Для звільнення секретаря міськради і трьох заступників міського голови не вистачило голосів.

Натовпом з тітушок і поліцейських та перекритими наглухо проходами зустрічали бажаючих пройти на сесію Каховської міськради 26 березня.

Прикриваючись запровадженими через карантин обмеженнями міський голова Андрій Дяченко розпорядився не пропускати до сесійної зали нікого «зайвого». Тітушки не хотіли пропускати навіть деяких депутатів і двох заступників міського голови.

Почалась сесія теж зі скандалу. Міський голова відмовився надавати слово секретарю міськради Володимиру Мироненку і дав наказ якимось невідомим особам «отключіть цього мущіну» (процитовано дослівно). Зав’язалась сутичка . Проте відтягнути Мироненка з трибуни невідомим не вдалось.

– Я хотів запропонувати розглянути спочатку виділення коштів на боротьбу з коронавірусом, оскільки це питання в порядку денному сесії стояло одним із останніх. Однак Дяченко не дав мені сказати ані слова і наказав напасти на мене. Я розцінюю це як перешкоджання моїй депутатській діяльності і вже звернувся з заявою до поліції, – прокоментував Володимир Мироненко.

Одними з основних на сесії були питання звільнення першого заступника міського голови Олега Кожем’якіна, заступників міського голови Івана Орєхова і Олега Потоскуєва, а також секретаря міськради. Проте для прийняття всіх цих рішень не вистачило лише по 1 голосу. Не допомогло навіть таємне голосування за звільнення секретаря.

Деякі депутати поцікавились у Андрія Дяченка: чому він вирішив звільнити всіх цих осіб, яких сам же свого часу пропонував на призначення. Приміром, того ж Мироненка призначили секретарем міськради менше ніж півроку тому за пропозицією мера. Проте Дяченко відповідати на це питання не став, обмежившись фразою: «Все добре».

На місце секретаря міськради пропонувалось призначити безробітного депутата від «Союзу лівих сил» Андрія Мовчана. Першим заступником міського голови мав стати технік з благоустрою КП «Комунальне транспортне підприємство», депутат від партії «Відродження» Юрій Заремба. Ще двома заступниками пропонували призначити начальницю організаційно-кадрової роботи міськради Оксану Мігас і депутата міськради від Радикальної партії Ляшка Дениса Цінського. Чим пояснюється такий вибір, міський голова теж пояснювати не захотів.

Не став він пояснювати й кульбіт з черговою зміною до статуту управління освіти Каховської міськради. Ще півроку тому назад Андрій Дяченко наполіг на запровадженні в цій установі нової посади – начальника відділу розвитку освіти. На неї він привів Наталію Щербак, яка прославилась масовими порушеннями при тендерних закупівлях продуктів до дитсадків і шкіл. Після цього міський голова відхрестився від Щербак. Тепер посади начальника відділу розвитку та заступника начальника управління освіти (яку зараз обіймає Оксана Паталашка) рішенням міськради скасовані.

 – Ми людей не звільнюємо, а лише скорочуємо кількість керівних посад, – запевнив Андрій Дяченко.

Нагадаємо, що попереднє звільнення секретаря міськради Ірини Гончарової і призначення Мироненка минулої осені супроводжувалось грубими порушеннями регламенту міськради і законів України. Проєкти рішень про звільнення посадовців зараз так само не обговорювали на спільному засіданні депутатських комісій. Не було на сесії й жодного доповідача з цих питань. Крім того, для звільнення секретаря і заступників мають бути якісь підстави. Про це чітко говорить і законодавство, і існуюча судова практика в Україні та Європейському суді з прав людини. Тож із високою долею ймовірності Кожем’якін, Орєхов, Потоскуєв і Мироненко могли б поновитися на своїх посадах і відсудити у громади Каховки чималу компенсацію: подібні прецеденти за останні роки в місті були непоодинокими. Проте вникати в законодавчі нюанси депутати не захотіли.

Невдовзі ж у Херсонському окружному адміністративному суді розглядатиметься позов Володимира Мироненка про визнання неправомірним і скасування рішення міськради від 5 березня, що стосується намірів будівництва в Каховці асфальтового заводу.

– Це рішення прийняли з грубим порушенням регламенту міськради. Тому я вирішив оскаржити його в судовому порядку. І впевнений, що суд задовольнить мій позов, – розповів секретар міськради.

Фото автора.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я