Панно з зображенням гідроелектростанції зробили майже півстоліття тому.

Друге народження отримало мозаїчне панно, встановлене біля колишнього Будинку техніки у Новій Каховці. Рекламний банер, який прикривав його майже 20 років днями демонтували завдяки місцевим активістам. Також вони зібралися, аби відчистити мозаїку від бруду.

Світлина: Фейсбук/В’ячеслав Костенюк

Свого часу панно закрили нові власники Будинку техніки. За їхніми словами, стіна з мозаїкою почала розсипатися і мала велику тріщину. Вони звернулись до міської ради за допомогою. Але там відповіли, що мозаїка не має жодної цінності, ніде не перебуває на балансі і нікому не потрібна. Тож ремонтувати нічого не стали, а просто накрили банером, – розповіла голова Новокаховського товариства охорони культурної спадщини Тетяна Євсєєва.

З ініціативою відновити мозаїку до неї звернувся уродженець Нової Каховки, який зараз навчається в Польщі Стефан Воронцов.

Він зумів добитись, щоб банер зняли. Тепер цю мозаїку можуть побачити жителі і гості нашого міста. Хоча стан її не дуже добрий. За всі ці роки глазурована плитка в багатьох місцях розсипалась. Проте ми разом із волонтерами як могли промили її, відчистили від бруду. Тепер видно, як її можна відновити, – сказала Тетяна Євсєєва.

Світлина: Фейсбук/В’ячеслав Костенюк

Як розповів директор комунального підприємства «Агенція регіонального розвитку» В’ячеслав Костенюк, волонтерам вдалося встановити автора мозаїки. Ним виявився новокаховчанин, художник-графік і поет Володимир Вітюнін. Це мозаїчне панно він зробив на початку 1970-х років.

В’ячеслав Костенюк, Стефан Воронцов і Володимир Вітюнін. Світлина: Фейсбук/В’ячеслав Костенюк
А ось така мозаїка прикрашає будівлю Новокаховського коледжу Таврійського державного агротехнологічного університету. Світлина Олега Батуріна

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я