Ця іранська гвардія визнана США терористичною організацією.

Іран офіційно визнав, що його представники збили пасажирський «Боїнг» української авіакомпанії «МАУ». Першим про це 11 січня вранці повідомив Генеральний штаб збройних сил Ісламської Республіки Іран. Згодом цю заяву підтвердили міністр закордонних справ Ірану Джавад Заріф та Президент Ірану Хасан Рухані.

Проте винними в цій катастрофі були не іранські військові, а Корпус вартових Ісламської революції (КВІР). Керівник військової авіації КВІР, бригадний генерал Амір Алі Хаджизаде взяв повну відповідальність за збиття українського авіалайнера та смерть 176 пасажирів та членів екіпажу.

Коли цей літак вилетів з аеропорту Імама Хомейні, [оборонна] система побачила, що згідно з інформацією, наданою оператору, склалася ситуація бойових дій, і була запущена крилата ракета, адже слуга Аллаха (службовець Корпусу, – автор) вважав це ракетою, – повідомив Амір Алі Хаджизаде.

Амір Алі Хаджизаде

Корпус вартових Ісламської революції приніс вибачення за трагедію. Від імені КВІР Хаджизаде висловив готовність понести відповідальність за трагедію і прийняти висновки розслідування. “Ми несемо повну відповідальність за це, і яке б рішення не прийняла влада, ми підкоримося йому”, — заявив він.

КВІР, або просто «Вартові» є військовою гілкою виконавчої влади Ісламської Республіки Іран, заснованою після ісламської революції 22 квітня 1979 року за наказом аятолли Хомейні.

Згідно Конституції Ірану, КВІР існує паралельно зі збройними силами Ірану та відповідає за захист Ісламської революції і її звершень. По суті, він є своєрідним аналогом радянського КДБ. Ця революційна гвардія нараховує приблизно 125 000 військовослужбовців, включаючи сухопутні, аерокосмічні та військово-морські сили.
КВІР визнаний терористичною організацією у США, Саудівській Аравії та Бахрейні.

Нагадаємо, що літак “Боїнг-737” компанії МАУ впав через 3 хвилини після зльоту в Тегерані з аеропорту Імама Хомейні в ніч на 8 січня. На борту було 9 членів екіпажу і 167 пасажирів, більшість – громадяни Ірану. Рейс PS752 мав прибути до Києва.

Про те, що авіакатастрофа могла статися через влучення зенітної ракети, повідомили кілька джерел у Пентагоні, на це натякнув і президент США Дональд Трамп. CNN з посиланням на джерела, близькі до розвідки, повідомили, що літак МАУ збили двома зенітними ракетами російського виробництва класу «земля-повітря».

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо на екстреному брифінгу заявив, що має підтверджені факти, які вказують на влучення ракети в «Боїнг».

Міжнародна експертно-журналістська група Bellingcat надала докази справжності відео, на якому зафіксовано, як ракета збиває український літак.

Прем’єр-міністр Австралії Скотт Моррісон повідомив, що його держава також має підтвердження влучення ракети в літак МАУ. Можливість цього допустив і прем’єр Великобританії Борис Джонсон.

Інцидент в Тегерані стався на тлі того, як Іран обстріляв американські військові бази в сусідньому Праці після ліквідації американцями іранського генерала Сулеймані.

Водночас влада Ірану протягом трьох днів брехала всьому світові про нібито технічну несправність українського літака і перешкоджала роботі розслідувачів. Наразі Іран заявляє про помилкове збиття пасажирського авіалайнеру. Проте у цій справі потрібно ще з’ясувати, чому мішенню КВІР поблизу величезного цивільного аеропорту став літак саме українських авіаліній.

На відміну від керівників інших держав м’яку і майже виправдувальну позицію по відношенню до іранської сторони та Корпусу вартових Ісламської революції зайняв Президент України Володимир Зеленський. У своїй заяві, зробленій незадовго до визнання Іраном своєї провини, Зеленський намагався запевнити, що «версія про влучання ракети в літак не є підтвердженою». Також Президент України заявив, що «незалежно від висновків стосовно причин катастрофи в Ірані, буде проведено перевірку льотної придатності всього цивільного флоту».

Як ми вже повідомляли, рейс авіакомпанії «МАУ» Тегеран – Київ користувався популярністю серед подорожуючих до Ірану, а також до інших країн через доступну ціну та зручні стиковки з іншими рейсами. Серед загиблих було 11 громадян України, 82 – громадянина Ірану, 63 канадця, 10 шведів, 4 афганця, по 3 німців і британців.

В авіакатастрофі загинула й 27-річна бортпровідниця «МАУ», уродженка Нової Каховки Катерина Статнік. Її планують поховати в Новій Маячці Олешківського району, де останнім часом проживали батьки Катерини.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я