Попри туристичний бум курортні населені пункти Генічеського району не сповна використовують свій потенціал. Краще наповнювати місцеві бюджети заважає відсутність повноцінної інфраструктури, гальмування реформ і корупція.

світлина: Олег Батурін

60 мільйонів гривень — щонайменше в таку суму оцінює збитки Генічеського району через неправомірне виділення 120 гектарів у прибережній смузі Арабатської стрілки під будівництво дач генічеський журналіст Михайло Новосельцев. Він стверджує, що ділянки тут отримали родичі депутатів, керівники деяких обласних управлінь поліції, співробітники Генпрокуратури, управлінь Держгеокадастру та інші чиновники. “У прибережній захисній зоні земельні ділянки можуть виділяти лише на правах оренди і постійного користування, але не в приватну власність. І це робиться шляхом незаконного вилучення земель з державної власності”, – каже він.

Дачі на березі моря

Розташований у Стрілковому будинок загальною площею 224,7 кв. м. вказує у своїй декларації голова Генічеської райдержадміністрації Олександр Воробйов. Дозвіл на це будівництво було отримано за описаною вище схемою на початку 2015 року — лише на другий день після  призначення Воробйова на цю посаду.

Якщо ви відкриєте кадастрову карту, то якраз біля будинку голови РДА побачите земельну ділянку, власником якої є один із керівників управління Держгеокадастру. Загалом, якщо подивитися на володарів всіх розданих ділянок на Арабатській стрілці, то можна побачити ледь не всю політичну мапу України, – стверджує Михайло Новосельцев.

журналіст Михайло Новосельцев, світлина: Олег Батурін

Саме з цією роздачею земель журналіст пов’язує збільшення на початку 2017 року меж Стрілкового майже до 2,5 тисяч гектарів, яке через це виявилося найбільшим за площею селом в Україні. “Відтоді сільрада сама розпоряджається землями, що раніше знаходилися за межами населеного пункту”, – пояснює він. Свою роль тут явно відіграє і відсутність повної інформації про діяльність Стрілківської сільради у відкритому доступі. І “Новий день”, і інші журналісти раніше звертали вже увагу на те, що сільська рада не оприлюднює свої рішення. Досі відсутній у неї й офіційний сайт, на якому можна було б ознайомитися з проектами рішень. Деякі жителі села вважають, що якраз через нові можливості сільради виділяти ділянки “потрібним” людям, місцевим чиновникам вдається уникати перевірок правоохоронців.

Сам Олександр Воробйов зазначає, що власником будинку у Стрілковому є його дружина Юлія Леміш. “Прокуратура вже завалила нас зверненнями з цього приводу. Всі хочуть, щоб я написав документ про те, що у Воробйова на території села є будинок і земельна ділянка. Проте жодною такою інформацією ми не володіємо, – коментує ситуацію Стрілківський сільський голова Олександр Пономарьов. – У самого Воробйова нерухомості в Стрілковому справді нема. Кажуть, що він декларує будинок своєї дружини. Так, є жінка, яка має будинок за вказаною адресою. Але нам невідомо, чи є вона дружиною голови Генічеської РДА. У мене складається враження, що ніхто не хоче з Воробйовим сваритися. Невже той же прокурор не знає, куди треба писати подібні запити? Що з того, що голова РДА мешкає в тому будинку? З таким же успіхом його можуть бачити в кожному селі, не лише в Стрілковому. Він може точно так же зайти в ваш будинок, ми ж не будемо сидіти і його охороняти. Хоча я знаю, що він давно проявляє інтерес до Арабатської стрілки. Так може він ще піонером сюди їздив у таборах відпочивати?”

На відсутності будь-яких порушень при розподілі земельних ділянок на Арабатській стрілці наполягає і перший заступник голови Генічеської РДА Олексій Сищенко. “Там усе законно, – стверджує він. – Якщо до мене звертається людина з проханням дати дозвіл на розробку детального планування території для подальшого будівництва дачі на вільній ділянці з відповідним цільовим призначенням, як чиновник я зобов’язаний надати позитивну відповідь або обгрунтовану відмову. Документацію щодо всіх виділених подібних ділянок прокуратура ще півроку тому назад витребувала. Якби там був кримінал, то сьогодні я був би в кайданках разом зі своїм керівником. І ми б спілкувались з вами в залі судових засідань, а не в моєму робочому кабінеті. Всі експертні висновки по ділянкам проходять у Києві, не на місцевому рівні. І у нас уже отримали землі декілька сотень учасників бойових дій, чорнобильців, “афганців”.

Проте так щастить не всім. Журналісту Михайлу Новосельцеву довелося навіть судитися з Генічеською міськрадою після того як він отримав відмову в прийнятті заяви на виділення земельної длянки йому як учаснику бовових дій на сході України і переселенцю з Криму. “На жаль, у самому Генічеському районі місцеві жителі не надто активно реагують на подібні журналістські розслідування. З одного боку, вони зайняті виживанням. А з іншого, вони часом просто не розуміють, що відсутність нормальних доріг, доступної та якісної медичної допомоги, освіти напряму пов’язані з незаконною діяльністю чиновників. Якось під час звіту голови РДА я озвучив йому питання про неправомірне виділення земельних ділянок під дачі. Після цього встав якийсь чоловік і поставив зустрічне запитання: “Чому ви й нам не надаєте ці ділянки? Ми теж хочемо”. І як до нього донести, що там у принципі неможливо отримувати землю і ставити дачі?” – розводить руками Михайло Новосельцев.

Декларація з секретом і закупівлі без економії

Добрячого галасу наробила інша скандальна історія з Генічеська, що вже розглядається в суді. Фігурантом у ній є заступник міського голови Генічеська з питань діяльності виконавчих органів та комунальних підприємств Ігор Смолянський, якому загрожує позбавлення волі на строк до двох років. Ще в лютому Національне агентство з питань запобігання корупції затвердило висновок щодо виявлення в його діях ознак правопорушення, передбаченого ст. 366-1 Кримінального кодексу України. Перевіркою було встановлено, що заступник міського голови Генічеська подав недостовірні відомості до своєї декларації на суму понад 250 прожиткових мінімумів для працездатних осіб.

світлина: Олег Батурін

– Неприємна ситуація, але це могло статись з кожним,- говорить міський голова Генічеська Олександр Тулупов. – Мій заступник був колись керівником одного підприємства, де було три співзасновники. Ці колеги взяли кредит, повісили його на нього і поїхали, залишивши сам на сам. У своїй декларації мій заступник цього боргу не написав. Проте він сподівається, що рішення суду буде на його користь, бо він намагався внести зміни до своєї декларації.

А ось у сфері державних закупівель у 2017 році в Генічеському районі було зареєстровано цілих 3 кримінальних провадження. Проте жоден із них не призвів до розгляду справи в суді. “По двом із них прийняті рішення про закриття на підставі п. 2 ч. 1 ст. 284 КПК України (встановлена відсутність в діянні складу кримінального правопорушення, – прим. авторів). По одному рішення на кінець зітного періоду не було прийнято. А в 2018 році кримінальні провадження вказаної категорії не реєструвалися”, – повідомив керівник Генічеської місцевої прокуратури Сергій Первак.

Публічні закупівлі не призводять до економії, – стверджує Щасливцівський сільський голова Віктор Плохушко. – Якщо ми знайдемо підрядника десь за 1 тисячу кілометрів, то потім у разі поломки ремонтувати це до нас ніхто не поїде. Тому ми намагаємося знаходити підрядників якомога ближче до нас і вже добре знайомих. Хоча дорогих робіт, на суму більше ніж 1,5 млн. грн. [що передбачає обов’язкове проведення публічних закупівель] ми ще й не замовляли.

Публічні закупівлі ми проводимо. Однак зекономити на них не вдається, – доповнює Олександр Тулупов. – Бувало й таке, що ми припиняли тендери. Наприклад, коли хотіли придбати сміттєвоз за 1,2 млн. грн. Однак на ринку ціни на нього підскочили на той момент до 1,5 млн. грн. Втрачати гроші і переплачувати не хотілось. Ми промоніторили ціни, прибрали свою заявку з сайту ProZorro і купили техніку за ту суму, як і планували. Мали потім перевірку за перевіркою. Проте нам дійсно вдалося завдяки цьому зекономити щонайменше 150 тис. гривень.

міський голова Генічеська Олександр Тулупов, світлина: Олег Батурін

Пляжі є, курорту – нема

світлина: Олег Батурін

Відсутність центральної каналізації і допотопний збір нечистот з пансіонатів, готелів і приватних будинків залишається однією з головних проблем Арабатської стрілки, про яку “Новий день” теж писав неодноразово. Саме через неї популярне серед відпочиваючих узбережжя не має шансів набути статусу курорту. Більше того — відсутність каналізації цілком може спричинити погіршення стану самої території і навіть екологічної катастрофи.

У нас досі на приморських вулицях у людей вигрібні ями і нема каналізації, – визнає міський голова Генічеська Олександр Тулупов. – Це є однією з причин того, що місто не може набути статусу курорту. Ускладнює також хаотична забудова нашого узбережжя. Але ми хочемо мати курортний статус, адже змогли б тоді брати участь у якихось урядових програмах, залучати додаткові кошти. Тут суттєво, на мою думку, допомогло б об’єднання з сільрадами Арабатської стрілки, адже це важливо і для них. Натомість у нас розташовані побудовані ще в 1980 роках очисні споруди районного значення, які утримують чомусь один Генічеськ. Нині ми монтуємо першу лінію вакуумної каналізації, яку плануємо запустити протягом нинішнього року. Це дозволить відійти від вигрібних ям і безпечно транспортувати рідкі побутові відходи.

– Наявність статусу курорту у Щасливцевого якесь значення все таки б мало. Цього варто прагнути. Звісно, без власної каналізації цього не вирішиш. Але тут потрібна допомога держави. Навряд чи якась громада змогла б це зробити самотужки, – вважає Щасливцівський сільський голова Віктор Плохушко.

Не всі погоджуються з очільниками Щасливцевого і Генічеська. “Я не зовсім розумію потреби в набутті статусу курорту. Що воно дасть? Не знаю”, – розводить руками Стрілківський сільський голова Олександр Пономарьов.

перший заступник голови Генічеської РДА Олексій Сищенко, світлина: Олег Батурін

Проте за його словами, відсутність каналізації і зволікання з модернізацією системи електропостачання на Арабатці через кілька років може призвести до біди: “Уже зараз наявні потужності не здатні забезпечити усіх електроенергією. І по каналізації я не бачу бажання навести лад з боку районної влади. Поки стрілка це стерпить, але безкінечно так тривати не може. Як йдеться у прислів’ї: бог простить завжди, людина іноді, а природа ніколи. Так може статися і тут”.

Курортний статус — це ніщо. Він не дає жодних преференцій, жодних додаткових коштів. Завдяки ньому можна хіба що власне самолюбство потішити, – вважає перший заступник голови Генічеської РДА Олексій Сищенко.

Він стверджує, що від набуття цього статусу місцеві громади лише втратять.

Стрілківський сільський голова Олександр Пономарьов, світлина: Олег Батурін

Адже розпоряджатися землями курорту місцевого значення доведеться облдержадміністрації, а державного значення — відповідним державним органам.

– Щодо ж проблеми каналізації, то вона справді існує. Але вона не настільки критична як її іноді малюють. Побудувати всю цю систему на Арабатській стрілці коштуватиме сотні мільйони гривень. Де їх узяти – не знаю. Проте ми не сидимо на місці. З минулого року ми спілкуємось з підприємцями, які будують в Генічеську вакуумну каналізацію. Вони ж зацікавлені зробити те саме і на Арабатці. Колись, у 2007-2008 роках у нас був розроблений проект будівництва напірного колектору. Нині він застарілий. Однак та ж компанія-розробник нині збирає вихідні дані і вже пройшла стадію узгодження майбутнього проекту з Генічеською міськрадою і сільрадами Арабатської стрілки. Коли проект завершать можна буде говорити і про виділення під нього коштів, – доповнює Олексій Сищенко.

Допомогти у вирішенні проблеми каналізації на Арабатській стрілці могло б об’єднання Щасливцівської і Стрілківської сільрад з Генічеськом, як це було передбачено за перспективним планом об’єднання територіальних громад Херсонської області, затвердженим Херсонською облрадою ще в червні 2015 року. Представникам обох сільрад стрілки подібна перспектива не сподобалась і вони почали вести активну роботу по створенню власної Арабатської ОТГ, центром якої спочатку побажало стати Стрілкове. Але зараз ці наміри для керівництва сільради вже в минулому.

Однією з причин відмови Стрілкового бути центром об’єднаної громади стало збільшення межі села на початку 2017 року, що дало можливість сільраді розпоряджатися земельними ділянками, які раніше перебували за межами населеного пункту. Стрілківський сільський голова Олександр Пономарьов підтверджує, що питання об’єднання зі Щасливцевим відклали у довгий ящик. Проте пояснює це тим, що цей формат створення ОТГ не був підтриманий обласним керівництвом. “Я послідовно відмовився від початкових планів. Тому що в разі створення Арабатської ОТГ в Україні з’явиться чергова гаряча точка. Тож нехай все буде так як передбачено [перспективним планом формування громад]. А об’єднання все одне відбудеться. Просто з Генічеськом це буде логічно. Там все одно найрозвинутіша інфраструктура в нашому районі”, – пояснив Олександр Пономарьов.

Проте від такої ідеї поки не відмовились у Щасливцевому, що не дуже радіє перспективі влитися в майбутню Генічеську ОТГ. Хоча Щасливцеве найближчим часом теж може суттєво збільшити межі своїх населених пунктів за прикладом Стрілкового. “Вони хочуть об’єднатися зі Стрілковим, бо тоді будуть мати більшість своїх представників у депутатському корпусі ОТГ. З тієї ж причини вони не хочуть йти до Генічеська, бо тоді матимуть меншість. Але скажу відверто — крім Щасливцевого і Генічеська у нас більше нема бажаючих об’єднуватись”, – констатує перший заступник голови Генічеської РДА Олексій Сищенко.

світлина: Олег Батурін

За його словами, якщо сьогодні порівнювати обидві сільради Арабатської стрілки, то результат буде не на користь Стрілкового. “Років п’ять тому назад це були абсолютно тотожні громади. Але після того як у Щасливцевому прийшов новий сільський голова, різниця стала разючою. Подивіться як розвивається інфраструктура сільрад і вам усе стане ясно, – продовжує Олексій Сищенко. – Як на мене, менталітет керівництва в Стрілковому залишився в минулому сторіччі. Можна, звісно, скільки завгодно пояснювати свої невдачі тим, що “Щасливцеве знаходиться ближче, тому всі їдуть відпочивати саме туди”. Насправді тим хто приїжджає з Харкова або Києва зайва відстань у 15 км до Стрілкового — це ніщо. За цей час навіть анекдот в машині не встигнеш розповісти. Та й самі люди вже давно бронюють номери через інтернет і мобільні додатки в телефоні. Інша справа, що вони теж дивляться на наявну інфраструктуру. І якщо в Стрілковому вона на нульовому рівні, такий виходить і результат. Достатньо порівняти хоча б надходження від туристичного збору. Якщо Щасливцеве торік зібрало 40% від загальнообласного показника, то Стрілкове зібрало копійки. Те ж саме і по податку з нерухомості. Хоча ці два податки повністю надходять саме до місцевих бюджетів і за їх рахунок можна розвивати інфраструктуру. Колись Олександру Пономарьову була погана райдержадміністрація, яка недостатньо працювала з власниками земельних ділянок. Тепер контроль за сплатою ними податків лежить на самій сільраді. Але надходження податків в Стрілковому зменшились! Навіть по сплаті за землю сільрада “виїжджає” завдяки державній базі “Сокіл”. Але невже це єдиний курортний комплекс на все село?

схема проведення вакуумної каналізації в кабінеті міського голови Генічеська, світлина: Олег Батурін

Олександра Пономарьова критика з боку першого заступника голова Генічеської РДА не дивує. “Якби ви знали, скільки він проблем сьогодні наробив нашому району, – стверджує Стрілківський сільський голова. – Зокрема, він кришує очисні споруди. Наприклад, у нас діє ТОВ “Соціальні ініціативи Криворіжжя”, що є одним із власників очисних. Воно протягом десяти років так і не підписало договір на земельну ділянку і самостійно встановлює тариф [на приймання стоків], хоча за законом повинно узгоджувати його з органом місцевого самоврядування. Я двічі зустрічався з директором цього підприємства, якому також належать дві бази відпочинку, потім безрезультатно намагався потрапити на його територію. Охоронець заявив, що мене наказано не пропускати. Натомість ми викачуємо каналізаційні стоки в тому ж дитсадку і відвозимо їм, сплачуємо за це гроші. А хто і як затвердив відповідний тариф — не можемо з’ясувати. А районна влада на це закриває очі”.

Довідка. За даними порталу YouControl, ТОВ “Соціальні ініціативи Криворіжжя” було зареєстровано 28 травня 2015 року і належить ПАТ “Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат”, ТОВ “Метінвест Холдинг” і ПАТ “Північний гірничо-збагачувальний комбінат”, власниками яких є Ринат Ахметов і Вадим Новинський.

Курорт на межі

Успішним називають цьогорічний курортний сезон керівники обох сільрад Арабатки – Щасливцівської і Стрілківської.

Його початок був кращим ніж у минулому році. І щодо кількості приїжджих, і щодо готовності нашої інфраструктури, – каже Щасливцівський сільський голова Віктор Плохушко. – Ми зробили все, щоб підготуватися до цього сезону належним чином: придбали два сучасні сміттєвози, повністю змінили систему збору сміття. Наприклад, у Генічеській Гірці ввели подворовий його збір. В Щасливцевому така ж система запрацювала в районі центральної траси. Там уже не побачиш вуличних контейнерів, до яких вивозили своє сміття підприємці зі Стрілкового і Генічеська. Стало набагато чистіше. Впорядкували торгівлю, добудували парк, самостійно відремонтували дорогу через міст на в’їзді до Арабатської стрілки, хоча він відноситься до Генічеської міськради, актино проводимо спортивні чемпіонати, концерти. Ми хочемо, щоб до нас приїжджали люди не лише заради моря, а щоб вони могли у нас також гарно провести час. З іншого боку ми обмежили в’їзд до моря для неорганізованих автокемпінгів. Вони завжди залишали після себе на березі купи сміття. Намагалися боротися з цим встановленням шлагбаумів — не допомогло, їх постійно виламували, знімали. А коли ми ввели обмеження для проїзду транспорту на пляжі, там одразу стало чистіше.

світлина: Олег Батурін
дитячий майданчик у новому парку в Щасливцевому, світлина: Олег Батурін
новий парк у Щасливцевому, світлина: Олег Батурін
нещодавно в Щасливцевому відкрили свій концертний майданчик, світлина: Олег Батурін

Останні 3 роки ми бачимо стабільну динаміку зростання кількості відпочиваючих. Але такої рекордної кількості як цього сезону я не спостерігав принаймні за 12 років мого постійного перебування в Стрілковому, – доповнює Олександр Пономарьов. – Це видно по наповнюваності і баз відпочинку, і приватного сектору, і кількості людей на пляжі. Такої кількості відпочиваючих з наметами теж ніколи ще не було. Ми не пішли шляхом Щасливцевого і не стали переривати під’їзди для них на пляжі. Ми організували автокемпінги, мотивували підприємців зайнятися їх благоустроєм. Місця у Стрілковому вистачить усім!

світлина: Олег Батурін

Щоправда, з початком російської агресії проти України постійна увага в медіа до розташованого на кордоні з окупованим Кримом Стрілковим була пов’язана не з перебігом курортного сезону. Не останню роль у цьому відігравали різноманітні гучні заяви щодо ситуації на межі представників місцевої влади, Меджлісу кримськотатарського народу і пряме вторгнення на територію Генічеського району окупаційних російських військ у 2014 році. Не дає забувати про Стрілкове в інформаційному полі зараз і сільський голова своїми резонансними обіцянками побудувати тролейбусну лінію до села від Генічеська, побудувати аеропорт і навіть канатну дорогу до пляжу з центру Стрілкового. А на Таврійський інвестиційний форум, що у вересні відбудеться в Києві Олександр Пономарьов обіцяє приїхати з проектом будівництва в центрі села багатофункціонального громадського центру, який би включав готель, басейн, конференцзалу, спортивний майданчик і оглядовий майданчик: “Я сам можу любуватися селом з третього поверху, краєвиди просто неймовірні! А уявляєте, якби на це можна було подивитися хоча б із висоти п’ятого поверху? Якщо ми цей проект втілимо в життя — від бажаючих піднятися на оглядовий майданчик відбою не буде!”

Проте не всі жителі Стрілкового сприймають всерйоз розпіарені проекти місцевої влади. Величезного розголосу набуло повідомлення про початок будівництва дороги в селі, яке нині залишається єдиним на всю Херсонщину, що взагалі не має асфальтованого покриття. Як повідомляв “Новий день”, оголошений департаментом будівництва та розвитку інфраструктури Херсонської облдержадміністрації тендер виграла сумнівно відома фірма “Полтавабудцентр”. Вона зголосилася збудувати дорогу за 83 млн. гривень до 27 грудня 2019 року.

Найголовніше в історії з дорогою в тому, що згідно тендерної документації “благо цивілізації” має зачепити лише вулицю Берегову від перехрестя з вулицею Центральною до перехрестя з вулицею Сиваською — загалом близько 7,3 км. Незаасфальтованими залишаться інші вулиці, в тому числі Центральна. Наприкінці липня у Стрілковому відбулась сходка, на якій місцеві жителі вимагали зробити дорогу і на цій вулиці та обурилися намірами асфальтувати вул. Берегову, що знаходиться в стороні від житлової забудови. Навряд чи випадковістю є й те, що саме на Береговій в будинку дружини мешкає голова Генічеської РДА Олександр Воробйов і саме на ній отримали земельні ділянки під житлові забудови інші чиновники районного і обласного рівня, про що йшлося вище.

Жителька Стрілкового Лариса Шаймарданова вважає, що розроблений проект реконструкції дороги по вулиці Береговій вже не відповідає нормам нового ДБН “Вулиці та дороги населених пунктів”, що передбачає обов’язкове проектування велосипедних доріжок і смуг.

В селі основним видом транспорту є велосипед. Але нема жодної велодоріжки. Проте якщо вистачає грошей для будівництва в Стрілковому дороги по вул. Береговій та на інші мислимі і немислимі речі, то чому не можна зробити те, про що десятиріччями говориться — дорогу по вул. Центральній? На ній же розташована вся інфраструктура села. Доходить до того, що транспорт через жахливий стан цієї дороги змушений їздити вздовж житлових будинків. Через те багато людей почали обкапувати придомові території. Куди ж це годиться? – питає Лариса Шаймарданова.

Вона вважає нікчемними заяви чиновників про те, що будівництво дороги на Береговій дозволить залучити до Стрілкового інвесторів. “Коли у сусідньому Щасливцевому зробили дорогу на центральній вулиці, вона стала стрімко розвиватися. А інші вулиці — така як Морська — і без того не ображені кількістю відпочиваючих, просто в силу близькості до моря. Так само і з нашою Береговою, на якій землю виділено всім кому тільки можна. Куди там збираються залучати інвесторів? – додає Лариса Шаймарданова. – Але головне тут в іншому. Не випадково Стрілківська сільрада соскочила з ідеї утворити об’єднану територіальну громаду в обмін на суттєве розширення меж населеного пункту. Завдяки цьому вдалося без проблем роздати земельні ділянки потрібним людям. А вже вони пробили для себе з державного бюджету гроші на цю дорогу. Це — історія про те як державні чиновники розпоряджаються державними коштами як своєю власністю”.

Матеріал підготовлено завдяки підтримки OPEN Media Hub за рахунок коштів, наданих Європейським Союзом.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я