Ви тут: Новини Ейфорія і перші “граблі”. Каховська міськрада почала свою роботу з порушень

Ейфорія і перші “граблі”. Каховська міськрада почала свою роботу з порушень

Олег Батурін. Світлини автора

302

Поспішаючи з кадровими призначеннями на своїй першій сесії новообрані депутати проігнорували вимоги законодавства.

З грубим порушенням свого, ще чинного регламенту і законодавства почала працювати Каховська міськрада VIII скликання. Розділена на два пленарні засідання з різними порядками денними перша її сесія відбулась 19 і 20 листопада.

Підсумки виборів вирішили не затверджувати

Перше засідання виявилось більш урочистим і формальним, тому провести його вирішили у великій залі районного будинку культури. Відкрив його голова міської територіальної виборчої комісії Максим Біжан, який оголосив результати виборів.

Новий міський голова Віталій Немерець та новообрані депутати склали присягу. Їх привітали голова облдержадміністрації Юрій Гусєв та очільник Каховки у 2006-2015 роках Олександр Карасевич.

Відвідав сесію і тепер уже колишній міський голова, обраний депутатом міськради від партії “Пропозиція” Андрій Дяченко. Однак майже весь час він “просидів” у своєму смартфоні і відмовився підніматися на сцену, щоб отримати депутатське посвідчення з рук свого наступника. Брати участь у кадрових рішеннях Дяченко не став: на друге засідання сесії він не прийшов.

Його наступник балотувався від президентської партії “Слуга народу”. Підтримали Немерця також представники проросійської “Опозиційної платформи — За життя” та “Батьківщини”, що й забезпечило йому перемогу на виборах.

За словами Максима Біжана, в новому складі міськради 7 мандатів отримали обранці від “Слуги народу”, по 6 — партії “Нам тут жити!” і “ОПЗЖ”, 5 – “Пропозиція”, 4 – “Батьківщина” і по 3 – “Європейська солідарність” та Партія зелених України. Такий розклад сил свідчить про те, що Віталій Немерець разом зі своїм правом голосу матиме більшість у депутатському корпусі: 18 з 35.

Брати до відома інформацію міської ТВК про підсумки виборів у Каховці та оформлювати це окремим рішенням міськрада не стала. Як пояснив Максим Біжан, цілком достатньо було оприлюднити результати на сайті Центрвиборчкому. Хоча станом на 22 листопада, за даними сайту ЦВК, до Каховської міськради обрали лише 23 з 34 депутатів.

Суттєво відрізнялись і зазначені там імена деяких обранців – від тих, хто вже отримав депутатські посвідчення. Не оприлюднили остаточний перелік депутатів станом на 22 листопада й на сайті самої міськради.

Законам байдуже, яка у вас сесія”

20 листопада на другому пленарному засіданні скликаної головою міської ТВК першій сесії міськради з’ясувалось, що в її порядку денному наявні ще 14 питань, переважно, кадрових. Жодне з них не було оприлюднене відповідно до Закону “Про доступ до публічної інформації”. Незадовго до Каховки на ці ж граблі наступила Таврійська та Новокаховська міськради.

– Законам байдуже – це у вас перша сесія, чи тридцять перша! Закони чітко говорять, що вирішувати будь які питання слід попереджаючи громаду за 10 днів до пленарного засідання, бо все це робиться за кошти громади та для громади! Причому всі проєкти рішень мають містити все необхідне, включаючи прізвища кандидатів на ту чи іншу посаду, – прокоментував експерт Інституту політичної освіти Олександр Солонтай.

Спочатку таємним голосуванням депутати обрали секретаря міськради. Переважною більшістю голосів нею стала висуванка від “ОПЗЖ” Ірина Гончарова, яку рік тому неправомірно і з порушенням регламенту міськради зняли з цієї ж посади. Проте й нове призначення теж провели з порушенням регламенту. Всупереч йому окреме рішення про обрання секретаря депутати приймати не стали, затвердивши тільки “протокол №2 засідання лічильної комісії про результати голосування”.

Відповідно до ст. 10 Закону “Про службу в органах місцевого самоврядування” прийняття на посаду секретаря міськради здійснюється шляхом обрання відповідною радою. Згідно ст. 59 Закону “Про місцеве самоврядування в Україні” рада в межах своїх повноважень приймає нормативні та інші акти у формі рішень. Отже, обрання секретаря на посаду здійснюється на виборній основі і оформлюється рішенням відповідної ради, яке приймається на її пленарному засіданні, – прокоментувала адвокатка Тетяна Кравченко.

Тож перше офіційне рішення Каховської міськради нового скликання, проєкт якого оприлюднили лише за 2 дні до прийняття, стосувалось утворення та затвердження складу постійних депутатських комісій, а не обрання секретаря. А ось у рішенні про утворення виконкому міськрада взагалі примудрилась допустити низку помилок, невірно вказавши посади кількох його нових членів.

За старост відповідатиме мер?

На сесії стався й перший конфлікт між міським головою і народними обранцями, який виник при затвердженні старост. Як пояснила депутатка від Партії зелених Наталія Капустіна, її обурило те, що Немерець висуває кандидатури на ці посади, не запитавши думку сільських жителів.

Дійсно, за законом міський голова сам пропонує кандидатури. Але навіщо це робити поспіхом? – запитала вона.

Я несу відповідальність за кожного старосту і ніякого карт-бланшу нікому не буде. За перші 100 днів роботи люди повинні побачити зміни. Якщо їх не буде, розмовлятимемо в індивідуальному порядку, – відповів Віталій Немерець.

Зрештою, старост та заступників міського голови призначали поспіхом, не представивши жодного з них під час сесії. Також депутатам не пояснили, чому з деяких кадрових питань були прийняті подвійні рішення. Наприклад, першого заступника міського голови минулого скликання Юрія Зарембу одним рішенням звільнили “у зв’язку із закінченням строку повноважень”, а іншим – “за угодою сторін” на підставі поданої ним заяви.

Старостою Роздольного та Вільної України за пропозицією партії “Нам тут жити!” затвердили екс-секретаря Роздольненської сільради Тетяну Жужу. Старостою Чорноморівки — колишнього тамтешнього сільського голову Володимира Гузя. Малокаховки — співробітника Каховського міського об’єднаного військового комісаріату Леоніда Каськовича. Коробків — підприємця Григорія Івасішина.

Першим заступником міського голови став один із найвпливовіших місцевих бізнесменів, представник партії “Батьківщина” Руслан Романенко. Заступниками — директорка Каховської школи №4, депутатка облради Галина Гондарева (“Слуга народу”), екс-голова Зеленопідської ОТГ Галина Лобунько та незмінний протягом багатьох років заступник міського голови Іван Орєхов, який висувався до міськради від “Батьківщини”.

Галина Лобунько

Грубі порушення регламенту та законодавства, на жаль, потонули в радісній ейфорії від нових призначень. На них звернули увагу лише деякі депутати міськради від різних партій.

Ми намагалися вказати на все, що “не так” на засіданні з представниками партій перед проведенням першої сесії, – на умовах анонімності розповіли вони. – У відповідь почули: “Якщо попередньому міському голові Дяченку можна було так вчиняти, то чому тепер можуть виникнути якісь проблеми?” Тобто, з перших же днів міська влада наступає на старі граблі своїх попередників. А це не може не засмучувати.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я