1 лютого близько 10:30 невідомі особи в масках увірвались до вінницького готелю «Поділля» та напали на учасників та учасниць тренінгу для журналістів на тему толерантного висвітлення сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності. Про це повідомила журналістка Вінницької агенції журналістських розслідувань Анастасія Демянчук.

“Невідомі перешкоджали проведенню закритого заходу та погрожували його організаторам, вказуючи, що “подібних заходам не місце у Вінниці”. Нападники облили зали готелю та учасників та учасниць олією та засипали пір’ям, внаслідок чого захід було зірвано”, – розповіла Анастасія Демянчук.

Майже одразу відповідальність за скоєне взяли на себе представники ГО «Едельвейс-Вінниця». За словами її лідера Романа Костишина, це була “попереджувальна акція”.

“Сьогодні влаштували попереджувальну акцію проти пропаганди ЛГБТ цінностей у нас в рідному місті! Вінничани, це вже не в Європі чи у Києві, а у нас в місті! Це ворожа, пропагандистська риторика вже зомбує наших громадян та дітей!” –

написав Роман Костишин:

Згодом цей допис зі своєї сторінці у Фейсбуці він видалив.

Представниця Запорізького благодійного фонду «Гендер Z» Тіна Собко на пресконференції, яку скликали уже після нападу, розповіла, що подібні тренінги на тему сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності організація влаштовує доволі часто.

“Але про те, де саме буде тренінг, ми не повідомляли наперед, бо в соцмережах побачили гомофонні висловлювання. Запрошення із місцем були надіслані уже відібраним для тренінгу учасникам і учасницям. Через гомофобні коментарі ми ще 29 січня звернулись до поліції з проханням забезпечити під час проведення заходу правопорядок”, – каже Тіна Собко.

Керівниця Агенції журналістських розслідувань (Вінниця) Інга Фляжнікова каже, що відразу назвалась молодикам, вказала, що вона – журналістка.

“Тобто чітко було зрозуміло, що тут зібралися журналісти і вони виконують свою професійну діяльність, вони роблять все для того, щоб правильно, якісно, толерантно робити свою роботу, висвітлювати різні теми. Ці люди чітко це чули і знали, що вони роблять”, – розповіла Інга Фляжнікова.

“Для нас важливо, що це не просто хуліганство, зрив якогось заходу, що у цих нападників був точний мотив – це злочин на грунті ненависті, злочин на грунті гомофобії. Для нас важливо, щоб саме ця стаття була інкримінована, тому що в Україні наскільки я пам’ятаю, цю статтю зазвичай не інкримінують”,  – говорить Тіна Собко.

А ось як ситуацію коментують співробітники Національної поліції України:

«Наразі слідчим управлінням ГУНП у Вінницькій області розпочате досудове розслідування за ознаками ст. 171 КК України (перешкоджання законній журналістській діяльності) та ч.2 ст.296 КК України (хуліганство). За вчинення цих правопорушень законодавством передбачено відповідальність – до 4-х років позбавлення волі. Остаточна правова кваліфікація дій зловмисників буде дана після вивчення наявних відеозаписів протиправних дій, допитів свідків події та проведення інших слідчих дій. Хід слідства взято на контроль керівником ГУПН Юрієм Педосом», – повідомляють у поліції.

 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я