Погані дороги, недостатня кількість проведених ремонтів, а подеколи їх сумнівна якість та небажання міської ради займатись цією проблемою залишає Каховку далеко позаду від своєї сусідки, Нової Каховки.

Скарги на поганий стан внутрішньоміських доріг у Каховці час від часу можна почути не лише від місцевих жителів і приїжджих, а й від депутатів міськради, від яких залежить розподіл видатків з міського бюджету. Приміром, на одній з сесій міськради в серпні цього року депутат від «Батьківщини» Олександр Тернавський згадував багатостраждальний провулок Щемилівський.

Він цілком не «прохідний», а таксисти там відмовляються їздити, – поскаржився народний обранець. – Загалом у нас півміста не асфальтовано і не має освітлення. Незрозуміло які програми у Каховці без кінця придумують, аби лише відмивати гроші. А в сусідній Новій Каховці тим часом ремонтують і асфальтують вулиці. Куди нам до неї!

Каховка: ґрунтових доріг менше не стає

І провулку Щемилівському, і вулиці з такою ж назвою дійсно не пощастило. За останні чотири роки на них не було проведено жодного ремонту. «Так і не знайшли 180 тис. грн., щоб хоча б шлак там насипати», – підсумував Олександр Тернавський.

Коштів у бюджеті не знайшли не тільки на цей провулок. Досі не лише на околицях міста, а й у центральній частині можна зустріти безліч доріг з глибокими ямами і непрохідної навіть після дрібних дощів багнюки. Чимало вулиць ніколи не бачили асфальту – натрапити на них можна навіть поруч із будівлею самої міськради. Якщо вже в центрі навести лад не доходять руки, що вже казати про периферію. Та й далі розмов депутати, як правило, не йдуть і обмежуються обуреними виступами на сесіях.

на капремонт вулиці В. Хоменка в 2017 році витратили 275 тис. грн., а в 2018 році майже 40 тис. грн (2)

Водночас нинішньому скликанню міської ради пощастило як нікому: такому стрімкому зростанню доходів місцевих бюджетів, яке спостерігається з 2015-2016 років могли б позаздрити усі попередники нинішніх депутатів і чиновників. За словами експерта Інституту політичної освіти Олександра Солонтая, міста виявились настільки неготовими до цього, що в них виникло таке явище як невитрачені кошти на рахунках. Каховку це теж не оминуло: не використані бюджетні кошти місто кілька років поспіль розміщувало на депозитному рахунку. Перерозподілити їх на користь капітальних ремонтів доріг у народних обранців чомусь не приходило в голову.

На капітальний ремонт провулку Гоголя у 2017 році витратили 125 тис. грн.

Хоча щось на дорогах міста таки робилось. Приміром, поточні ремонти у 2016 році тут здійснили на ділянках 23 вулиць на 782,8 тис. грн., у 2017 році – на 44 вулицях на 1, 38 млн. грн., у 2018 році – на 29 вулицях на 1,89 млн. грн., у 2019 році – на 15 вулицях на загальну суму 2,4 млн. грн. Причому, якщо досі кошти на це виділялись виключно з міського бюджету, то в поточному році з обласного бюджету на поточні ремонти доріг Каховка отримала 738,6 тис. гривень.

вулиця Олега Кошового теж залишилася забутою

Капітальних ремонтів у Каховці здійснили: у 2016 році на 12 вулицях загальну суму 3, 9 млн. грн., у 2017 році на 22 вулицях на 4,6 млн. грн., у 2018 році на 15 вулицях на 3 млн. грн. і в 2019 році – 1 дорога по вулиці Зої Космодем’янської на 293,7 тис. грн.

Вулицю Пилипа Орлика латали з 2016 по 2018 рік на загальну суму в 20 тис. грн

Інша справа – наскільки якісно проводились ці ремонти. І тут до дорожників є зауваження навіть від самих чиновників.

на центральній вулиці Велика Куликовська в Каховці не всюди зустрінеш тротуари

Всі ремонтні роботи у нас виконує ПрАТ «ДСУ-12» і лише в цьому році вони почали працювати краще. Я попросив їх чисто по-людськи робити все якісно. Бо раніше були ситуації, коли замість однієї великої латки на двох сусідніх ямках вони робили дві, ще й неправильної форми. А це руйнувало дорогу ще більше, – пояснив перший заступник міського голови Олег Кожем’якін.

вулицю Сковороди взагалі не ремонтували останні чотири роки

За словами міського голови Андрія Дяченка, протягом нинішнього року в Каховці ще заплановано виконати поточний ремонт дороги на перехресті вул. Пушкіна та Панкеєвської. Також виділені кошти на капремонт дороги по вул. Луговій.

Першочергово ремонт доріг міста виконується за автобусними маршрутами. Кошти на це виділяються з наявного фінансового ресурсу міського бюджету, – пояснив Андрій Дяченко.

на ремонт вулиці Островської міськрада виділила 0 гривень

Найбільші суми, виділені на капітальні ремонти доріг, були витрачені на вул. Освіти, пр. Будівельників, вул. Соборності і вул. Пушкіна – все в 2016 році. На ремонти ж решти вулиць за останні чотири роки виділяли не більше 300 тис. грн. Замовником послуг, за даними порталу публічних закупівель ProZorro, виступає місцеве комунальне підприємство «Комунальне транспортне підприємство».

Про вулицю Суворова місто забуло

Чому ж у Каховці не стає менше ґрунтових доріг і не збільшується кількість вулиць з якісним асфальтовим покриттям? Перший заступник міського голови Олег Кожем’якін пояснює це нестачею коштів у місцевому бюджеті.

витрачених 15 тисяч гривень на поточний ремонт вулиці Кобзарська у 2017 році явно недостатньо, щоб привести її в божий вигляд

Насправді всі вулиці, де ми робимо поточні ремонти, потребують ремонтів капітальних. Де б ми не робили ямкові ремонти, неодмінно поруч потім з’являються нові ямки. Але деякі вулиці поступово ми все таки робимо з асфальтом. Наприклад, ту ж вул. Зої Космодем’янської: спочатку засипали її шлаком, а потім поступово в три етапи доробили до кінця. Для нас це було принципово, адже там розташована школа і дитсадок. Також ми чимало зробили підготовчих робіт по деяким іншим вулицям: засипали шлаком Партизанську, Гоголя, Портову, вулиці в мікрорайоні Щемилівка. Загалом ми намагаємось робити менше, але краще ніж навпаки. А на 2020 рік підготували заявку на співфінансування з обласного бюджету на 3,5 млн. грн., – прокоментував Олег Кожем’якін.

Нова Каховка: грошей на дороги мало не буває

На відміну від Каховки значно молодша Нова Каховка за станом внутрішньоміських доріг вирвалась далеко уперед. Навіть опозиційно налаштовані до місцевої влади новокаховчани визнають, що якісні зміни в дорожній сфері не можна не помітити.

Дороги в місті справді стали кращими. Постійно щось ремонтується, – каже водійка зі стажем Ірена Лепень.

У центральній частині міста всі вулиці мають асфальтне покриття, значно кращими стали навіть внутрішньоквартальні проїзди і прибудинкові дороги, – погоджується новокаховчанин Сергій Іванов.

Незаасфальтованими залишаються переважно внутрішньоквартальні вулиці на Робочому селищі, в тому числі тамтешні ділянки деяких центральних вулиць – зокрема, Історичної.

Там завжди були ґрунтові дороги, відтоді як було побудоване Робоче – наприкінці 1950 – на початку 1960-х років, – нагадує Сергій Іванов.

Центральна вулиця Історична має ще й такий вигляд

Обсяги проведених у Новій Каховці поточних ремонтів доріг теж значно перевищують показники Каховки. За наданою першим заступником міського голови Леонідом Чурсиновим інформацією, поточні ремонти у 2016 році в Новій Каховці були здійснені на ділянках 21 вулиці та 11 тротуарів на 2,16 млн. грн., у 2017 році – на 31 ділянці вулиць і тротуарів на 3 млн. грн., у 2018 році – на 43 ділянках вулиць і тротуарів на 5,1 млн. грн., у 2019 році (на початок вересня) – на 33 ділянках вулиць на загальну суму 2,4 млн. грн. Також у цьому році було виконано поточний середній ремонт окремих ділянок вулиці Затишної на 1,18 млн. грн.

І це ще не кінець. На сесії Новокаховської міськради 10 жовтня було додатково виділено 500 тис. грн. на ремонти внутрішньоквартальних проїздів. Загалом же тільки в 2019 році на капітальні видатки (куди входять і ремонти доріг) у місті з місцевого бюджету виділили більше 60 мільйонів гривень. Як стверджує міський голова Володимир Коваленко, це – рекордна за всі часи незалежності сума.

вулиця Плеханова

У 2020 році передбачено капітальний ремонт проїзної частини по вул. Горького в межах вул. Дружба – вул. Індустріальна та поточний середній ремонт окремих ділянок проїзної частини по вул. Заводській. Зараз ми розробляємо проекти на виконання цих робіт, – ділиться планами Леонід Чурсинов.

Виконавцем усіх робіт у Новій Каховці є місцеве КП «Новокаховське ШЕУ». За словами його директора Анатолія Гуртового, саме на балансі цього підприємства й перебувають усі міські вулиці.

вулиця Тараса Шевченка

Ґрунтові дороги в Робочому селищі є виключенням. Загалом по місту всюди є асфальт. Проте вистачає доріг, які потребують капітального ремонту. Наприклад – вулиця Гідробудівників. Як першобудівники міста зробили там дорогу, так вона і залишилась на тому ж рівні. На жаль, не вистачає коштів, щоб зробити все і одразу. А коштів потрібно дуже багато. Тим більше, що й машин стало в десятки разів більше з тих часів, коли міські вулиці тільки проектувались, – стверджує Анатолій Гуртовий.

вулиця Гідробудівників

Непокоїть директора ШЕУ також ймовірність проведення публічних закупівель на всі послуги, включаючи ремонти доріг вартістю понад 50 тисяч гривень: відповідний закон нещодавно прийняла Верховна Рада, але поки він не набрав чинності. Анатолій Гуртовий стверджує, що це може призвести до значних затримок з проведенням ремонтних робіт. Натомість автори закону впевнені, що завдяки конкуренції замовляти цю та інші послуги у «кишенькових» підприємств стане набагато складніше, а значить, корупції в закупівлях буде набагато менше.

 

 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я