За послуги ліквідатора КП «Наш дім» Олександра Сашина громаді доведеться сплатити 667 тисяч гривень. І ця сума не є остаточною.

Майже вдвічі збільшив розмір основної і додаткової винагороди, а також витрат арбітражному керуючому незаконно доведеного до банкрутства Каховською міськрадою комунального підприємства «Наш дім» Олександра Сашина одеський Південно-Західний апеляційний господарський суд. Відповідну постанову він виніс 29 січня, а днями її повний текст оприлюднили в Єдиному державному реєстрі судових рішень. Постанова набула законної сили в день її прийняття.

Суд затвердив розмір винагороди ліквідатора КП «Наш дім» за період роботи з 12 травня 2016 року по 31 березня 2019 року у загальному розмірі майже 667 тис. грн. (ухвалою суду першої інстанції від 30 серпня 2019 року ця сума була майже вдвічі меншою). Тобто, в середньому послуги Олександра Сашина громаді Каховки обходяться в 19 тис. грн. щомісяця. І ця сума є далеко не остаточною, адже процедура ліквідації підприємства може затягнутися ще не на один рік.

До вказаної суми увійшли й витрати ліквідатора, пов’язані з виконанням ним повноважень розпорядника майна. В тому числі – витрати на ремонт його власного автомобіля, про що йдеться в постанові суду. Сплатити 667 тис. грн. доведеться з бюджету міста.

Нагадаємо, що в квітні 2018 року Каховська міськрада була змушена заплатити за попередньою заявою Олександра Сашина 2,56 млн. грн. на ліквідацію боргів КП «Наш дім» перед кредиторами. Також ліквідатор вимагає стягнути з міськради ще 2,24 млн. грн.

До таких наслідків призвела низка незаконних рішень і дій міськради та її посадовців при ліквідації КП «Наш дім» і створенні КП «Каховська керуюча компанія». У цій сумнівній комунальній реформі брали участь усі депутати міськради двох останніх скликань, міські голови та їхні заступники. Головним ініціатором реформи, що спричинила величезні збитки для міста був екс-депутат міськради від «Партії регіонів», а нині депутат облради від «Опоблоку» Павло Філіпчук.

Павло Філіпчук

Найцікавіше те, що місто мало можливість взагалі не доводити цю справу до багатомільйонних втрат бюджетних коштів. Для цього було достатньо міському голові Андрію Дяченку разом зі своїм заступником Іваном Орєховим підготувати наказ для реформованих комунальних підприємств привести свої майнові відносини одне з одним у відповідність до чинного законодавства. Якби це було зроблено до подання позову ліквідатора КП «Наш дім», у суді було б значно складніше прорахувати розмір понесених збитків.

Більше того – у 2017 році суд розглядав можливість вирішення спору шляхом укладання мирової угоди. Спеціально для цього в розгляді справи оголошували перерву. «Проте представники Каховської міськради та виконкому міськради на засідання комітету кредиторів не з’явилися, пропозицій щодо умов мирової угоди не надіслали… З наданих до суду відзивів вбачається, що Каховська міськрада та її виконком укладати мирову угоду відмовляються», – було вказано в одній з численних ухвал суду у справі про банкрутство КП «Наш дім».

 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я