Монумент стане першим експонатом Музею монументальної пропаганди.

Декомунізувати «Легендарну Тачанку» згідно вимог чинного законодавства, не демонтуючи пам’ятник. До такої згоди дійшли голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович, міністр культури України Володимир Бородянський і голова Херсонської ОДА Юрій Гусєв.

Їхнім спільним рішенням було створити на місці «Тачанки» Музей монументальної пропаганди. Як повідомили на офіційній сторінці Південного міжрегіонального відділення УІНП у Фейсбуці, автором цього проекту виступив їх друг, одеський художник Олександр Ройтбурд.

Олександр Ройтбурд

Однією із перших його пропозицій щодо «Тачанки» було не чіпати коней, а тим, хто в будьонівці замінити папаху за допомогою київських майстрів.

«На прапорі можна викарбувати адамову голову. А позаду на самій «Тачанці» задля наочності написати «Хххй догонишь!» і «Хххй уйдешь!», – розповів Олександр Ройтбурд.

Олександр Ройтбурд. “Ленин снимающий трусики”
Олександр Ройтбурд. “Тимошенко і черепаха”

Ідею створення Музею підтримав голова УІНП Антон Дробович – уточнюється в повідомленні.

Нагадаємо, що про «вимогу УІНП» демонтувати «Легендарну Тачанку» і «Дівчину в шинелі» 13 січня повідомив міський голова Каховки Андрій Дяченко. Хоча насправді в листі УІНП містили рекомендації щодо пам’ятників.

В УІНП наголосили, що обидва пам’ятники є «символікою комуністичного тоталітарного режиму, оскільки присвячені подіям, пов’язаним з діяльністю Компартії, із встановленням радянської влади на території України, переслідуванням учасників боротьби за незалежність Україну у ХХ столітті». Також в Інституті заявили, що Каховська міська рада не виконала вимог чинного законодавства в частині декомунізації.

Дівчина в шинелі

Водночас той же Закон передбачає варіант збереження подібних “Тачанці” монументів “в експозиціях музеїв, тематичних виставках, Музейному фонді України, а також бібліотечних фондах на різних носіях інформації”. Однак у Каховці від ідеї створення Музею монументального мистецтва або «парку радянських скульптур» навідріз відмовились.

Крім того, ми неодноразово нагадували, що в Каховці досі не виконано вимоги Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки». Крім вищезазначених монументів у цьому місті залишаються «не декомунізованими» декілька вулиць.

 

 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я