Працівники Каховської міської ради 19 березня перешкоджали в доступі до засідання депутатських комісій журналісту херсонської обласної газети «Новий день» Олегові Батуріну, посилаючись на карантин і розпорядження міського голови Андрія Дяченка.

Про це повідомляє газета “День”.

Журналіст викликав поліцію, яка склала протокол за ст. 171 ККУ (Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів). Деталі інциденту Олег розповів у коментарі.

«Близько 8:50 я підійшов до міської ради, щоб потрапити на відкрите спільне засідання депутатських комісій, яке було призначене на 9:00. Біля входу стояла начальниця оргкадрового відділу Оксана Мігас та інші співробітники мерії, які не пускали мене до будівлі. Пропускали депутатів і посадовців. Я попросив пояснити, на підставі чого мені перешкоджають, вони пояснили, що діють згідно з розпорядженням міського голови, і взагалі – в країні карантин», – розповідає Олег Батурін.

На зауваження журналіста, що це не є підставою для перешкоджання законній діяльності, а міський голова не може одноосібно заборонити доступ до збору інформації на відкритому заході, чиновники знову послалися на розпорядження мера і додали, що доступ дозволено тільки по одному журналісту від видань «Каховські новини» та «Каховська зоря».

«Я викликав поліцію. Після цього знову вийшла Оксана Мігас і повідомила, що міський голова, в порядку виключення дозволив сьогодні пропустити вас на засідання комісій. Почали підсміюватись щодо того, чи мені потрібна сенсація з поліцією, чи потрапити на комісію. Зрештою, я пішов на засідання. Пробув там хвилин 5, після чого приїхала поліція і я вийшов до них складати протокол за ст. 171», – коментує журналіст.

За словами Олега, під час засідання розглядали питання епідеміологічного стану у Каховці у зв’язку з коронавірусом.

«З цього можна зробити висновок, що від громадськості намагалися приховати реальний стан справ у місті в цей час, бо доповідали суспільно-важливу інформацію. Можу помилятися, але інших журналістів в залі не було», – додає Батурін.

«Я пояснив поліції, що це – прецедент, який задокументований розпорядженням міського голови. Сьогодні мене «з барської волі» пропускають, а завтра можуть не пустити», – каже Олег.

26 березня у Каховці і в Новій Каховці (куди 18 березня Батуріна теж не пустили) відбудуться сесії міської ради. Олег говорить, що радитиметься з юристами щодо подальших дій, але уже є всі підстави, щоб звернутися до суду з позовом про скасування розпорядження міського голови Каховки «Про організаційні заходи із запобігання поширенню коронавірусу та введення деяких обмежувальних заходів у Каховській міськраді».

«Звичайно, для мене важливіша інформація, тому 26 березня я планую відвідати сесію міськради у Каховці. Розглядатимуть важливі для міста кадрові питання про секретаря міської ради, про заступників міського голови та інші. Якщо знову будуть перешкоджати, буду викликати поліцію і документувати це», – говорить Олег Батурін.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я