Кілька років поспіль волонтери відновлюють унікальні архітектурні орнаменти в Новій Каховці.

– Колись тут був безформний шар старої фарби, а коли почали його зчищати, побачили бджілок, метеликів, сонечко і різноманітні квіти. Ви не уявляєте, як ми раділи, коли під шаром бруду відкривався листочок або якийсь візерунок! – демонструючи одну з нещодавно відновлених «кам’яних вишиванок», зізнається голова новокаховського Товариства охорони пам’яток історії та культури Тетяна Євсєєва.

З 2017 року вона, разом із групою волонтерів займається відновленням архітектурних орнаментів на будівлях у старій частині Нової Каховки. Під час будівництва міста в 1950-ті роки їх разом із групою київських студентів виготовив відомий український художник і скульптор Григорій Довженко. Кожна з цих «кам’яних вишиванок» є неповторною. Всього ж, за підрахунками художника, в місті було створено 2 тисячі квадратних метрів таких орнаментів на більше ніж 200 будинках.

Від численних побілок та фарбувань із розпилювачів чимала кількість вишиванок практично «зникла» з фасадів будинків. Щоб очистити їх від зайвих нашарувань, волонтери ретельно промивають кожен орнамент, потім обдувають, ґрунтують і фарбують білилом. Робота не з легких.

Не менш важким є й пошук оригінального кольору фону вишиванок. Його знаходять за залишками фарби між фрагментами орнаментів та від відпалих шматочків просто під будинком.

– По завершенню робіт до нас часто підходять місцеві жителі і захоплено кажуть: «Ми й не думали, що наш будинок такий гарний!» А один чоловік розповів, що коли приїхав до Нової Каховки у 1957 році, то будинки з орнаментами виглядали саме так. Він сказав: «Тепер на них той самий фон, ті ж орнаменти, що й тоді!» – згадує Тетяна Євсєєва.

Першим об’єктом, за який взялися волонтери, був будинок по вул. Героїв України, 18, де колись знаходились відділ кадрів і проектна майстерня управління «Дніпробуду». Його нинішній власник якраз приступав до ремонтних робіт, тож волонтери вирішили скористатись підготовленим до них риштуванням. Прийшли до господаря і запропонували відновити орнаменти безоплатно. Той погодився.

– Те, що ми робимо, є не реставраційними, а саме відновлювальними роботами, – наголошує Тетяна Євсєєва. – Виходячи з цього, ми з самого початку відмовились від використання недовговічних, але автентичних мінеральних фарб. Беремо сучасні якісні матеріали, які довго тримаються і не змиваються після першого ж дощу. Далі вже завдання самих власників будинків підтримувати орнаменти в належному стані. А місцева влада повинна допомагати їм у цьому та не дозволяти знищувати вишиванки, заліплювати їх або зафарбовувати. Також, на мій погляд, не варто оновлювати абсолютно всі існуючі орнаменти. Деякі з них дуже старі, але добре збереглися. Навіть з нашаруваннями старих фарб іноді вони виглядають надзвичайно красиво і органічно. Для нас це приклад не відновлених «кам’яних вишиванок», які не варто чіпати. Не все повинно бути вилизаним як карамелька.

Більшість матеріалів волонтери купляють власним коштом. Однак їм допомагають місцеві жителі. А нещодавно неочікувана допомога надійшла до них аж із Антарктиди. Надав її уродженець Нової Каховки Олександр Квятковський, який з березня цього року перебуває у складі 24-ї вітчизняної наукової експедиції на Українській антарктичній станції «Академік Вернадський», розташованій в архіпелазі Аргентинські острови. З Тетяною Євсєєвою він зв’язався через Фейсбук, написавши, що йому дуже подобається діяльність з відновлення «кам’яних вишиванок» у його рідному місті.

Олександр Квятковський

– Завдяки його допомозі ми змогли відновити орнаменти ще на одному будинку, по вул. Історичній, 45, – каже Тетяна.

І з гордістю додає: «Тепер це наш «антарктичний будинок»!»

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я