Інститут масової інформації дослідив, що пишуть про Україну, Росію та окуповані території інтернет-видання анексованого Криму та окупованого Донбасу, а також яку інформацію про Крим подають українські та російські інтернет-ЗМІ. Результати дослідження експерти ІМІ презентували на конференції National Media Talk.

Крим

Інститут масової інформації з 22 по 26 квітня 2019 року промоніторив кримські, російські та українські інтернет-видання (детальніше див. довідку). Експерти шукали відповіді на такі запитання: як Крим висвітлювався на російських новинних сайтах; як Крим та Україна висвітлювалися на кримських новинних сайтах; що і в якій кількості українські сайти писали про Крим?

За даними дослідження, більшість новин російських сайтів – 33% – присвячені так званому «покращенню», на другому місці – новини на тему «КримНаш» (16,5%), на третьому – кримські новини про різне (14,7%). І на четвертому місці за частотою згадувань слідують новини про Володимира Зеленського – 13.8%.

Експерти ІМІ помітили, що російські видання намагаються показати, що в Криму життя «покращується»: «Топливо дешевеет», «Роуминг будет отменен», «В Крыму заявили о готовности Украине в поставке электроэнергии».

Щодо кримських новинних сайтів, то найбільше про Україну писали «РИА Крым» (64 новини), «Новости Севастополя» (56 новин) та «Крыминформ» (22 новини).

У період дослідження кримські ЗМІ приділяли найбільшу увагу президентським виборам в Україні та перемозі Володимира Зеленського (33,5%), на другому місці – новини на тему «зради» в Україні (17,4%), де, на думку редакцій сайтів, які моніторилися, нічого доброго не відбувається. За даними дослідження, до Володимира Зеленського в основному позитивне ставлення у ЗМІ або нейтральне.

Підписання президентом Росії Владимиром Путіним наказу про спрощення надання паспортів Російської Федерації мешканцям окупованих територій Донбасу, а також війна на Донбасі користувалися окремою увагою кримських ЗМІ – 11% і 8,4% новин відповідно було присвячено цим темам.

Серед аналізованих ІМІ українських сайтів найбільше про Крим пишуть «Укрінформ» (18%), «Обозреватель»(14,3%), «Гордон» (7,5%). Останнє місце посідає ТСН (1,5%).

Видання беруть інформацію про Крим з українських медіа (35,3%), з проекту «Радіо Свобода» «Крим. Реалії» (18%), з російських ЗМІ (15%). Дослідниця Олена Голуб наголосила, що неприпустимо брати інформацію про Крим з російських джерел, або  принаймні використовувати хоча б іще якесь джерело.

За період дослідження лише 0,5% інформації у 20 українських сайтах стосувалося теми Криму. До речі, за даними минулорічного моніторингу телевізійного ефіру Національною радою з питань телебачення і радіомовлення, розважально-інформаційні телеканали приділяли лише 0,1% тижневого ефіру висвітленню ситуації в Криму, інформаційні телеканали – 2,2%.

«У російських ЗМІ теза “Крим – російський” друга за популярністю. На українських сайтах бачимо, що тези “Крим – український” лише 0,5%. По суті, для української аудиторії цієї тези не існує. Цей результат турбує», – зазначила Олена Голуб.

Донбас

Окремо експерти ІМІ з 22 по 26 квітня 2019 року промоніторили контент семи онлайн-видань, що функціонують у непідконтрольних Україні районах Донецької та Луганської областей (ОРДЛО). Досліджувалося, як вони висвітлюють українську, російську та владу самопроголошених республік, скільки публікують фейків та мови ворожнечі.

У регіональних ЗМІ ОРДЛО 20% інформації стосувалося саме української влади, 19,5% – самопроголошеної влади так званої «ЛДНР», 9% – російської влади.

«Коли читала ці ЗМІ, мені здалося, що я перемістилася в часі в соціалістичне минуле, бо стосовно місцевої влади вони орієнтовані виключно на позитив. Навіть негативні новини про те, що відбувся вибух на шахті і загинуло багато людей, вони подають так: “Наші рятувальники зробили все можливе, щоб врятувати…”», – розповіла дослідниця Олена Чуранова.

Стосовно української влади позитивна інформація становила 6%, але вона стосувалася виключно Володимира Зеленського, негативна – 49%, нейтральна – 45%, свідчить дослідження.

Стосовно самопроголошеної влади так званої «ЛДНР» 89% – позитивна інформація, 11% – нейтральна. Стосовно російської влади 85% – позитив, бо на час моніторингу Володимир Путін видав указ про надання російських паспортів жителям окупованих територій.

Експерти ІМІ виявили, що 21% інформації стосовно України в регіональних інтернет-виданнях ОРДЛО є фейками, а 5% – мовою ворожнечі. Найбільше мови ворожнечі зафіксовано щодо українських військових та України в цілому: «каратели», «садисты», «нацисты».

Один з основних фейків стосувався мовного закону: що нібито в Україні буде маса мовних інспекторів, які будуть притягувати до відповідальності. Насправді ж цю норму із законопроекту було викреслено і вона не увійшла до ухваленого закону.

«ЗМІ непідконтрольних територій висвітлюють інформацію про події в регіоні, яка стосується лише позитиву, і навіть якщо люди будуть отримувати інформацію з українських ЗМІ, навряд чи ситуація сильно зміниться, бо українські ЗМІ зосереджені на негативі. Ще один висновок: люди на непідконтрольних територіях бачать про Україну лише негатив, а люди з підконтрольних територій узагалі нічого не знають, про людей з окупованих територій», – підсумувала Олена Чуранова.

Довідка про Дослідження

У межах моніторингу кримських сайтів було проаналізовано новинні стрічки сайтів «ИА Крыминформ», «РИА Крым», «Новый Севастополь», «Крымское информационное агентство» та «Новости Севастополя». Сайти було відібрано відповідно до рейтингу «Медіалогії» як найпопулярніші. Для аналізу відбиралися всі новини, в яких згадувалась Україна і які виходили протягом 22–26 квітня 2019 року.

У межах моніторингу російських сайтів було проаналізовано новинні стрічки сайтів «РИА Новости», «Комсомольская правда», «Известия», «Газета.ру» та Lenta.ru. Сайти належать до найвідвідуваніших у РФ, за даними liveinternet.ru. Для аналізу відбиралися всі новини, в яких згадувався анексований Крим, які виходили протягом 22–26 квітня 2019 року.

У межах моніторингу українських сайтів було проаналізовано новинні стрічки 20 популярних онлайн-видань: obozrevatel.com, segodnya.ua, 24tv.ua, tsn.ua, strana.ua, pravda.com.ua, rbc.ua, unian.com, gordonua.com, nv.ua, liga.net, ukrinform.ua, zn.ua, censor.net.ua, tyzhden.ua, znay.ua, politeka.ua, 112, Newsone, korrespondent. Для аналізу відбиралися всі інформаційні повідомлення, що стосувалися Криму та кримської тематики і які виходили протягом 22–26 квітня 2019 року.

У межах моніторингу донбаських сайтів було проаналізовано новинні стрічки семи інтернет-ЗМІ, що функціонують у непідконтрольних Україні районах Донецької та Луганської областей. Для аналізу відбиралися всі новини цих сайтів за період з 22 по 26 квітня 2019 року.

Фото: USAID/Internews, National Media Talk

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я