На Херсонщині звільнили проросійського настоятеля храму

Олег Батурін

263

Хамська поведінка священника і його відверто антиукраїнська риторика налаштувала проти нього парафіян.

В Качкарівці Бериславського району звільнили настоятеля храму Покрови Пресвятої Богородиці. Про це повідомив депутат Херсонської облради Ігор Йосипенко.

Шановні парафіяни храму, розташованого в Качкарівці Милівської ОТГ! Вас було почуто! Щойно митрополитом Новокаховським і Генічеським Філаретом було підписано указ про звільнення [настоятеля] ієромонаха Іустіна (Юревича), з чим я вас і вітаю!” – написав він у групі “Милівська ОТГ” у Фейсбуці. У телефонній розмові Ігор Йосипенко підтвердив достовірність цієї інформації.

Як розповів голова Милівської ОТГ Олег Яхнієнко, 10 листопада в Качкарівці представили нового настоятеля храму.

Як ми повідомляли, Іустін Юревич є активним учасником російських православних інтернет форумів та заходів РПЦ. Наприкінці січня 2020 року він виступав з докладом на Міжнародних різдвяних освітніх читаннях “Великая Победа: наследие и наследники” у Храмі Христа Спасителя в Москві.

Самі місцеві жителі скаржилися на те, що Іустін Юревич вимагає від своїх парафіян молитися за президента Російської Федерації Владіміра Путіна і не дозволяти собі жодної критики на його адресу.

Стаття про священника викликала величезний резонанс. Жителі Милівської ОТГ у соцмережах обурювалися хамською поведінкою настоятеля і розповідали, що на нього скаржилися вже давно. Лунали навіть пропозиції ініціювати перехід парафії з підпорядкування Московського патріархату до Православної церкви України.

Нагадаємо, що днями Вселенський патріарх Варфоломій підтвердив, що ПЦУ є єдиною канонічною православною церквою в Україні. Остання отримала Томос про автокефалію у січні 2019 року. Після цього Константинополь став вважати Православну церкву України єдиною визнаною правонаступницею Київської митрополії, яка існувала в складі Вселенського патріархату з Х століття.

Станом на жовтень 2020 року ПЦУ визнали чотири православні церкви: Вселенський патріархат, Александрійський патріархат, Православна церква Еллади та Православна церква Кіпру. З 11 жовтня 2018 року, коли відбулося скасування акту від 1686 року про тимчасову передачу Київської митрополії в управління Московської церкви, в Україні Української православної церкви (Московського патріархату) з канонічної точки зору більше не існує.

Водночас Росіська православна церква не визнає рішення Вселенського патріархату та розірвала канонічне спілкування з Фанаром та церквами, які визнали ПЦУ.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я