Управління освіти проводило публічні закупівлі з порушеннями.

Про відсутність повноцінного харчування у дитсадках Каховки заявила депутатка міськради Ірина Гончарова.

– З’ясувалось, що наші діти третій тиждень не отримують яєць, м’яса, рису, гречки. Є великі питання по вершковому маслу. Нема нових договорів на постачання продуктів і що буде далі, ніхто не знає. Я озвучила це питання на спільному засіданні депутатських комісій, після чого секретар міськради Володимир Мироненко заявив, що проблема з продуктами «створена штучно і буде вирішуватись». Але хто ж її «штучно створив»? – дивується Ірина Гончарова.

Начальниця управління освіти Олександра Аркуша, яку призначили на цю посаду 11 лютого запевняє, що дітям у дитсадках міста є що їсти.

– Переважно у них продукти є. Але нема, приміром, свинини і яловичини. М’ясо за узгодженням з Держпродспоживслужбою в дитсадках замінюють курячим філе, рибою чи сосисками, які фактично є в усіх закладах. За відсутності якихось продуктів дозволяється субституція – заміна на щось інше, – пояснює вона.

меню в одному з дитсадків Каховки

За її словами, проблема виникла через недосконале законодавство в сфері публічних закупівель. Але у управління освіти виникли також питання до колишніх постачальників продуктів.

– Вони нас не задовольняють. Приміром, ми готові закупляти свинину по 125 грн./кг, я особисто розмовляла з виробниками м’яса і пропонувала їм брати участь у наших тендерах. Але вони відмовились, заявивши, що не проходитимуть по ціні. Адже тендери побудовані таким чином, що виграють в них ті, хто дає меншу ціну. І якщо нам пропонується ціна за свинину в 100 грн./кг, то виникає питання – як на ній постачальник може заробити? Є підозра, що таке м’ясо може бути неякісним – як ми можемо поставляти його дітям? На щастя, планується внести зміни в законодавство і з квітня ми отримаємо право спокійно відхиляти тендерні пропозиції з аномально низькими цінами, – каже Олександра Аркуша.

Продукти в одному з дитсадків Каховки

Начальниця управління наголошує, що ніяких порушень при проведенні публічних закупівель з боку її підлеглих не було.

– Зараз триває процедура оскарження деяких закупівель, це нормальний процес. Тож по деяким продуктам ми зараз в авральному режимі намагаємось вийти з ситуації і залучати старі контракти. Закон це дозволяє. В будь-якому разі підстав для занепокоєння нема, – запевняє Олександра Аркуша.

За даними сервісу публічних закупівель «Прозорро», по управлінню освіти Каховської міськради нещодавно були відмінені торги по закупівлі свіжих овочів та фруктів, твердого і кисломолочного сиру, свіжого м’яса та печінки, вершкового масла та деяких інших продуктів. Причиною названі, зокрема, «порушення законодавства з питань публічних закупівель і тендерної документації». Також після втручання Держаудитслужби управління освіти припинило дію щойно укладеного договору на поставку молока і сметани. І теж – через допущені її посадовцями порушення.

За словами Олександри Аркуші, за закупівлю продуктів для шкіл та дитсадків відповідає спеціально створений в управлінні кілька місяців тому відділ розвитку освіти міста та її начальниця Наталія Щербак. Прикметно, що без цього відділу порядку з проведенням тендерів було набагато більше. Приміром, рік тому за даними «Прозорро» в управлінні освіти не зафіксували жодного випадку відміни закупівель продуктів через ті чи інші порушення законодавства з боку чиновників.

Що ж стосується свинини, то торік управління освіти закуповувало її по ціні в 125,37 грн./кг у одного з найбільших постачальників на півдні. А переможець цьогорічного тендеру запропонував ціну в 123,50 грн./кг.

P. S. 18 лютого дитсадки Каховки перевірили представники Держпродспоживслужби. «Порушень ані у виконанні норм чи перспективних меню, ані в наявності продуктів вони не виявили», – повідомила того ж дня на своїй сторінці у Фейсбуці Олександра Аркуша.

Цю інформацію спростували в прес-службі Головного управління Держпродспоживслужби у Херсонській області.

«18 лютого завершились моніторингові візити наших фахівців до 8 дошкільних навчальних закладів Каховки. Проте, результати перевірки наразі ще невідомі. Отримана інформація нині обробляється задля прийняття подальшого рішення щодо заходів державного нагляду. Про це буде обов’язково повідомлено управлінню освіти Каховської міськради», – прокоментували нам у прес-службі відомства.

На фото Олександри Аркуші: меню і наявні в дитсадках продукти.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я