Колишній вчитель хімії заснував центр середньовічної культури, перетворивши його на улюблене місце відпочинку місцевих жителів і гостей естонського острова Сааремаа.

Приміряти одяг і лати середньовічної епохи, взяти до рук зброю, відвідати підземелля зі знарядами для катувань, пограти в старовинні ігри, постріляти з лука, приковати приятеля і закидати його мокрими губками, викувати монетку і власноруч виготовити воскову свічку — ці та інші розваги очікують на кожного відвідувача Центру середньовічної культури Archebald, торік відкритому в Куресааре — адміністративному центрі естонського повіту Сааремаа.

Ініціатором створення центру став колишній шкільний вчитель хімії Арго Кірс. Середньовічну атмосферу він відтворив у старому сараї свого прадіда, перетворивши його на старовинний замок. Той придбав його 102 роки тому назад, однак за часів російсько-радянської окупаційної влади в Естонії це майно “націоналізували” – тобто, відібрали у законного власника. Повернути його вдалось лише після відновлення незалежності Естонії.

– Вийшло так, що я був без роботи і думав, чи би зайнятися. Не знаю як саме спала в голову думка про створення середньовічного центру, однак це можна вважати цілком логічним. Адже сам Куресааре будувався на місці колишнього замку священнослужителів на початку 12 століття. Це старовинне місто, що зберегло свої історичні забудови в незайманому вигляді. Звісно, знання хімії мені стали в нагоді, адже в центрі ми демонструємо відвідувачам примітивні види середньовічної зброї, в якій використовувався порох. Допомагала мені й сестра – історик за освітою. Проте моїм завданням не було відтворити все ретельно саме так, як це колись було. Зрештою, це не музей, а місце для розваг, де можна отримати позитивні і яскраві емоції. Крім того, деякі артефакти просто неможливо відновити. Наприклад, ми можемо лише здогадуватися, який одяг носили на Сааремаа 700 років тому назад. Певну інформацію про це можна запозичити зі скульптур у наших церквах. Однак розуміння того якого кольору був цей одяг вони все одно не дадуть, – розповідає Арго Кірс.

На створення центру Archebald пішло кілька років. На це були витрачені всі заощадження Арго. Чоловік реставрував старі будівлі і зумів відтворити у них середньовічну атмосферу. На відміну від багатьох музеїв будь-які експонати тут можна помацати руками, приміряти на собі. Не дивно, що центр має великий успіх у туристів. Найчастіше сюди приїжджають цілими родинами, а час від часу тут проходять історичні фестивалі, концерти та інші культурні заходи, в тому числі загальноміського рівня.

Розпочинати цей бізнес було дуже легко — стверджує Арго. Чи не єдине спілкування з представниками влади сталося під час введення об’єкту в експлуатацію — спеціальна комісія просто перевірила, що він відповідає проектній документації. Проте за свою невелику історію діяльності центр встиг отримати навіть премію мерії Куресааре в номінації“бізнес року”.

– Непросто було, коли закінчився туристичний сезон і наступили холода, – зізнається Арго Кірс. – Проте ми одразу знайшли вихід і поселили в нашому замку троллів, розробили спеціальну різдвяну програму і почали запрошувати школярів на екскурсії. За один лише минулий грудень нас відвідало більше сорока груп дітей. Продовжимо так працювати і цього року.

герб Куресааре

Перейняти досвід естонських колег цілком могли б ентузіасти з півдня України. В тій же Новій Каховці багато років діє клуб історичної реконструкції “Рарогъ. Реконструкторів з Херсонщини можна побачити на різноманітних заходах: приміром, вони є постійними учасниками литовсько-українських зустрічей біля вежі Вітовта в селі Веселе Бериславського району. Створення середньовічного центру, аналогічного до Archebald в Куресааре на Херсонщині було б цілком логічним. Адже у нас у середні віки була дуже розвинена міська культура, про що свідчать численні археологічні дослідження останніх років. А поява таких центрів у Новій Каховці, Веселому або Тягинці мала б шанси не лише приваблювати туристів, а й послужила б відмінним популяризатором історії всього півдня України.

гавань у Куресааре
фортеця Куресааре

Навчально-ознайомлювальний візит до Естонії був організований в рамках спільного проекту “Від реформ – до кращого життя” Українського кризового медіа-центру та Естонського центру східного партнерства.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я