Нові правила запроваджені з 9 лютого.

В Україні набув чинності спрощений порядок перетину межі з окупованим Кримом. Про це на прес-конференції розповів помічник начальника Херсонського прикордонного загону Державної прикордонної служби України, начальник прес-служби Іван Шевцов.

– З 9 лютого діти з Криму можуть перетинати адмінмежу лише за наявності ID-картки або закордонного паспорту. Мати для цього проїзний документ більше не потрібно. Скасовано й вимогу мати нотаріальну згоду від батька, якщо дитина перетинає адмінмежу, приміром, з матір’ю. Назад до Криму вона має повертатися з тим самим із батьків, з яким звідти виїхала. Ця норма стосуватиметься також опікунів, піклувальників та інших законних представників дитини. І третя зміна – діти від 14 до 16 років, які навчаються в українських навчальних закладах, що підтверджується даними єдиного реєстру Міносвіти, можуть перетинати адмінмежу з Кримом без супроводу батьків чи опікунів, – розповів він.

Як підкреслив Іван Шевцов, всі ці зміни спрямовані на спрощення умов перетину адмінмежі і стосуються лише громадян України, які проживають в окупованому Криму.

Змінити ці правила в Україні були змушені заради родин політв’язнів та дітей російських колаборантів. Про це повідомив завідувач сектору Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України у Херсонській області Денис Чистіков.

– У деяких дітей батьки перебувають у місцях покарань на території Росії. Тож виникла потреба спростити їм процедуру перетину межі з материковою Україною. Інша ситуація – діти колаборантів, представників окупаційної влади в Криму, яким батьки хочуть оформити українські документи. Завдяки нововведенням, вони зможуть виїжджати з окупованої території і інтегруватись в українське суспільство, – пояснив Денис Чистіков.

– Ці зміни стосуються лише жителів Криму, – наголосив завідувач сектору регіонального представництва секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини в Криму та Севастополі Февзі Каракаш. – Якщо хтось із батьків-жителів материкової України захоче заїхати на територію півострова з дитиною, він повинен мати, як і раніше, нотаріальний дозвіл від іншого батька.

Учасники прес-конференції розповіли, що при перетині адмінмежі треба бути особливо уважними тим батькам, які можуть мати заборгованість по сплаті аліментів. Лише в січні, за словами Івана Шевцова, було два випадки, коли боржники-кримчани через це не могли повернутися додому з материкової України.

– Ми стикнулися з доволі складним випадком, коли чоловік не могла повернутися до Криму попри відсутність його в реєстрі боржників. Виявилось: ще в 2012 році один із кримських судів виніс рішення про сплату ним аліментів. Через деякий час дитина загинула, але борг батька виріс до 100 тис. грн. Він безперешкодно перетинав адмінмежу, а в січні, коли виїхав для отримання паспорту, назад заїхати вже не зміг. А віднайти таку велику суму, перебуваючи за межами рідного півострова достатньо важко, – розповів координатор херсонського офісу «Крим SOS» Олексій Тільненко.

Щоб подібні випадки не стали неприємною несподіванкою, представник ДПС радить дзвонити на телефон довіри прикордонслужби або подавати заяву для здійснення перевірки про наявність заборгованості електронною поштою.

– Протягом двох тижнів такі заяви розглядаються і надається відповідь, – пояснив Іван Шевцов. – Загалом, з боргами за аліменти пов’язана приблизно п’ята частина відмов у не пропуску на територію Криму.

 

фото автора

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я