Лідери парламентських перегонів від Херсонської області відповідають на сім однакових запитань.

На 80,4% оновленою стане Верховна Рада України дев’ятого скликання. У цьому — чимала заслуга партії “Слуга народу” та безпрецедентному вотуму довіри, яку надали виборці новому президенту Володимиру Зеленському.

Попри те, що за два місяці до виборів “Слуга народу” не мала ані членів, ані осередків та не провадила жодної партійної діяльності, залишаючись сугубо віртуальною політичною силою, саме вона за результатами перегонів отримала 254 мандати. Завдяки цьому президент вперше в історії незалежної України матиме в парламенті власну монобільшість і вже з вересня зможе власноруч обирати прем’єр-міністра, укомплектовувати міністрами весь уряд та приймати будь-які закони, без жодного огляду на опонентів.

Далеко не останню роль у цьому відіграватимуть депутати Верховної Ради, обрані на одномандатних виборчих округах Херсонської області. Всі вони є новачками у великій політиці. Чотирьом із них навіть не довелось проводити по суті ніякої передвиборчої кампанії. Запорукою їхнього успіху стали не гучні обіцянки, не успішна робота в попередні роки, а виключно приналежність до команди президента Володимира Зеленського та партії “Слуга народу”. Виключенням став лише округ №184, де переможцем на виборах став відомий херсонський підприємець Ігор Колихаєв, не в останню чергу завдяки активній роботі благодійного фонду, названого його ім’ям та наданій чималій фінансовій підтримці на території округу.

До парламенту пройшли всі представники “Слуги народу” від Херсонської області, крім Данила Репілевського (крайній праворуч)

Аби допомогти виборцям зрозуміти, хто ж саме представлятиме їхні інтереси в новому парламенті, ми попросили новообраних народних депутатів від Херсонської області відповісти на сім запитань. Відповіді від майже всіх обранців ми отримали через їхніх помічників. Виключенням став Олексій Ковальов, обраний на окрузі №186, який запропонував нам зустрітися та відповісти на всі запитання особисто.

Павло Павліш, округ № 182, партія “Слуга народу”

Павло Павліш

Павло Павліш та його представники за сім днів не змогли відповісти на поставлені запитання.

Вікторія Вагнєр, округ № 183, партія “Слуга народу”

Вікторія Вагнєр ліворуч

1. Назвіть 7 проблемних питань вашого округу, які ви плануєте вирішити в першу чергу?

Відсутність роботи. Високі тарифи за комунальні послуги. Критичний стан доріг. Проблема з водопостачанням. Недосконала робота комунального транспорту. Відсутність сміттєпереробних підприємств. Низькі ставки оренди сільськогосподарської землі.

2. Які зміни в країні ви хочете втілити в життя в якості народного депутата?

Здоров’я українців: Стратегія медичної реформи – не хворіти, а одужувати. Фінансове покриття основних медичних послуг державою. Акцент на профілактиці хвороб. Контроль за якістю медичних препаратів та їх доступністю.

Безпека й захищеність громадян: Захист прав громадян. Реальні та дієві механізми надання правової допомоги. Відповідальність суддів за неправосудні рішення.

Економічний добробут громадян: Широка популяризація і підтримка українських товаровиробників. Демонополізація країни. Залучення інвестицій та оптимізація системи оподаткування.

Молодь – фундамент розвитку України: Забезпечення доступності освіти. Відновлення системи профтехосвіти. Розвиток інклюзивної освіти. Гранти в наукову галузь.

Правова держава: Свобода слова. Відповідальність влади перед людиною. Формування органів правопорядку на принципах професіоналізму і доброчесності, з урахуванням громадської думки.

Вікторія Вагнєр

3. Як часто ви будете відвідувати округ і як побудуєте роботу зі своїми виборцями?

Робота народного депутата чітко розділена на три напрями: пленарні засідання, робота в комітетах і робота з виборцями. Означені напрями регулюються графіком, який встановлює Секретаріат Верховної Ради.

Як законодавець я не можу і не буду порушувати закон. Визначений регламентом час для роботи з виборцями я використаю для роботи з виборцями. Але в мене буде відкрита приймальня, яка постійно працюватиме на окрузі. Кожен виборець може звернутись до мене в будь-який час.

4. Як саме ви будете співпрацювати з органами місцевого самоврядування на своєму окрузі?

Херсонщина мій рідний край. Ми не втратимо зв’язок ані з виборцями, ані з органами місцевого самоврядування.

5.Чи повинна Україна йти на поступки Росії заради припинення війни? На які саме?

Ні, не повинна. Той хто замість війни обирає ганьбу – отримає і війну, і ганьбу одночасно. Наш мир – це перемога над Російською Федерацією. Капітуляція – не мій вибір.

Вікторія Вагнєр

6. Ви заможна людина? Якими статками володієте?

Так. Я заможна людина. Всі мої статки відображені у моїй декларації.

7. Назвіть 3 книги, які ви прочитали останнім часом?

“Метаполітика” Ігоря Єфімова. “Поколение Пепси” Віктора Пєлєвіна. “Як з людини зробити депутата” Олега Зайченка.

Ігор Колихаєв, округ № 184, самовисуванець

Ігор Колихаєв

1. Назвіть 7 проблемних питань вашого округу, які ви плануєте вирішити в першу чергу?

Останнім часом я об’їздив увесь округ декілька разів. Робив це і в якості депутата обласної ради, і як кандидат в депутати Верховної Ради. Тому проблеми округу мені добре відомі. На жаль, в кожному районі вони практично однакові і дуже болючі. В першу чергу треба розв’язати питання соціального забезпечення та захисту населення, яке потерпає від нестачі робочих місць, низьких заробітних плат та пенсій.

Фактично провалені у сільській місцевості реформи освіти та медицини привели до знищення шкіл, амбулаторій та ФАПів. Звичайно, здорова нація потребує розвитку спорту. Повна відсутність не тільки відремонтованих, а й просто доріг додає особливих вражень від відвідання сіл. Екологічні проблеми присутні в кожному районі округу. Це і відсутність цивілізованих сміттєзвалищ, і проблеми з питною, а іноді навіть технічною водою, і зловживання добривами, і знищення лісосмуг.

Ну й найголовніше питання, вирішення якого дозволить вирішити на моє глибоке переконання всі вищеперелічені проблеми, це проблема аграрного сектору. Відсутність дієвої державної програми по підтримці АПК тяжко б’є по економіці не тільки районів мого округу, а й по всій Херсонській області. В першу чергу, потрібна державна програма створення глобальної системи зрошення, по-друге створення переробної промисловості і третє – надання Херсонщині статусу спеціальної економічної зони мінімум на 15 років для захисту місцевих інвестицій і ефективного залучення зовнішніх інвесторів.

Все це потребує участі фахівців, які розроблятимуть шляхи реформування всіх галузей представлених в регіоні, а мета цього проста – кожна українська родина повинна бути щасливою, а Херсонщина і Україна економічно незалежними.

2. Які зміни в країні ви хочете втілити в життя в якості народного депутата?

Я хочу, щоб почала працювати економіка України, а українські родини стали щасливими. Сьогодні ми потерпаємо від стагнації економіки. Кожна з попередніх влад обіцяла швидкий прорив і приховувала справжній стан речей, саме тому ми не маємо елементарного – доріг, робочих місць з якісною зарплатою і розвитку виробництва.

Я йшов на вибори з конкретною програмою і моя мета не змінилась – це економічне зростання і розвиток агропромислового комплексу на Херсонщині. Розв’язання проблеми можливе через глобальне зрошення та створення потужної переробної промисловості. Першочерговим є питання надання Херсонщині статусу спеціальної економічні зони та введення спеціального режиму інвестиційної діяльності. Відповідний проєкт закону я вже підготував.

Ігор Колихаєв

Ми зможемо розвинути економіку регіону лише тоді, коли до нас прийдуть зовнішні інвестиції, а місцеві інвестори отримають гарантії і пільги від влади. Минулого тижня я зустрічався з головою Херсонської ОДА Юрієм Гусєвим і доніс до нього три мої перші законопроєкти, які я підготував для Верховної Ради:

1. Про врегулювання потреб і проблем органів місцевого самоврядування у земельній, містобудівній та комунальній сферах.

2. Щодо житлового забезпечення молодих спеціалістів, залучених до роботи у сферах, які належать до пріоритетних галузей розвитку регіонів.

3. Про спеціальні економічні зони та спеціальний режим інвестиційної діяльності в Херсонській області.

Крім цього я розповів про своє бачення шляхів підняття економіки області. Я вважаю, що задля досягнення успіху всі патріоти Херсонщини повинні працювати разом, не залежно від партійної приналежності. Ми маємо об’єднатись заради розвитку економіки країни, яка є основою добробуту держави та щастя кожної української родини.

3. Як часто ви будете відвідувати округ і як побудуєте роботу зі своїми виборцями?

Я планую відкрити приймальні депутата аби мати можливість зустрічатися і розмовляти з кожним, хто потребує моєї допомоги в якості депутата Верховної Ради. Колективні зустрічі в різних селах округу також заплановані в моєму графіку.

Під час передвиборчої кампанії виявилося, що в деяких найвіддаленіших селах округу місцеві жителі ніколи не бачили жодного кандидата чи депутата будь якого рівня. Я вважаю, що така ситуація неприпустима. Мені б хотілося тримати руку на пульсі сільського життя мого округу і щоб люди розуміли, що вони не покинуті зі своїми проблемами сам на сам. Але точно сказати як буде розпланований мій час поки що важко, адже мій графік залежатиме від графіка роботи Верховної Ради.

4. Як саме ви будете співпрацювати з органами місцевого самоврядування на своєму окрузі?

Я вже працюю. Під час виборчої компанії і задовго до її початку в якості депутата Херсонської облради я постійно працював з сільськими, районними, міськими радами та вже створеними ОТГ. Є вже й результати цієї роботи в усіх районах та містах округу, про них багато розповідалось раніше.

Обрання депутатом Верховної Ради дає мені нові можливості й важелі. Тому сподіваюсь, що моя допомога місцевим громадам набуде нового забарвлення, більш потужного.

Ігор Колихаєв

5. Чи повинна Україна йти на поступки Росії заради припинення війни? На які саме?

На мій погляд, поступки у вигляді відмови від своїх територій неприйнятні. Питання війни вирішувати треба якнайшвидше. На передовій продовжують гинути наші співвітчизники. Нещодавня трагедія з нашою землячкою Іриною Шевченко вразила багатьох херсонців. Майже в кожному місті та селі Херсонщини є загиблі та поранені воїни. Це питання знаходиться в компетенції чинного президента України і, наскільки можна було зрозуміти з його заяв, Володимир Зеленський налаштований рішуче в цьому питанні.

Як депутат я буду підтримувати всі ініціативи президента нашої країни, які здатні припинити бойові дії. Підняти економіку України на високий рівень в умовах війни дуже важко, тому саме врегулювання питання миру і війни є нагальним і найважливішим.

6. Ви заможна людина? Якими статками володієте?

Я б визначив рівень моїх статків як вище середнього. Але назвати себе олігархом не можу, та, власне, і не вбачаю сенсу у накопиченні коштів заради самого накопичення. Моя головна мета – це заможна Україна, де кожен з гідністю буде дивитися у майбутнє.

Якщо когось цікавить більш детальна інформація, її можна знайти у моїй декларації.

7. Назвіть 3 книги, які ви прочитали останнім часом?

З великим задоволенням прочитав збірку речей відомого політичного діяча Великобританії і блискучого оратора Уїнстона Черчилля “Мускули світу”. Американська письменниця Айн Ренд зацікавила мене не тільки своїм романом Атлант розправив плечі”, а й неординарною біографією. Мені близькі її філософські тези, а висловлювання про те, що “в житті немає нічого важливішого, ніж те, як ти робиш свою роботу” збігається з моїм життєвим кредо.

Серед прочитаних книг і “Перехрестя”, яка написана у тандемі. Автори Ганна Ясна та Володимир Чеповий створили, на мій погляд, незвичайний твір про вибір та його варіанти. До речі мені імпонує, що український письменник Володимир Чеповий виявився до того ж бізнесменом і громадським діячем.

Володимир Іванов, округ № 185, партія “Слуга народу”

Володимир Іванов праворуч разом із головою Офісу Президента Андрієм Богданом

1. Назвіть 7 проблемних питань вашого округу, які ви плануєте вирішити в першу чергу?

Водопостачання та водовідведення населених пунктів регіону. Річ у тім, що незадовільний технічний стан водопровідних мереж у селах та містах нашого округу призвів до перебоїв з надання питної води мешканцям. А в деяких населених пунктах централізоване водопостачання взагалі відсутнє. Гостро стоїть питання і щодо водовідведення. Часу зволікати немає. Ремонт, реконструкція, повна заміна та будівництво нових мереж чекає кожен населений пункт.

Наступне питання тісно пов’язане з попереднім. Це екологія. Херсонщина визначена як зона екологічного лиха. І це вже, навіть, не серйозна проблема, вона – кричуща. За останні 15 років відбулося жахливе руйнування десятків агрохімічних складів, накопичення неліквідних отрутохімікатів у нашому регіоні. Саме це несе велику загрозу чистоті водоносних горизонтів, оскільки вони розміщені, здебільшого, поблизу колишніх агрохімічних складів. Як наслідок, маємо значне погіршення здоров’я громадян та відсутність питної води взагалі. Таку ситуацію мав можливість бачити на власні очі у селі Олексіївка Генічеського району. Там водопостачання відсутнє, жителі села користуються привізною водою. На це треба реагувати негайно, адже проблема забезпечення населення питною водою буде далі загострюватись. Тому в перспективі на меті вирішувати її шляхом пошуку і спорудження систем доочищення води.

Меліорація. Сьогодні наш регіон використовує лише третину потенціалу системи зрошення. Ми досі залишаємося зоною ризикованого землеробства. Тож будівництво нових потужних систем меліорації надасть змогу вийти на високий рівень соціально-економічного розвитку. А участь у всеукраїнських грантових програмах – здійснити задумане. Такі зміни дадуть змогу залучати нові інвестиційні проєкти, як державні так і іноземні.

Відкриття нових робочих місць. Річ у тім, що з кожним роком аграрії все більше використовують нові технології у вирощуванні та збиранні врожаю. Якщо ще п’ять років назад основну роботу виконували люди, то сьогодні за них це робить сучасна техніка. Звідси й постало питання зростання ринку праці у наших земляків. Але вихід є – відкриття переробної промисловості на місцях. Будівництво заводів та ліній з переробки продукції поверне робочі місця та впевненість у кращому майбутньому селянам».

Дороги. Ні для кого не секрет, що стан дорожнього покриття нашого округу просто катастрофічний. У цьому я мав можливість переконатися під час передвиборчої кампанії, проїжджаючи через усі населені пункти. Розмір ям вражає, а подекуди асфальт взагалі відсутній. Питання відсутності доріг та дуже низької якості ремонту піднімалося людьми на кожній зустрічі, тож проблема бездоріжжя для мене одне з пріоритетних.

Херсонщина як туристичний край. Так географічно склалось, що частина нашого округу розташована на мальовничому узбережжі Азовського моря. Це, так би мовити, подарунок долі. Але й тут виникає чимало складних питань, одне з яких – оподаткування. Річ у тім, що приватні підприємці, які надають послуги та займаються торгівлею на курортах області зареєстровані по усій Україні. І сплачують вони податки за місцем своєї реєстрації. У свою чергу селищні ради, на території яких знаходяться зони відпочинку, недоотримують колосальні кошти у свої бюджети, а від цього напряму залежить їх розвиток та добробут. Тож маю на меті розв’язати питання з оподаткуванням у цій місцевості.

Не за горами час, коли ми розробимо та втілимо у життя план з водного сполучення населених пунктів вздовж Дніпра. Нові набережні, причали та плавзасоби обов’язково з’являться впродовж наступних років.

Володимир Іванов у центрі

2. Які зміни в країні ви хочете втілити в життя в якості народного депутата?

Зараз для мене найголовніше – це добробут та втілення європейських соціальних стандартів у житті українського народу. Чого тільки варта боротьба з корупцією. Тут має бути свій підхід – радикальне очищення та перезавантаження прокуратури, забезпечення реальної незалежності антикорупційних органів, впровадження обов’язкової конфіскації майна корупціонерів та ін.

Також я хочу створити найкращі умови для розвитку малого та середнього бізнесу, який у свою чергу підійме загальний рівень розвитку регіону.

3. Як часто ви будете відвідувати округ і як побудуєте роботу зі своїми виборцями?

Херсонщина – це моя батьківщина. Все, що тут відбувалося ніколи не проходило повз моєї уваги. А відтепер відвідувати наш край я буду частіше частого. Роботу почнемо з відкриття семи приймалень для громадян. Приймання здійснюватимуться під час тижня роботи в окрузі та у вихідні. Зустрічі побудуємо у максимально комфортному форматі для відвідувачів. Адже тісна взаємодія і співпраця з мешканцями є запорукою швидкого розв’язання нагальних питань.

4. Як саме ви будете співпрацювати з органами місцевого самоврядування на своєму окрузі?

Я завжди відкритий та готовий до співпраці з місцевою владою, злагоджена робота з якою буде запорукою покращення життя кожного мешканця нашого округу. Але хочу наголосити, що така співпраця буде побудована лише в межах чинного законодавства. І тут важливо зрозуміти, що часи ” рука руку миє” вже в минулому, а всі ми – народні депутати, держслужбовці та ін., – є слугами народу. І на сьогодні у нас є одна мета – будівництво та розвиток демократичної, правової, соборної держави Україна.

Володимир Іванов ліворуч

5. Чи повинна Україна йти на поступки Росії заради припинення війни? На які саме?

Припинення війни чи не найболючіше питання для нашої країни. Я, безперечно, погоджуюсь з Президентом України Володимиром Зеленським у тому, що єдина зброя, яка може повернути мир нашій країні – це дипломатія. Цілком підтримую всі кроки президента у цьому питанні і вважаю їх виваженими та правильними. Вірю, що ці кроки невдовзі приведуть усіх нас до такого довгоочікуваного миру.

6. Ви заможна людина? Якими статками володієте?

Я не олігарх. Як би лаконічно це не звучало, але людина я середніх статків. Скажу так – на життя вистачає.

7. Назвіть 3 книги, які ви прочитали останнім часом?

Читання для мене стало гарною звичкою ще з дитинства. Де б я не був і чим би не займався, завжди намагаюсь знайти час для гарної книги. Із останнього, прочитаного мною – Олександр Дюма “Граф Монте-Крісто”, Роберт Чалдіні “Психологія впливу”, Насім Талеб “Чорний лебідь”. Кожна з цих книжок вразила, навчила, надихнула мене по-своєму, особливо. Тож, користуючись нагодою, дозволю собі процитувати відомого письменника Костянтина Паустовського: “Читайте! Нехай не буде жодного дня, коли б ви не прочитали хоча б однієї сторінки з нової книги”.

Олексій Ковальов, округ № 186, партія “Слуга народу”

Олексій Ковальов

1. Назвіть 7 проблемних питань вашого округу, які ви плануєте вирішити в першу чергу?

Пріоритетними для мене є всі питання. Достатньо вийти на зупинку і побачити все: проблеми з освітленням, з самою зупинкою, з транспортом — та з усім. Я планую вирішити хоча б половину існуючих проблем. І найперша з них — це дороги. На всю нашу область у цьому році виділено на їх ремонти 300 чи 400 млн. грн. Наскільки мені відомо, 1 км доріг коштує 10 млн. грн. То чи можливо розв’язати це питання, якщо фінансування йде лише на 30 км?

Скоріш за все, я працюватиму в податковому комітеті. А питання тих же доріг треба вирішувати в площині законодавства. Хибним є уявлення, що депутат — це меценат, такий собі турецький аніматор, який повинен влаштовувати святкування, робити бордюри, замітати та прибирати. Як депутат я повинен працювати над іншими речами. Приміром, я хочу, щоб доходи з фізичних осіб на 100% залишались в ОТГ. Це стимулюватиме створення нових громад, які матимуть у себе більше коштів. Чи буде потреба у цих ОТГ просити депутатів вибити їм субвенції, допомогти відремонтувати школу? Навряд чи. Тож краще змінити законодавство, щоб це була реальна децентралізація.

На мою думку, треба повернути надання податкових пільг для сільгоспвиробників, як це було за часів Януковича. Це була дуже класна тема. З того, що ми мали раніше не все було поганим. Але чи дозволять нам піти на це наші партнери? Як депутат я хочу зробити це.

Народний депутат — це законотворець. Я обіцяв виборцям прийняти 3 законопроєкти, і ми їх приймемо. Не хочу бути подібним до інших кандидатів в народні депутати, які розвішували простирадла зі своїми передвиборчими обіцянками вирішити все, що завгодно, починаючи від освіти та медицини та закінчуючи чимось іншим.

2. Які зміни в країні ви хочете втілити в життя в якості народного депутата?

Наша країна потребує змін. А всі зміни проходять через парламент, який зараз із Президентом є однією командою. Я гарантую, що вже в вересні буде законопроєкт щодо зняття депутатської недоторканості. Я за нього проголосую, адже потрібно урівняти народних депутатів у правах з іншими громадянами.

Другий законопроєкт — щодо імпічменту Президенту. Ми повинні мати реальний законний механізм притягнення Президента до кримінальної відповідальності. На мою думку, якби такий закон у нас був у 2014 році, то ми б не пережили тієї трагедії, коли в країні пішли незворотні процеси. Якби ми мали дієвий інструмент відсторонення Президента від влади, то парламент зробив би це і не було б далі майдану.

І третій — кнопкодавство. Я беру на себе зобов’язання відвідувати парламентські засідання та працювати в комітетах. Я йду туди не просиджувати, не за мандатом, я йду реально працювати. І вважаю, що всі 3 зазначені законопроєкти будуть прийняті в найближчі місяці. До нового року точно.

І відносно власних законопроєктів. Перший з них стосуватиметься земельної реформи, в якій треба поставити крапку. Потрібно всі земельні ділянки за межами населених пунктів передати сільським радам. Зробити так, щоб люди мали можливість оформлювати земельні ділянки.

Другий законопроєкт — стосовно дії спеціального режиму податку на додану вартість для сільгоспвиробників. Третій — про зменшення податкового навантаження для жителів сільської місцевості. Для мене ці законопроєкти є основними.

У людей існують хибні уявлення щодо народних депутатів. Приміром, ми не повинні підміняти органи місцевого самоврядування. Часто у тому ж Скадовську скаржаться на брудний пляж. Але це питання до міського голови та депутатів міськради, яких люди обирають так само як і народних депутатів.

Також люди нам кажуть: давайте спочатку тарифи на газ, світло. Я на це відповідаю: коли ви заходите до хати, де панує безлад, ви ж напевно в першу чергу будете наводити порядок. Так і нам потрібно спочатку навести внутрішній порядок, запровадити правила гри в парламенті, а потім починати процеси законотворення.

Олексій Ковальов

3. Як часто ви будете відвідувати округ і як побудуєте роботу зі своїми виборцями?

Народний депутат не повинен бути на Дні села, святі Першого вересня, щось там відкривати, перерізаючи стрічку. Він має працювати в законодавчому полі та звітувати перед виборцями. Все.

У мене буде 5 помічників-консультантів, які працюватимуть у кожному з районів. Всі вони будуть юристами і, бажано, з посвідченнями адвокатів. Сам округ я відвідуватиму у визначені Верховною Радою дні. Я хочу, щоб завдяки моїм консультантам люди могли отримувати кваліфіковану допомогу та доносити наявні у них проблеми.

Також у мене буде колл-центр, який скеровуватиме людей на тих помічників, які будуть здатні вирішити те чи інше питання.

4. Як саме ви будете співпрацювати з органами місцевого самоврядування на своєму окрузі?

Під час передвиборчої кампанії я ніколи не заїжджав до сільських рад. Що від них можна було почути? “Здрасьтє, у нас усе добре”? Та й не вони ж мене обирали, а люди. Пам’ятаю, був на сходці у Бехтерах і за 5 годин там почув усе, що завгодно, крім реальних проблем. Наприклад про те, що в їхньому водогоні йдуть втрати 25% води. Але саме це я й хочу почути.

Багато хто в органах місцевого самоврядування на виборах мене не підтримував. Для них був просто шок, що я пройшов. Проте вибори проходять, а люди залишаються. Тому я готовий налагоджувати з ними роботу. З деякими я вже зустрічався. В принципі, конструктив є. Хоча досі мені в місцевих громадах більше показують тільки позитивні сторони.

Я прагматик і готовий спілкуватися з усіма, навіть із тими, хто підтримував на виборах іншого кандидата. Вже з вересня планую об’їхати Олешківський район, познайомитись з місцевими. Можливо, якась людина мені неприємна, але під час розмови бачиш, що вона в принципі нормальна. Тому я хочу налагодити співпрацю і готовий співпрацювати. У мене вибору просто нема.

Олексій Ковальов

5. Чи повинна Україна йти на поступки Росії заради припинення війни? На які саме?

Питання дуже, дуже складне. Але як зазначив Президент України: “Не ми розпочинали цю війну, але нам потрібно її закінчити”. Тут треба прийняти конструктивні рішення щодо Донбасу. Тож сказати, що не треба або треба йти на поступки я не можу, ситуація дуже нетипова. Давайте почне працювати парламент і тоді я зможу відповісти на ці питання.

Росія — агресор, це факт. Водночас треба дивитися, про які поступки йде мова. Якщо це про федералізацію Україну — то ні, це не правильно. З іншої сторони, залишати все як є теж неприпустимо: люди, гроші, території уходять, тому тут треба прийняти колегіальне рішення. Але запитати треба у більш компетентних людей і прийняти державницьку, зважену позицію.

6. Ви заможна людина? Якими статками володієте?

Я офіційний мільйонер у гривні. Займався експортом сільгосппродукції — кавунів, моркви, картоплі та інших овочів, а також у сфері приватизації земельних ділянок.

Так, я маю нормальний достаток, щоб працювати нормально, чесно, без усіляких “заохочень”. Потреби в грошах у мене нема. Під час роботи в парламенті я буду винаймати квартиру в Києві, бо як і будь-який нормальний бізнесмен не хочу робити сумнівні вкладення в нову квартиру. У мене буде достатньо грошей і для своїх помічників, і на транспортні видатки. Тому я вважаю, що достойно представлятиму Херсонщину в Верховній Раді.

7.Назвіть 3 книги, які ви прочитали останнім часом?

Чесно кажучи, за останні два місяці я не читав жодної книжки, крім Конституції. А з того, що читав останнім часом можу згадати “Зелені пагорби Африки” та “Старий і море” Ернеста Гемінґвея та “Каторга. Багатство” Валентіна Пікуля. Я цікавлюсь історією, а Пікуль дає змогу глянути на внутрішню ситуацію в Російській імперії часів Катерини Другої.

Не знаю, чи став би я радити щось прочитати іншим, бо у кожного свої уподобання. Приміром, “Фауста” Ґете я трохи не зрозумів. Може, ще раз треба перечитати. Але я намагався.

Фото зі сторінок новобраних народних депутатів у Фейсбуці.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я