«Міському голові це не цікаво».

«Переїхати» до Зеленого Поду вже в цьому році може Каховська центральна районна лікарня. Каховська райрада запропонувала передати цілісний майновий комплекс ЦРЛ до комунальної власності цієї громади. А районний центр первинної медико-санітарної допомоги пропонують передати Роздольненській ОТГ, яка після місцевих виборів восени може увійти до складу Каховки.

Ці наміри шокували багатьох жителів міста. Перспективу передачі лікарні іншій громаді почали жваво обговорювати в соцмережах і на засіданнях у стінах міськради. Хоча відповідні проєкти рішення районна рада оприлюднила набагато раніше. Ще навесні райрада запропонувала також передати Зеленопідській ОТГ засновницькі права на Каховську центральну районну аптеку №27.

Ми готові прийняти до себе Каховську ЦРЛ і аптеку. Впевнена, ми станемо для них гарними господарями, – прокоментувала голова Зеленопідської ОТГ Галина Лобунько.

Все це обурило депутатів і керівництво Каховської міськради. До того ж, питання передачі майна порушується на тлі великого розпродажу інших активів спільної власності територіальних громад району. За останні місяці тут продали будівлю, що колись належала редакції газети «Каховська зоря», будівлю колишнього управління агропромислового комплексу райдержадміністрації. Вже анонсований продаж будівель і приміщень діючої стоматполіклініки та колишньої районної дитячої бібліотеки. Доля всього цього розташованого на території міста майна донедавна владу Каховки цікавила мало.

Складається враження, що міськрада робила це навмисно. Аби затягнути процес і дати можливість районній раді розпродати та роздати все своє майно. І залишити місто ні з чим, – вважає голова громадської організації «Дія» Наталія Капустіна.

Подальша реакція влади Каховки була дуже дивною. Проти передачі лікарні Зеленому Поду почав виступати міський голова Андрій Дяченко. А міськрада 28 травня навіть прийняла рішення про надання попередньої згоди «про безоплатне прийняття із спільної власності територіальних громад району об’єктів нерухомого майна» і про звернення до райради «з пропозицією вступу міськради до складу співзасновників Каховської ЦРЛ». Схоже ж звернення щодо РЦПМСД міськрада затвердила лише на своїй сесії 25 червня.

Нікчемними і юридично безграмотними назвала всі ці рішення голова Каховської райради Тетяна Тертична. До того ж, яке саме майно хоче прийняти місто, з оприлюдненого рішення міськради так і не зрозуміло.

Тертична також нагадала, як ще в 2016-2017 роках пропонувала депутатам міськради і Андрію Дяченку обговорити питання по районним медичним закладам, однак з нею розмовляти ніхто не захотів. А з одній із сесії міськради її взагалі вигнали.

– Дяченко заявляв, що йому це не цікаво. Тепер же, коли підходить до завершення наша каденція, почався поділ майна. Та перш ніж приймати якісь рішення треба було спочатку здійснити якісь дії: зустрітися зі мною, сільськими головами, озвучити свої пропозиції. Нічого цього керівництво Каховки не зробило. А розподіляти майно району без участі самих громад району ми не маємо права. Адже завтра будь-яка з цих громад може звернутися до суду щодо поновлення права на свою частку майна, – сказала вона.

За словами Тетяни Тертичної, законодавством досі не визначений чіткий порядок передачі майна спільної власності територіальних громад району. Якщо ж узагалі нічого не робити, то право власності на районну лікарню, на її думку, невдовзі може перейти до Нової Каховки, яку держава планує зробити центром майбутнього укрупненого району.

Міськрада не врахувала, що лікарня є унітарним підприємством. Тобто, створюється одним засновником, який виділяє необхідне для того майно, формує статутний фонд, затверджує статут абощо. Тобто, Каховська міськрада не може бути співзасновником лікарні. А саме таку пропозицію вона надала до районної ради. Тож підтримати її районні депутати не можуть. Як і пропозицію передати лікарню Зеленопідській ОТГ, – зауважив депутат райради Олександр Бойко.

Наші звернення до районних колег не матимуть юридичної сили, бо вони є неповними. Приміром, міськрада пропонує передати їй цілісний майновий комплекс РЦПМСД без зазначення умов передачі і жодним словом не згадує про необхідність передачі їй також засновницьких прав на це підприємство, – зауважила на сесії міськради 25 червня депутатка Ірина Гончарова.

Але слухати її пропозицію щодо доопрацювання тексту звернення до райради Андрій Дяченко не захотів і наполіг на затвердженні початкової версії цього документу.

Кому, зрештою, дістанеться районна лікарня і центр первинної допомоги депутати Каховської райради мають вирішити на найближчій своїй сесії, яка орієнтовно відбудеться наприкінці липня.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я