Медсестри і санітарки просять райдержадміністрацію захистити їх від свавілля директорки ЦРЛ.

Щось не влаштовує? Звільняйтесь за власним бажанням!” Саме так каже працівникам Каховської центральної районної лікарні її директорка Олена Мазур. Про це розповіли декілька десятків медсестер та санітарок закладу на зустрічі з першою заступницею голови райдержадміністрації Ольгою Вакулич 26 листопада.

Приводом для цієї зустрічі стало колективне звернення працівників ЦРЛ до голови Каховської РДА, в якому вони просили захистити їх від свавілля дирекції лікарні. За словами людей, їх під тиском хочуть перевести з поліклініки до терапевтичного та дитячого стаціонарних відділень, де, як вони кажуть, лікуються хворі на ковід-19 та пневмонію. А тим, хто з якихось причин відмовляється, вказують на двері.

Багато хто з нас не проти перевестися, але проблема в тому, що лікарня не забезпечує нас жодними засобами захисту. Нам пропонують за власні кошти купувати мило, сміттєві пакети, клейонку на операційний стіл, щитки для обличчя, папір. Навіть ремонти в приміщеннях ЦРЛ нам доводилося робити теж за свої гроші. Водночас усі доплати з нас зняли, навіть матеріальну допомогу на оздоровлення ледве виплачують. А обіцяні державою доплати для тих, хто лікує хворих на ковід-19 узагалі ми не бачили. Їх не отримували навіть ті, хто заразився на роботі. Так і кажуть: “А доведіть, що ви не підхопили його десь в іншому місці”. Уже просто накипіло! Бо у кожної людини є елементарні права, а тут таке враження ніби ми потрапили в рабство. Тільки й чуємо від керівництва: “Буде так, як я скажу! Вас тут ніхто не тримає!” – розповіли працівниці лікарні.

За словами жінок, з місяць тому з ЦРЛ звільнилась ціла зміна медперсоналу. Звільняються також і лікарі.

Знаєте, якби нам просто, по-людськи, сказали, чому нас збираються скоротити, ми б ще зрозуміли. Але замість нормального спілкування тільки й чуємо: “Медсестри, вас тут так багато, ви не потрібні! На ваше місце ми завжди візьмемо інших, молодших за вас”. Якби ви знали, як боляче це вислуховувати! Спеціалісти в нашій лікарні, на жаль, не цінуються керівництвом, тому багато хто не витримує, звільняється, – зізнались авторки колективного звернення.

За словами Ольги Вакулич, скарги від працівників Каховської ЦРЛ на керівництво закладу були й раніше. Однак медсестри та санітарки стали першими, хто не побоявся озвучити їх публічно.

– Тепер нас за це пресують, вираховують усіх, хто підписав звернення і вимагають писати пояснювальні. Це справжній булінг, – обурені медсестри.

Проблему з дефіцитом кадрів у лікарні підтвердила і Ольга Вакулич.

– Ми знаємо про більшість озвучених проблем. А їх у Каховській ЦРЛ вистачає. Наприклад, у мене нема впевненості, що лікарня дійсно надає всі задекларовані у договорі з Національною службою здоров’я України послуги. Дико мені чути й про те, що працівникам доводиться щось купувати за власний рахунок. Адже лише торік заклад не використав біля 4 млн грн, виділених з місцевих бюджетів. Потім ці гроші повернулися до місцевих рад, які цього року більше їх не виділяли, – прокоментувала вона.

За версією ж Олени Мазур, авторки колективного листа обурені тим, що їх… змушують працювати.

Ситуація виникла через моє розпорядження провести ротацію медсестер. Ті, хто працюють в лікарні з хворими на ковід-19 повинні відпочити від великого навантаження, які вони вже тримають декілька місяців. На їх місце повинні прийти сестри, які працюють в поліклініці, де навантаження майже немає. Саме це їх обурило. Тому вони прийшли до голови РДА з вимогою залишити все як є, подалі від небезпеки. Звісно, вони це не кажуть вголос. Щоб виправдати свою ницість, вони розповсюджують чутки про непідготовленість лікарні до пандемії. Про відсутність захисту. Про відсутність ліжок. Це — відверта брехня. А коли їх змушують виконувати обов’язки – здіймають ґвалт у соціальних мережах. І що цікаво – вони знаходять в цьому підтримку!” – написала на сторінці Каховської ЦРЛ у Фейсбуці Олена Мазур.

Наприкінці зустрічі в РДА Ольга Вакулич пообіцяла медсестрам розібратися в ситуації. Вона пояснила, що зробити це буде непросто, оскільки попередня районна рада, якій підпорядкована лікарня, вже втратила свої повноваження, а нова їх, фактично, ще не набула.

– Проте про наші подальші кроки ми вас обов’язково проінформуємо, – запевнила Ольга Вакулич.





НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я