Місцевим чиновникам «пробачають» завдання величезних збитків для місцевого бюджету.

До звільнення призвела історія зі службовою недбалістю, допущеною ще на початку 2014 року для начальника управління освіти Каховської міськради Михайла Гончара. Відповідне розпорядження 27 листопада підписав міський голова Андрій Дяченко. Підставою для нього він вказав набрання 30 липня чинності обвинувального судового вироку проти Гончара. «А саме за неналежне виконання ним своїх службових обов’язків, що спричинило тяжкі наслідки у вигляді втрати місцевим бюджетом Каховки коштів у сумі 175 363 гривень», – йдеться у документі.

Михайло Гончар заявив, що оскаржуватиме своє звільнення в суді. Шанси виграти у нього великі. Адже за допущену Гончаром недбалість ще в 2014 році було проведене службове розслідування та застосоване дисциплінарне стягнення у вигляді догани. Натомість у Кодексі законів про працю вказано, що за кожне порушення трудової дисципліни може застосовуватися лише одне дисциплінарне стягнення. Тому звільнення Михайла Гончара було неправомірним. Не відповідають дійсності й підстави для звільнення, вказані у розпорядженні міського голови.

Нагадаємо, що Херсонський апеляційний суд 30 липня визнав Михайла Гончара винним у службовій недбалості. Справа була пов’язана з підписанням ним ще 15 квітня 2014 року договору на постачання кисломолочного сиру і вершкового масла загальною вартістю 175 363 гривні з фізичною особою-підприємцем, який раніше постачав продукти закладам освіти. Вказаний товар дитсадки і школи міста не отримали.

Згодом усю цю суму підприємець повернув до міського бюджету. У вироку Каховського міськрайонного суду від 1 квітня вказано, що наслідки діяння Михайла Гончара є зворотними та «завдана шкода була усунена». Тож ніяких втрат місцевий бюджет від допущеної ним службової недбалості не поніс. Зрештою апеляційний суд повністю звільнив Гончара від покарання.

– Ситуація, що склалася у 2014 році з закупівлями була звичайною в господарчій діяльності. Але вона набула такого розголосу і кримінального відтінку лише через те, що я не дозволив тодішньому депутату міськради, нині депутату облради від Опоблоку Павлу Філіпчуку освоювати гроші управління освіти міськради. У 2015 році він, маючи більшість у міськраді в ультимативній формі змушував мене віддати всі закупівлі освіти його людям. Я відмовив, – пояснював Михайло Гончар.

Павел Філіпчук

Цікаво, що сам міський голова Андрій Дяченко три роки тому обіцяв, що звільнить Михайла Гончара лише в тому випадку, якщо «буде рішення суду про його відсторонення від посади».

Звільнення чиновника за допущену ним недбалість можна було б вітати, якби до інших правопорушників у Каховці було б подібне ставлення. Але, як показує практика, за втрати місцевого бюджету тут узагалі ніяк не карають. Приміром, ще в серпні 2018 року суд визнав неправомірним розпорядження міського голови Каховки про звільнення директора КП «Каховська керуюча компанія» Андрія Сєрова. На відміну від порушення Михайла Гончара, яке не призвело до жодних втрат бюджету, Андрію Сєрову довелося сплатити компенсацію у розмірі 167 тис. грн.

Але «вишенькою на торті» була сплата з бюджету міста майже 2,6 мільйонів грн. за незаконні дії міськради і її посадових осіб при доведенні до банкрутства КП «Наш дім». Причому, невдовзі розмір цих виплат може зрости до 5 млн. грн.

Однак жодного з посадовців Каховської міськради, які допустили такі чималі втрати, досі ніяк не покарано. «Закривають очі» на це й місцеві депутати разом зі своїм колегою з облради Павлом Філіпчуком. Мабуть, багатомільйонні збитки для громади для них виявились настільки дріб’язковими, що вони вирішили взагалі не звертати на це увагу.

 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я