Пропонуємо перевірити ваше вміння критично сприймати інформацію. Ми відібрали дванадцять фейкових і правдивих новин, що стосувались півдня України та активно поширювали у соцмережах жителі Херсонщини. Вони вірили в них, поширювали серед друзів, жваво обговорювали. Ще б пак: багато з цих новин виглядали дуже достовірно. Але чи так це насправді?

Торік ми провели дослідження про маніпулятивні та фейкові матеріали у пресі Нової Каховки. У ньому радили, як читачу навчитися відрізняти фейки і маніпуляцію від якісних та побудованих на фактах новинах.

Часто маніпулятивні матеріали будуються на «голих» емоціях і через це їх навіть неможливо спростувати. Якщо автор робить із подій власні висновки, варто дослідити, чи узгоджуються вони з фактами, чи протирічать їм, чи відповідають лише частково. Популярним прийомом маніпуляції є дати трохи правди, трохи напівправди і трохи повної брехні. На тлі правдивої інформації обман може сприйматися як щось логічне, – розповідає співзасновниця українського проекту з перевірки фактів StopFake.org Ольга Юркова.

За її словами, часто цілковиті фейки бувають переконливими. Саме тому їх масово репостять у соцмережах. Оскільки вони грають на стереотипах, які вже існують у суспільстві, люди схильні ставитися до них некритично.

Спробуємо?

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я