Ви тут: КРИМ Мільйони Німетуллаєва. Доля бізнес-імперії біглого екс-чиновника

Мільйони Німетуллаєва. Доля бізнес-імперії біглого екс-чиновника

Олег Батурін

1058

Оголошеному у розшук за заклики до сепаратизму власнику численних активів на території Генічеського району вдається вести контроль за своїм майном і отримувати з нього прибутки не виїжджаючи з окупованого Криму.

Стрілянина поблизу з адміністративною межею з анексованим півостровом 3 квітня у селі Чонгар Генічеського району набула розголосу по всій Україні. Як повідомили у відділі комунікацій поліції Херсонської області, інцидент стався через розподіл майна одного з місцевих сільгосппідприємств. Під час стрілянини ніхто не постраждав. Поліція попередньо кваліфікувала подію як хуліганство — за ч. 4 ст. 296 Кримінального кодексу.

джерело: Фейсбук-сторінка Михайла Величка
джерело: Фейсбук-сторінка Михайла Величка
Як запевнив керівник відділу патрульної поліції в АРК та місті Севастополі Віктор Левченко, всі учасники інциденту в Чонгарі були затримані і підтвердив свої слова світлиною, джерело: Фейсбук-сторінка Віктора Левченка

Через чиє майно почалися розборки секретом ні від кого не було. Воно належить ПП “Приватне орендне підприємство “Чонгар”, що входить до “групи родини Німетуллаєвих”. Голова останньої Сейтумер до 2014 року очолював Генічеську райдержадміністрацію і райраду, після анексії Криму втік на півострів, а зберігати чимале майно на Херсонщині довірив дружині — Надіє. Один із найбагатших бізнесменів області очолив у Криму громадську організацію “Къырым бирлиги”, яка об’єднує зрадників-колабораціоністів і прославляє російських окупантів. Та попри втечу його бізнес досі отримує непогані доходи на материковій України.

– Отже, на відстані двох кілометрів від межі з Кримом люди двох “авторитетних представників” кримських татар зі зброєю в руках білим днем ділять між собою володіння пана Німетуллаєва. В принципі більше про нинішній стан державного управління та державної політики щодо Криму коментувати нічого. І навряд чи їх якось ще можна погіршити, – прокоментував інцидент у Чонгарі екс-представник Президента України в АР Крим Борис Бабін.

Що контролює родина Німетуллаєва

Незадовго до стрілянини Чонгарська сільрада прийняла рішення про створення комісії з інвентаризації ПП “ПОП “Чонгар”. Його ініціаторами виступили Михайло Величко, який представляється адвокатом Сейтумера Німетуллаєва і депутат сільради Валерій Коблюк, котрий за словами керівника громадського формування з охорони громадського порядку та/або державного кордону “Аскер” Ленура Іслямова є найближчим соратником Німетуллаєва. Необхідність створення комісії Михайло Величко пояснив розкраданням майна підприємства і небажанням правоохоронних органів займатися цією справою.

джерело: сайт Чонгарської сільської ради

– Надіє, колишня дружина Сейтумера Німетуллаєва загалом мала у власності 15 тисяч га землі. В кінці 2018 року вона обробляла 2,5 тис. га, з яких засіяла 1,2 тис. га. В кінці сільгоспробіт до неї прийшли особи у камуфляжній формі і запропонували “поділитись” акціями та майном ПП “ПОП “Чонгар”. Потім вони “вирішили” припинити роботу підприємства і взяти його під охорону. Це були представники “Аскера”, – повідомив він.

Саме “Аскер”, за його версією подій 3 квітня в Чонгарі і був причетний до стрілянини на території ПП “ПОП “Чонгар”. Це заперечив Ленур Іслямов, який у свою чергу звинуватив представників охоронного підприємства “Азов” у захопленні активів Сейтумера Німетуллаєва. Він наголосив, що “Аскер” є беззбройним цивільним формуванням, яке четвертий рік поспіль патрулює територію Генічеського району.

– Нашим основним завданням було зупинити фінансування сепаратизму і тероризму. А майно Сейтумера Німетуллаєва повинно бути конфісковане на користь держави за рішенням суду і притягнуті до відповідальності всі, хто з ним пов’язаний. Будь-які цивільні активісти, які захищають Німетуллаєва — це все для нас сепаратизм, – пояснила спікер формування “Аскер” Евеліна Арифова.

Як запевнив Михайло Величко, Сейтумер Німетуллаєв не має на меті продати своє майно, розташоване у Генічеському районі.

– Навіть якби хотів, він не може цього зробити. Адже він оголошений у розшук, а всі його об’єкти нерухомості арештовані та є предметом наживи тих, хто під егідою боротьби з “георгіївськими ленточками” вирішують власні питання, – додав адвокат.

Михайло Величко заявив, що він є єдиним законним представником Сейтумера Німетуллаєва на материковій Україні з 25 грудня 2018 року і захищає майнові інтереси його, а також Надіє та інших підприємств, що входять до “групи родини Німетуллаєвих”.

Проте за наявною у нас інформацією Сейтумер Німетуллаєв ще в минулому році почав перемовини щодо продажу у Чонгарі машинного двору і зернотоку загальною площею 18 605 кв. м. Попередньо була визначена вартість цих об’єктів у $700 тисяч, які потенційний покупець — відома у Генічеському районі людина — могла викупити трьома траншами, “шляхом передачі грошей продавцю або його довіреній особі в м. Генічеськ”. Представляти інтереси продавця і розпоряджатися його об’єктами нерухомості мав не Величко, а інший адвокат із Запоріжжя. 

Втім, продати це майно зараз справді неможливо: Генічеський районний суд ще в жовтні 2014 року наклав на нього арешт.

перелік арештованого майна

Тоді ж Німетуллаєв був оголошений у розшук через підозру у скоєнні посадового злочину — зловживання владою, коли ще очолював Генічеську райдержадміністрацію. Його звинуватили в незаконній передачі у 2011 році без аукціону понад 1000 га сільгоспугідь в користування підприємству, що очолювала його дружина Надіє і завданні збитків на мільйони гривень.

Загалом до “групи родини Німетуллаєвих” за даними аналітичної системи YouControl входить 26 компаній, власниками або керівниками яких є сам Сейтумер або Надіє чи діти Рустем і Гульзара. Основні напрямки діяльності групи – рослинництво і тваринництво. До групи входять бази відпочинку, автомобільні компанії та агрокомпанія “Чонгар”, в обробітку якої офіційно перебуває 17 тис. га в Херсонькій області. Частина компаній групи розташовані в окупованому Криму.

Рустем Німетуллаєв

Серед підприємств “групи родини Німетуллаєвих”: фермерські господарства “Рустем” і “Ізумруд” (Чонгар), ТОВ “Фаворит” (Севастополь), ТОВ “1 Ралтс Авто Сіті” (с. Мирне, АР Крим), колективне підприємство “Літо”, ТОВ “Золотий вік”, ТОВ “Агросбит”, ТОВ “Навчально-виробничий комбінат”, ТОВ “Тантал-2”, ТОВ “Каскад” і ТОВ “Марті і Деба Україна” (Сімферополь), ТОВ “Таурус” (Євпаторія), ТОВ “Мир Авто” (Київ), ФГ “Надіє” і ТОВ “Ківі Груп Арабат” (Новоолексіївка), ТОВ “Народна медицина” і ПП “Розалія” (Генічеськ), ТОВ “Генічеський сільськогосподарський оздоровчий дитячий заклад імені Іллі Кулика” (Генічеська Гірка) та інші.

Частина підприємств зареєстровані також за російським законодавством анексованого півострова. Серед них, за даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб Російської Федерації: ООО “Фаворит” (Севастополь), ООО “Агросбыт (Сімферополь) та інші.

Безбідне існування Німетуллаєва в Криму в повній мірі може забезпечити його бізнес на материковій Україні. Лише дитячий заклад ім. І. Кулика за останні два роки під час публічних закупівель уклав 20 договорів на загальну суму 3,32 млн. грн.

кількість договорів ТОВ “Генічеський сільськогосподарський оздоровчий дитячий заклад імені Іллі Кулика” у системі публічних закупівель, джерело: ProZorro

Бізнес-імперія живе і процвітає

Описана вище кримінальна справа проти Німетуллаєва є далеко не єдиною. Правоохоронці виявили в діях його і його дружини Надіє ознаки злочину щодо незаконного заволодіння чужим майном жителів села Чонгар протягом 1999-2014 років — земельними ділянками загальною площею близько 800 га. “Кримінальні правопорушення вчинялись зокрема шляхом підробки ряду документів — договорів купівлі-продажу часток (паїв) в ПП “ПОП “Чонгар” та привласненню паїв від умерлої спадщини — членів підприємства… Підтвердженнями протиправних дій можуть бути судові рішення, якими визнані недійними договори оренди між фізичними особами та ПП “ПОП “Чонгар”, – вказано в ухвалі Приморського районного суду Одеси від 21 березня 2018 року.

Сейтумер Німетуллаєв звинувачується і в посяганні на територіальну цілісність України. Відповідну підозру прокуратура Херсонської області оголосила ще в березні 2016 року. Слідчі встановили, що в серпні 2014 року Сейтумер Німетуллаєв, перебуваючи на території окупованого Криму “закликав людей до скоєння навмисних дій з метою зміни території і державного кордону України, а також розповсюджував відповідні матеріали”.

В Єдиному державному реєстрі судових рішень є посилання на ухвалу Херсонського міського суду від 28 лютого п. р. (набрало законної сили 6 березня), в якому згадується про те, що Сейтумер Німетуллаєв на початку 2014 року “надав у користування представникам проросійських козачих воєнізованих формувань та військовослужбовцям Збройних Сил РФ об’єкти нерухомого майна, які перебували в його власності – готельний комплекс розташований на території Чонгарської сільради, поряд з адміністративною мережею АР Крим, висловлювався у готовності надати підтримку незаконним збройним формуванням, так званих “ДНР” – “ЛНР”, в тому числі в силовій формі”.

Отримуючи прибуток від діяльності ПП “ПОП “Чонгар”, директором якого є Надіє Німетуллаєва (з якою Сейтумер юридично зареєстрував розірвання шлюбу, однак на території окупованого Криму продовжують фактичні сімейні відносини), Сейтумер частину отриманих грошових коштів витрачає на сприяння діяльності, спрямованої на популяризацію та підтримку незаконних збройних формувань на Сході України, фінансує заходи в Криму, якими всіляко дискредитує українську владу. Отримані дані свідчать про активні дії директора ПП “ПОП “Чонгар” щодо організаційного та інформаційного сприяння терористичним організаціям “ДНР” – “ЛНР”, представникам проросійських козачих воєнізованих формувань та військовослужбовцями ЗС РФ шляхом надання в користування нерухомого майна, популяризації їх діяльності”, – зазначено в цій ухвалі.

Михайло Величко у свою чергу заявляє про непричетність його клієнта до всіх зазначених обвинувачень. “Всі вони надумані. А сам Сейтумер не втік. Він просто виїхав, розуміючи, що його чекає на материковій Україні з приходом [голови Генічеської РДА] Олександра Воробйова”, – вважає адвокат.

Він додав, що ним уже подано судовий позов про відшкодування збитків при спробі незаконного привласнення майна Німетуллаєва в розмірі 81 млн. гривень.

Небезхмарним виявилось життя Сейтумера Німетуллаєва і на службі у російських окупантів. Напряму або через наближених осіб він володіє та контролює низку будинків відпочинку і готелів в Ялті, Алушті та інших населених пунктах південного узбережжя Криму. Чи то через жадібність, чи то через небажання працювати за російськими “правилами гри” кілька років тому його кримський бізнес ледь не прогорів.

– За право працювати далі і не піти до в’язниці йому довелось сплатити біля $1 мільйона. Хоча навряд чи він від цього сильно збіднів, – на умовах анонімності розповів один із представників Меджлісу кримськотатарського народу, який проживає на півострові. – Саме тому він активно працює в проросійській організації Къырым бирлиги”. Через це самого Сейтумера називають не інакше як “проектом ФСБ Росії”, завданням якого є, зокрема, демонструвати всіляку підтримку кримськими татарами російських окупантів.

Українська влада виявилась лояльнішою до Сейтумера Німетуллаєва. Головною ознакою цього є уникнення ним конфіскації майна на материковій частині країни. Крім того, арешт його активів не розповсюджується на майно дружини і інших членів “групи родини Німетуллаєвих”. Тож, хоча бізнес-імперія втікача зменшилась, але досі працює в Україні. І, як бачимо, доволі успішно.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я