Депутати забули затвердити порядок денний сесії.

З грубим порушенням регламенту Каховської міськради була проведена сесія міськради 7 листопада. І головуючий на ній міський голова Каховки Андрій Дяченко, і народні обранці забули проголосувати за її порядок денний. Через це всі 33 рішення сесії автоматично можуть вважатися нелегітимними.

На самому початку сесії Андрій Дяченко оголосив про додаткові питання, включені до порядку денного після проведення засідання постійних депутатських комісій. Одразу після цього частина депутатів запропонувала розглянути питання №32 першим. Пропозицію підтримали шляхом «сигнального голосування», яке взагалі не передбачене ані регламентом Каховської міськради, ані Законом «Про місцеве самоврядування в Україні». Після цього депутати одразу приступили до розгляду проектів рішень, взагалі не проголосувавши за порядок денний.

Голосування за порядок денний відсутнє в результатах поіменного голосування сесії міськради від 7 листопада. Переконатися в цьому можна переглянувши і відеотрансляцію сесії (дивіться фрагмент між 20-ою та 22-ою хвилинами відео).

Єдине голосування, що має відношення до порядку денного сесії Каховської міськради 7 листопада виглядає так. “Сигнальне голосування” не передбачене чинним законодавством і не є підставою для прийняття рішення або підтримання пропозиції. Джерело: http://kakhovka-rada.gov.ua/files/7582.pdf

Це є грубим порушенням регламенту самої міськради. В його статті 32 прямо вказано, що «проект порядку денного (сесії міськради) приймається за основу більшістю від присутніх на пленарному засіданні депутатів… Питання вважається включеним до порядку денного, якщо за нього проголосувало більше половини депутатів… Після цього порядок денний приймається в цілому більшістю депутатів, присутніх на пленарному засіданні». Нічого цього зроблено не було.

Таким чином без включення до порядку денного і без затвердження самого порядку денного сесії депутати проголосували за 33 рішення. У тому числі за заміщення депутата міськради Руслана Романенка, який достроково склав свої повноваження, за зміни до міського бюджету на 2019 рік, за передачу в приватну власність земельних ділянок та багато інших. Найскандальнішим з неправомірно прийнятих рішень міськради на цій сесії стало виділення 42 тис. грн. на покупку кава-машини для народних обранців.

Це вже далеко не перший випадок прийняття Каховською міськрадою рішень в порушення регламенту. Нормою для неї стало вже згадуване «сигнальне голосування» замість відкритого поіменного. Крім того, раніше неприйняття депутатами порядку денного було підставою для закриття пленарного засідання сесії міським головою, як приміром, 25 квітня 2019 року. Але чомусь не тепер.

Скоріш за все прийняття міськрадою нелегітимних рішень не потягне за собою ніяких правових наслідків. Проте це цілком може стати підставою для визнання будь-яких з 33 рішень недійсними в судовому порядку.

Та найдивнішою в усій цій історії є відсутність будь-якої реакції на грубі порушення у самих депутатів. Майже чотири роки поспіль вони зривали сесії з засіданнями постійних депутатських комісій, влаштовували гучні скандали та погрожували міському голові Андрію Дяченку імпічментом навіть з більш дрібних приводів. Мовчить, ніби набравши в рот води, й новообраний секретар Каховської міськради, екс-адвокат Володимир Мироненко. Мабуть, його юридична освіта теж не дозволяє забезпечити елементарний контроль за дотриманням чинного законодавства в сесійній залі.

 

 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я