Вміст сульфатів у пробах ґрунту перевищує норму майже в 18 разів.

Перевищення кількості сульфатів у грунті в п’яти точках спостереження в Чаплинському і Каланчацькому районах зафіксували начальник Державної екологічної інспекції у Херсонській області Олексій Кузьменко та спеціалісти відділу інструментально-лабораторного контролю відомства. Про це повідомила пресслужба екологічної інспекції.

«За результатами досліджень вміст сульфатів сягав рівня 2812,61 мг/кг, що є перевищенням гранично допустимої концентрації майже у 18 разів. А в селі Григорівка Чаплинського району вміст сульфатів становить 358,89 мг/кг, що перевищує норму в 2 рази», – йдеться у повідомленні.

У Державній екологічній інспекції нагадали, що після аварії на розташованому в окупованому Криму «Кримському титані» у вересні 2018 року на Херсонщині встановили точки спостереження за станом грунтів. Деякий час це підприємство не працювало, проте зараз відновило роботу на повну потужність.

Два роки тому на «Кримському титані» сталися масштабні викиди сірчистого ангідриду і хлористого водню. Ними отруїлися тисячі осіб у кількох областях України. Окупаційна адміністрація Криму спочатку намагалась приховати інцидент, але згодом на деякий час зупинила підприємство і евакуювала дітей з півночі півострова.

Нагадаємо, що після незаконної анексії Криму Росією «Кримський титан», що належить групі DF Group олігарха Дмитра Фірташа перейменували в ПрАТ «Юкрейніан кемікал Продактс» з юридичною адресою в Києві, а підприємство в Криму – як Армянська філія компанії. Сам же титановий завод передали в оренду спеціально створеному московському ТОВ «Титанові інвестиції». Таким чином «Кримський титан» зміг працювати одночасно в двох юрисдикціях.

Як ми вже повідомляли, це підприємство не один рік поспіль скидало відходи у відстійники на Херсонщині, але не сплачувало екологічний податок. За матеріалами Центру журналістських розслідувань підприємство всупереч санкціям продовжувало завозити через закритий порт Керч необхідний для виробництва український ільменіт.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я