В РФ його незаконно утримували більше 3 років.

Український політв’язень та військовослужбовець Збройних сил України, 31-річний Олександр Шумков перетнув російсько-український кордон. Про це 24 грудня повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

Понад 3 роки він перебував у незаконному ув’язненні у виправній колонії в місті Торжок Тверської області. Майже весь термін ув’язнення його утримували у штрафному ізоляторі та загоні суворих умов тримання. З колонії його звільнили ще 23 грудня та перемістили до “центра временного содержания иностранных граждан УМВД РФ по Тверской области”. Наразі він перетнув українсько-російський кордон та прибув в автомобільний пункт пропуску “Бачівськ”, де його зустріли рідні, представники Офісу Уповноваженого та територіальних органів військового управління ЗСУ”, – зазначила вона.

За словами Денісової, того ж дня Олександр вирушив до Херсона, до військової частини, де до свого затримання проходив військову службу.

Нагадаємо, що колишнього охоронця Дмитра Яроша, херсонця Олександра Шумкова 4 грудня 2018 року засудили в РФ до 4 років ув’язнення. Росіяни звинуватили його в тому, що він з 2014 по 2017 роки брав участь у діяльності “Правого сектора”, яка нібито була спрямована проти інтересів Росії.

Шумков зник восени 2017 року. 26 вересня того ж року стало відомо, що його затримали працівники ФСБ РФ і він перебуває у Брянському СІЗО. За інформацією російського видання “Брянские новости”, зі зникненням Олександра Шумкова пов’язаний сумнозвісний колишній народний депутат України, російський колаборант Олександр Журавко, який кілька років перебуває у розшуку за публічні заклики до порушення територіальної цілісності України.

Як повідомляв сам Шумков, за відмову від співпраці ФСБ РФ погрожувала, що він “узагалі живим з Росії не повернеться”.

Олександр Шумков служив у військовій частині під Херсоном і залучався в якості дізнавача до військових правоохоронних органів, де займався розшуком та дізнанням дезертирів.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я