Ви тут: Новини З каховської лікарні звільняються лікарі

З каховської лікарні звільняються лікарі

Олег Батурін. Світлини автора

559
Адмінкорпус Каховської лікарні

Працювати на 6 тисяч гривень «грязними» охочих стає все менше.

Звільнитися з Каховської центральної районної лікарні був змушений ортопед-травматолог вищої категорії з майже 40-річним стажем Віктор Забєлін. Своє рішення він пояснив низькою заробітною платою і нездоровою атмосферою в колективі. З 6 липня він працює в лікарні Нової Каховки і тамтешніми умовами дуже задоволений.

– Мене запросили туди працювати. Там чудовий колектив, збережені всі відділення, ординаторська з гарним ремонтом. Усі займаються своєю справою – не порівняти з тим, що було в Каховській ЦРЛ. Та й умови для хворих у Новій Каховці значно кращі, ніж у Каховці. Багато своїх колишніх пацієнтів я обслуговую тепер на новому місці, – розповів Віктор Забєлін.

Звертатися до Новокаховської центральної міської лікарні замість ЦРЛ у своєму місті каховчанам останнім часом доводиться все частіше. Адже чимало лікарів за прикладом Забєліна почали там звільнятися і переходити працювати до інших закладів.

В нашій ЦРЛ вже нема травматологів. Взагалі. Всіх пацієнтів направляють до Новокаховської лікарні. Інші наші лікарі теж попереджають про своє звільнення. Проблема дуже серйозна, – визнає голова Каховської райради Тетяна Тертична.

За її словами, основною причиною цього є низька зарплата медиків. Згідно затвердженого 1 квітня штатного розпису ЦРЛ вона складає «грязними» в середньому 6140 грн/міс. з усіма надбавками. Такі оклади встановлені для головної медсестри стаціонарних відділень, урологів, хірургів, терапевтів, онкологів, акушерів та інших спеціалістів. У багатьох співробітників ЦРЛ оклади ще менші і не перевищують 5 тис. грн.

Це підтверджує і Віктор Забєлін. За його словами, зарплати медиків у Каховській ЦРЛ не змінились.

– Можливо, хтось з особливо наближених до начальства почав отримувати більше, але лікарі на стаціонарі отримують мінімалку. В Новій Каховці з цим значно краще, – сказав він.

Винною в такій оплаті праці медиків Тетяна Тертична називає директорку ЦРЛ Олену Мазур.

– Оскільки з 1 квітня лікарня перейшла на фінансування з Національної служби здоров’я України, в закладі необхідно було внести зміни до діючого колективного договору. Зокрема, щодо зміни системи обрахунку зарплати лікарям, медичному та технічному персоналу. Проте адміністрація ЦРЛ жодних дій щодо цього не здійснює, – прокоментувала голова райради.

Каховська лікарня


Без роботи звільнені з лікарні медики довго не залишаються. Колишніх працівників ЦРЛ з задоволенням «розбирають» медичні заклади не лише в Новій Каховці, а й в Зеленопідській, Милівській ОТГ та в інших громадах.

Поки ж лікарі у Каховці продовжують отримувати невеликі зарплати, сама директорка ЦРЛ вимагає від районної ради погодити їй посадовий оклад у 38260 грн/міс. Для цього вона звернулась з позовом до Херсонського окружного адміністративного суду з вимогою визнати протиправною діяльність Тетяни Тертичної в частині невиконання рішення райради від 9 квітня 2020 року «Про оплату праці директора Каховської ЦРЛ».

Проте 15 липня провадження у цій справі суд закрив. Вердикт: дане провадження не підлягає розгляду за правилами адміністративного судочинства. І ця ухвала вже набрала законної сили.

– Мазур просила встановити їй оклад у майже 40 тис. грн, тоді як у медиків він ледь не вдесятеро менший. Ми їй відмовили, оскільки вона в розрахунках застосувала завищений коефіцієнт, який взагалі відсутній в рішенні райради. Також ці розрахунки не узгоджувались з деякими показниками фінансового плану лікарні, – пояснила Тетяна Тертична.

Чимало питань до керівництва ЦРЛ виникає і щодо дотримання трудового законодавства. Як повідомляв «Новий день», одразу дві звільнені Оленою Мазур співробітниці лікарні – старша медична сестра поліклініки Олена Гарькава і медична директорка Наталія Гордєєва-Побейвовк довели в суді незаконність свого звільнення, поновились на роботі та стягнули середній заробіток і моральну шкоду.

Скарги на неправильність нарахування зарплати від колишніх лікарів ЦРЛ надходять і до головного обласного управління Держпраці. І вже трьом із них додатково нарахували та виплатили значні суми – від 12 до 40 тисяч гривень!

Сама ж Олена Мазур заявила, що не визнає рішення судів і публічно пообіцяла продовжити незаконні звільнення співробітників.

«Жалкую, що не звільнила [Гордєєву-Побейвовк і Гарькаву] раніше. Люди не зрозуміли, що «як раніше» вже не буде, а я надто довго намагалась знайти компроміс, адже у них «досвід»… Але на цьому зупинятись я не збираюсь. Я обіцяю в майбутньому поступати так, не зважаючи на посади і «досвід»… Цей скандал не останній. Обіцяю», – написала вона на своїй сторінці у Фейсбуці.

Олена Мазур

Заперечує Олена Мазур і зауваження до неї стосовно зарплат і нездорової ситуації в колективі. Вона переконана, що голова райради «використовує свою політичну посаду для особистої помсти».  

Поки ж директорка ЦРЛ десь на стороні шукає винних у проблемах, які виникли в очолюваній нею лікарні, з закладу продовжують звільнятись медики у пошуках кращої долі і кращих перспектив. Їх у каховській лікарні співробітники бачать все менше.

Ті 16 послуг, за якими Каховська ЦРЛ уклала договір з НСЗУ, існують лише на папері, – стверджує травматолог Віктор Забєлін. – У Новокаховській ЦМЛ цих послуг менше, всього 13. Проте всі вони забезпечені достатньою кількістю лікарів, надаються у повному обсязі і реально існують. Не дивно, що мої колеги уходять з лікарні, де зовсім інше ставлення до своїх обов’язків. Адже та ж Новокаховська ЦМЛ, я переконаний, працюватиме в нинішньому статусі і надалі. Тоді як подальша доля Каховської ЦРЛ залишається під питанням.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я