Дивовижний вихід зі звичайної життєвої ситуації, в якій опинився військовий комісар Нової Каховки знайшов виконавчий комітет міської ради. Через відсутність у того зареєстрованого місця проживання виконком вирішив зареєструвати його за… місцем роботи, прямо в приміщенні військового комісаріату. Відповідне рішення було прийняте 23 жовтня. Як уточнив перший заступник міського голови Леонід Чурсинов, виконком надав дозвіл на реєстрацію комісара без права проживання.

– Цю ситуацію спричинили прості життєві обставини. У військового комісара вагітна дружина і він не може оформити належні пільги без наявної реєстрації. Сам він мешкає в орендованій квартирі, а через місяц-два ми плануємо йому надати службове житло. Проте реєстрація йому потрібна вже зараз, – прокоментував “Новому дню” міський голова Нової Каховки Володимир Коваленко.

За його словами, подібне дозволено чинним законодавством. Проте на наше питання: чи означає це, що зареєструвати місце проживання в разі необхідності можна і в будівлі міськради Володимир Коваленко відповів: “Не знаю. Здуру можна багато чого зробити”.

Як пояснили чиновники міськради, військового комісара зареєстрували за місцем проходження його служби. “Інших військових же реєструють подібним чином”, – стверджують вони. На жаль, ознайомитись детальніше з тим, чим саме керувався виконавчий комітет, приймаючи таке рішення, не вдалось. Його проект всупереч Закону “Про доступ до публічної інформації” взагалі не оприлюднювався на офіційному сайті Новокаховської міськради, а на момент підготовки цього матеріалу не було оприлюднено і самого рішення. Не з’явилися вони й на сьомий робочий день після прийняття цього рішення, станом на вечір 31 жовтня.

Головна ж його неординарність полягає в тому, що військовому комісару надали дозвіл на реєстрацію місця проживання без права проживання, що саме по собі виглядає доволі абсурдно. Порівняння ж військового комісару з військовими, які несуть службу у військових частинах і дійсно мають право бути в них зареєстрованими теж є недоречним. Про це йдеться в Законі “Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні”. У ньому міститься й поняття: “місце проживання — це житло, розташоване на території адміністративно-територіальної одиниці, в якому особа проживає, а також спеціалізовані соціальні установи, заклади соціального обслуговування та соціального захисту, військові частини”. У свою чергу, постанова Кабміну №389 від 3 червня 2013 року “Про затвердження Положення про військові комісаріати” чітко визначає, що взагалі є військовими комісаріатами – це “місцеві органи військового управління”, які серед іншого здійснюють відправлення призовників до військових частин.

Схожі ситуації, до речі, траплялися в інших містах, зокрема, в сусідній Каховці. Проте там вирішували їх інакше, тимчасово реєструючи, наприклад, внутрішньо переміщених осіб з тимчасово окупованих територій у місцевих гуртожитках або домовляючись з власниками якогось іншого житла. Утім, якщо в Новій Каховці знайшли саме такий варіант вирішення цієї проблеми, то виходячи з нього теоретично можна зареєструвати й інших громадян за місцем їх роботи. Уявляєте, як це було б зручно: адже за вивіз сміття, воду і світло тоді довелося б сплачувати не зареєстрованій людині, а її роботодавцю.

https://newday.kherson.ua/vijskovogo-komisara-propisali-za-miscem-roboti/

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я