директором Луцької ЦРЛ Сергієм Коновалом інформацією, послугами їхнього томографу у 2020 році скористався станом на 1 грудня 2201 пацієнт. З них 90% – жителі Луцька і Луцького району, а 10% – жителі інших населених пунктів України.

Перелік послуг, які надає за допомогою придбаного томографу Луцька ЦРЛ. Джерело: відповідь на інформаційний запит

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я