Пропозиції, які б могли зберегти монумент “Тачанка” місцева влада проігнорувала.

З вимогою негайно демонтувати монументи «Тачанці» та «Дівчини в шинелі» до Каховської міськради звернулось керівництво Українського інституту національної пам’яті.

Про це повідомив міський голова Каховки Андрій Дяченко.

«Невтішні новини, – написав він на своїй сторінці у Фейсбуці. – Інститут національної пам’яті вважає, що наймасштабніший пам’ятник Херсонщини «символізує комуністичний тоталітарний режим» та підлягає негайній декомунізації. Оскільки це є вимогою нового керівника Інституту, призначеного чинним Президентом України Володимиром Зеленським і партією «Слуга народу», я готую звернення до нього, голови ОДА Юрія Гусєва та народного депутата Володимира Іванова. Будьте певні, каховчани не пробачать, якщо ми дозволимо утилізувати «Тачанку».

Він повідомив, що 16 січня скликає позачергову сесію міськради, “щоб захистити подальшу долю пам’ятника”.

“Навіть не так. Долю не просто пам’ятника, а символу міста. 100% впевнений, більшість каховчан встануть проти декомунізації Тачанки. Як міський голова, також буду боротися за її збереження до останнього”,пообіцяв Андрій Дяченко.

На ситуацію відреагував і голова Херсонської ОДА Юрій Гусєв:

“Моя особиста точка зору полягає у тому, що цей пам’ятник, а також територія біля нього може стати унікальним Музеєм монументальної пропаганди, в рамках якого можно зробити експозицію різних пам’ятників часів СРСР і запрошувати туристів з різних регіонів та країн до нас на Херсонщину.

Мій радник Марина Волошенко активно обговорює цю ідею з мистецькими колами, плануємо також вивчити думку громадськості і тільки після цього приймати рішення”.

Але ідея створення подібного Музею на території “Тачанки” не нова. Вона лунала в Каховці після прийняття Закону України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки”. Але її тоді не підтримало керівництво міста.

За словами першої заступниці голови Українського інституту національної пам’яті Аліни Шпак, обидва каховські монументи є «символікою комуністичного тоталітарного режиму, оскільки присвячені подіям, пов’язаним з діяльністю Компартії, із встановленням радянської влади на території України, переслідуванням учасників боротьби за незалежність Україну у ХХ столітті».

Інститут діє правомірно. Закон України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного режимів” чітко говорить про заборону “зображень, пам’ятників, пам’ятних знаків, написів, присвячених подіям, пов’язаним з діяльністю комуністичної партії, із встановленням радянської влади на території України або в окремих адміністративно-територіальних одиницях, переслідуванням учасників боротьби за незалежність України у XX столітті (крім пам’ятників та пам’ятних знаків, пов’язаних з опором і вигнанням нацистських окупантів з України або з розвитком української науки та культури)“. І “Тачанка” і “Дівчина в шинелі” підпадають під дію цього законодавства. Керівництво міста давно було зобов’язане їх демонтувати. Або принаймні притягнуте до кримінальної відповідальності.

Водночас той же Закон передбачає варіант збереження подібних “Тачанці” монументів “в експозиціях музеїв, тематичних виставках, Музейному фонді України, а також бібліотечних фондах на різних носіях інформації”. Однак у Каховці свого часу не зробили нічого, щоб ідею створення музею монументального мистецтва радянських часів або тоталітарних режимів просто неба реалізувати.

Нагадаємо, що 2 серпня 2019 року за вимогою Інституту національної пам’яті в Каховці демонтували пам’ятник російському воєначальнику радянських часів Міхаілу Фрунзе.  За словами першого заступника міського голови Каховки Олега Кожем’якіна, якби це не зробили, проти очільника міста могли відкрити кримінальне провадження.

Крім того, ми неодноразово нагадували, що в Каховці досі не виконано вимоги Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки». Крім вищезазначених монументів у цьому місті залишаються «не декомунізованими» декілька вулиць.

Не виконані вимоги вказаного Закону і в сусідній Новій Каховці. Зокрема, там досі не демонтовано пам’ятник «Слава труду!» з забороненою в Україні символікою.

2 КОМЕНТАРІ

  1. […] The previous legal authorities of Kakhovka in the Kherson region, as you know, ignored the requirements of Ukrainian legislation and refused to demolish the monument “Legendary Cart”. She flatly refused to resolve the issues of restoration and preservation of the monument and made it clear that her further fate is of little interest to her. […]

  2. […] The previous legal authorities of Kakhovka in the Kherson region, as you know, ignored the requirements of Ukrainian law and refused to demolish the monument “Legendary chariot”. She flatly refused to solve the problems of the monument’s restoration and preservation and made that clear her further fate interests her little. […]

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я