Ви тут: Новини “Зняття” некандидатів, витрати на День міста і що не так з опалювальним...

“Зняття” некандидатів, витрати на День міста і що не так з опалювальним сезоном: маніпуляції в херсонському інфопросторі

Інститут масової інформації

284

У херсонських медіа значно збільшилося матеріалів з ознаками «джинси». Такі результати моніторингу, проведеного в рамках Проєкту INFOCRIME. Якщо попереднього тижня таких матеріалів було 85, то цього разу – 147. Зате зменшилася кількість фейків: на цьому тижні ми зафіксували всього один такий матеріал.

У період з 14 до 20 вересня аналітики Проєкту INFOCRIME моніторили новини 10 найпопулярніших місцевих онлайн-медіа (Херсон онлайн, Любимый Херсон, Мій Херсон, Херсонці, Херсонщина за день, Херсон нет, Вгору, Перший регіональний, Новий день, Херсонщина 24), 2 телеканалів (Херсон плюс, ВТВ плюс) та 5 Facebook-сторінок потенційних кандидатів на посаду міського голови (Володимир Сальдо, Юрій Кирилов, Василь Федін, Ігор Колихаєв, Михайло Опанащенко).

Загалом було проаналізовано 1257 медіаповідомлень, з яких у 147 матеріалах (11,7%) виявлені ознаки маніпуляцій. 93% маніпулятивних повідомлень мають ознаки немаркованої політичної реклами («джинси»).

Основними джерелами немаркованої політичної агітації є ще незареєстровані кандидати. Нагадаємо, що реєстрацію кандидатів територіальні комісії проводять до 24 вересня включно. В період, який ми моніторили, виборчі комісії ще нікого не зареєстрували в якості кандидатів. Для зручності ми в тексті називаємо їх претендентами або потенційними кандидатами.

Окрім цього ми зафіксували немарковану комерційну рекламу (5 випадків), маніпуляції про діяльність міської влади (3), маніпуляції із заголовками, оціночні судження і навіть маніпуляції офіційними документами.

Фейк: Кандидат Х знявся на користь кандидата Y

Розповсюджена маніпуляція підміни поняття «підтримка» та «на користь» обернулася на справжній фейк, коли про зняття з виборів в Херсоні заявила людина, яка навіть не була кандидатом!

15 вересня кілька місцевих ЗМІ з посиланням на пряму Facebook-трансляцію херсонського політика Садіяра Мамедова, повідомили про те, що Мамедов знімає cвою кандидатуру з виборів міського голови на користь кандидата від партії «Слуга Народу» Юрія Кирилова.

Крім того, поняття «зняття на чиюсь користь» – це маніпулятивне формулювання, покликане створити у виборців уявлення нібито «передачі» голосів чи електоральних симпатій.

Журналістам, в даному випадку, слід більш зважено підходити до юридичних понять та відділяти факти від коментарів. Не можна називати кандидатом людину, яка заявила про бажання балотуватися, але офіційно не зареєстрована. Так само не варто плутати поняття «підтримка» та «знятися на користь когось». Детальніше про ці та інші тонкощі роботи журналістів під час виборчого процесу можна почитати у збірнику, підготовленому експертами ІМІ

Маніпуляція «Витрати на День міста»

Користувачка Facebook Alina Gurenko розмістила на своїй сторінці пост про те, що під час кризи та епідемії місцева влада Херсона витрачає на святкування Дня міста 455 тис. гривень. А минулого року, нібито, вдвічі менше.

Спочатку цей пост опублікував маловідомий сайт Херсон наизнанку. Після цього інші сайти почали надавати цій інформації різного емоційного забарвлення, на кшталт «Пир во время чумы».

Однак публікація у Facebook містить дві маніпуляції. Пост був написана на основі відповіді на інформаційний запит жительки міста про те, скільки заплановано виділити коштів з бюджету на святкування дня міста. Посадовці дали відповідь – програмою заплановано витратити 445 тис. грн. Тоді як у ЗМІ і в пості на Facebook використовується фраза «влада витрачає».

Насправді, посадовці витратили на святкування Дня міста 39 244 грн. Про це аналітикам проєкту INFOCRIME повідомили у відділі громадських зв’язків Херсонської міської ради.

«Так, ми бачили інформацію про суми, які нібито витратили на святкування, але ця інформація не відповідає дійсності. Станом на ранок 21 вересня ми отримали від управління культури інформацію про 39 244 грн, які, згідно програми витратили на святкування. Справа в тому, що цього року День міста святкували без великого традиційного концерту та інших, запланованих раніше, заходів. Це пов’язано з епідеміологічною ситуацією. Тому багато затрат просто стали непотрібними», – пояснила керівниця відділу Наталя Гончарова.

Але на цьому маніпуляції в матеріалі не закінчилися.

В минулому році, за словами авторки посту, сума на святкування Дня міста була вдвічі меншою за 455 тис. гривень. Це твердження – неправдиве.

Згідно з Міською програмою культурно-масових, мистецьких заходів і підтримки заходів у рамках проведення міжнародних, всеукраїнських, міських фестивалів і конкурсів на 2019 рік, на святкування Дня міста передбачалося витратити 550 тис. грн, але у червні 2019 року суму збільшили до 899 тис. грн., з яких витратили 780 тисяч гривен. Основні транзакції можна подивитись в файлі, який ми викачали з порталу публічних фінансів (вони в таблиці нами виділені жовтим).

Журналістам ми рекомендуємо не посилатися на програми, як на документ, який підтверджує витрачання коштів. Особливо в цьому році, адже через карантин не можна проводити певні заходи, а, відповідно, витрачати заплановані суми. Замість цього ми рекомендуємо перевіряти бюджетні витрати за допомогою порталу Є-data.

До речі, перевірити інформацію відділу громадських зв’язків про цьогорічні витрати на день міста – 39 тисяч – теж просто. Це видно з даних по проплатах Управління культури з 1 по 22 вересня. Для зручності ми викачали всі транзакції за вересень управління культури з порталу публічних фінансів, що будь хто зможе зробити, витративши декілька хвилин.

Маніпуляції «Борги за опалення»

В матеріалі видання «Херсонщина 24» під заголовком «Мер Херсона намагається виправдатися за зрив опалювального сезону» опублікована новина про те, що виключно міська влада винна у проблемах, пов’язаних із опалювальним сезоном. У тексті є маніпуляція, що борги теплопостачальників виникли з вини мера.

«Опалювальний сезон в Херсоні може не розпочатися через борги теплопостачальників, які виникли з вини очільника міста та підвідомчих йому керівників підприємств», – йдеться на сайті «Херсонщина 24».

14 вересня, під час пленарного засідання сесії Херсонської міської ради міський голова Володимир Миколаєнко заявив про борги населення перед теплопостачальними компаніями. Через ці богри, вважає мер, опалювальний сезон під загрозою зриву, адже компанії не можуть розрахуватися за спожиту електроенергію і газ.

За інформацією, наданою херсонським міським головою на запит аналітиків Проєкту, загальний борг МКП «Херсонтеплоенерго» перед НАК «Нафтогаз України» за спожитий газ, з урахування минулих років, складає 143 млн грн.

Загальний борг населення перед МКП «Херсонтеплоенерго», з урахуванням минулих років, становить 151 млн. грн.

Заборгованість АТ «Херсонська ТЕЦ» перед НАК «Нафтогаз України» складає 73,9 млн. грн. Загальний борг населення перед АТ «Херсонська ТЕЦ» лише за опалювальний період 2019-2020 років становить 76,4 млн. грн.

Маніпуляція «Політики вирішують проблеми»

Як і минулого тижня, однією з найрозповсюдженіших маніпуляцій стала “вирішення проблем”. Місцеві політики традиційно звітують перед виборцями про свої здобутки, але, в більшості випадків – це звіти про неіснуючі успіхи, або гучні заяви, які ні на чому не грунтуються.

Наприклад, заява екс-мера Херсона Володимира Сальдо про те, що він «зобов’язує мера» відремонтувати ліфти, яка насправді виявилася пропозицією зібрати окремо нараду з цього питання.

Це звичайна маніпуляція, яка дозволяє політику, прикриваючись бажанням допомогти, піаритися на проблемі до вирішення якої він не має жодного відношення.

Напередодні виборів, окрім чиновників, звітують перед майбутніми виборцями і кандидати різних рівнів.

Так, телеканал «Херсон плюс» зняв сюжет про проблеми із ремонтом внутрішньодворових проїздів в мікрорайоні ХБК. Тут спікерами, окрім голови ОСББ та мешканців, стали чинний депутат Херсонської міської ради Андрій Дмітрієв, голова Дніпровської районної ради Владислав Кондратов та ймовірний кандидат в депутати міської ради Андрій Ткаченко. З пояснень політиків у глядача складається враження, що всі вказані особи мають повноваження вирішити проблему ремонту дороги. Але, якщо уважно подивитися сюжет, то стає зрозуміло, що заслуга Андрія Ткаченка та його громадської організації зводилася до написання звернення до Херсонського міського голови.

Ткаченко повідомив журналістам, що їм вдалося внести зміни у кошторисну документацію та провести громадську експертизу проектно-кошторисної документації. Також собі в заслуги політик вписав оголошення тендеру та контроль за укладенням договору із переможцем.

Яким чином це корелюється із діючим законодавством, юрист за освітою Андрій Ткаченко не повідомив. Це звичайна маніпуляція, яка дозволяє політику, прикриваючись бажанням допомогти, піаритися на проблемі до вирішення якої він не має жодного відношення.

Таку маніпуляцію складно вловити, адже в сюжеті тему коментують і члени органів самоврядування, і активісти, і голова ОСББ. Усі зацікавлені у вирішенні проблеми. Однак громадянам варто пам’ятати про повноваження депутатів місцевих рад. Наприклад, голова Дніпровської районної ради Владислав Кондратов, як і інші депутати цієї ради і працівники виконкому, не наділені жодними повноваженнями щодо ремонту доріг. У програмі «Благоустрій, розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури Дніпровського району» про це немає жодного слова. Отже, журналісти можуть самостійно перевірити повноваження і не допомагати політикам маніпулювати суспільною думкою.

Проєкт реалізується ГО “Інституту масової інформації” і фінансується Фондом Thomson Reuters у рамках програми підтримки незалежних ЗМІ у країнах Східного партнерства, за підтримки Міністерства закордонних справ і у справах Співдружності націй Великої Британії.
Контакти: infocrimekherson@gmail.com
Наша сторінка у Facebook: https://www.facebook.com/infocrimekherson/

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я