Окупаційна влада Криму провела масові незаконні обшуки в домівках кримських татар.

В окупованому Бахчисараї ФСБ Російської Федерації провела цілу серію несанкціонованих обшуків у будинках місцевих жителів – кримських татар Сейдамета Мустафаєва, Шукри Сейтумерова, Сейтумєра Сейтумерова, Рустема Сейтмеметова, Амета Сулейманова, Айдера Сулейманова, Сейтумера Сейтумерова.

“Наразі четверо громадян України затримані за підозрою у нібито скоєнні злочину за статтей 205.5 «Организация деятельности террористической организации и участие в деятельности такой организации» УК РФ”, – повідомила Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

За її словами, таким чином окупаційна влада РФ продовжує репресії відносно громадян України на території тимчасово окупованого Криму.

Під час обшуку незаконно затриманому тяжкохворому Амету Сулейманову та Рустему Сейтмеметову силовики підкинули «заборонені» книги. В будинку Айдера Сулейманова слідчі дії проходили без його присутності. До всіх затриманих не допускаються адвокати.

“Безпідставні слідчі дії проводяться з порушенням прав і свобод людини і громадянина. Зокрема, порушено право на захист, на недоторканість житла та приватність. Переслідування кримських татар окупантами відбувається на релігійному підґрунті. Своїми незаконними діями ФСБ РФ порушили національне законодавство України, зокрема статті 30, 31, 32 Конституції України, а також статті 5, 8, 9 та 13 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод. Звертаюся до Уповноваженого з прав людини в РФ Татьяни Москальковой перевірити підстави затримання громадян України, а також забезпечити право на захист та справедливий суд. Закликаю представників моніторингової місії ООН з прав людини UN Human Rights Council здійснити виїзд на територію тимчасово окупованого Криму, аби перевірити дотримання прав та умови утримання незаконно затриманих громадян України. Репресії та переслідування населення на території тимчасово окупованого Криму мають бути зупинені!” – йдеться в повідомленні Людмили Денісової.

“Переслідування кримських татар окупантами відбувається на релігійному підґрунті”.

“Після того як вчора в Росії відбулось остаточне захоплення влади Путіним, який з безпрецедентними повноваженнями відтепер може бути Президентом Росії до 2036 року, з ранку каральні органи російських окупантів розпочали обшуки в будинках мусульман, з Бахчисарая та Бахчисарайського району”, – написав на своїй сторінці у Фейсбуці Саід Ісмагілов. 

Як підтвердила дружина Сулейманова Амета, представники ФСБ РФ підкинули “дві нові книги, акуратно загорнуті в обкладинки, на стіл, де діти робили шкільні уроки”. 

 

Наразі окупанти затримали Амета Сулейманова, Сейтумєра Сейтумерова, Османа Сейтумерова і Рустема Сейтмеметова.

Сейтумєру – 33 роки. Він історик та продовжує дослідницьку діяльність батька Шукрі Сейтумєрова. Обох братів затримали за наче участь в терористичній організації та інкрімінують частину 2 статті 205.5 – «учать в діяльності терористичноі організації»

Строки за цією статею від 10 до 20 років.

Батько хлопців – Шукрі Сейтумєров є науковцем. Він вивчає та публікує наукові роботи, присвячені пам’яткам мусульманської культури кримських татар. Шукрі колись очолював відділ охорони пам’яток Бахчисарайського історико-культурного заповідник.

“Горе цієї сім’ї є горем всього народу, переважна більшість якого усвідомлює, що таке сучасна РФ, попри всі намагання пропаганди змусити думати інакше.

Найбільш іронічним в цій історії безкінечних репресій кримських татар, є те, що “держава – терорист”, якою стала РФ, ув’язнює людей, які ніколи не здійснювали тероризму. Всі ці роки до 2014, мешканці Криму про “тероризм” хіба що читали в російських новинах.

Тепер ми живемо в світі ілюзорного «тероризму», коли під виглядом боротьби із «злочином», держава Росія йде на злочин ув’язнення невинних людей”, – пише про ці події Еміне Джеппар.

Світлини: Крымская солидарность

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я