З відводу судді почався розгляд справи про притягнення до відповідальності депутата Херсонської облради від «Опоблоку» Сергія Дроздіка за порушення антикорупційного законодавства.

З заявою про відвід призначеної судді Каховського міськрайонного суду Тетяни Марків звернулись представники прокуратури. Вони помітили, що суддя і підсудний депутат перебувають у статусі «друзі» в Фейсбуці. Це викликало у прокурорів сумнів у неупередженості судді при розгляді справи.

Каховський міськрайонний суд визнав, що термін «друг», що використовується в соцмережах, не означає дружніх стосунків у традиційному розумінні, а існування контактів між різними людьми у Фейсбуці не достатньо, щоб встановити конкретну упередженість:

«соціальна мережа є просто специфічним засобом комунікації між людьми».

Проте суд взяв до уваги практику Європейського суду з прав людини, за якою «суди повинні вселяти у громадськості довіру у демократичному суспільстві». Тож «будь-який суддя, стосовно якого є підстави для підозри у недостатній неупередженості, повинен брати самовідвід або бути відведений».

Справу Сергія Дроздіка тепер розглядатиме інший суддя. Судовий процес має розпочатися 14 листопада.

Нагадаємо, що влітку Національне агентство з питань запобігання корупції направило до суду два протоколи стосовно Сергія Дроздіка. Він звинувачується у неправомірному отриманні у 2018 році в якості подарунків комплексу «Будинок рибалки» за оціночною вартістю 5,51 млн. грн. та земельної ділянки площею 0,98 га оціночною вартістю 32,5 тис. грн. За законом на той час він міг отримати від сторонніх осіб подарунки сукупною вартістю не більше 3524 гривень.

Сергію Дроздіку загрожує штраф розміром до 3400 гривень, а також конфіскація обох подарунків.

 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я