Чиновники-гопники, або Чому Херсонщина — не Європа

Блог Олега Батуріна

2508

 

Неадекватна поведінка каховського чиновника і реакція на неї свідчить про те, що наше суспільство готове й далі жити за середньовічним принципом “сильний завжди правий”.

Так, бл…дь, забирай свои манатки и съё…уйся отсюда нах..й, бл..дь!” – з такими криками в ніч з суботи на неділю накинувся на мене заступник міського голови Каховки Іван Орєхов.

Інцидент стався в Одесі в мікроавтобусі, яким я мав доїхати до Каховки. Доїхати не “просто так”: місце в транспорті було заброньовано через BlaBlaCar найбільший у світі сервіс пошуку попутників. Водій, який подав оголошення, підтвердив бронювання і за визначену ним ціну готовий був підвезти мене до потрібного міста. Проте виявилося, що разом із ним в мікроавтобусі буде їхати каховський чиновник, для якого присутність інших попутників є небажаною.

скан оголошення про поїздку в BlaBlaCar
Підтвердження бронювання в системі BlaBlaCar

Чиновник явно був напідпитку, ледь тримався на ногах та повертався додому з одеського матчу за Суперкубок України між “Шахтарем” і “Динамо”. Їхати з кимось стороннім в одному транспорті йому не хотілось так сильно, що він підговорив інших попутників виставити мене вночі на вулицю. “Бл…дь, тут говорят, что ты пизд…шь много, поэтому выметайся, бл…дь, по хорошему!” – заявив невідомий мені “друг чиновника”.

Поїздка моя зірвалась, але як запевняють мої колеги і знайомі, це було на краще, оскільки в Україні бували випадки зникнення пасажирів і водіїв, які бронювали транспорт через сервіс BlaBlaCar. Великого розголосу набула й історія з вбивством 25-річного львів’янина Тараса Познякова, котрий зв’язався зі своїми вбивцями саме через цей сервіс.

Попри подібні випадки BlaBlaCar набирає в Україні все більшої популярності. І це цілком зрозуміло, адже даний сервіс є не лише гарною альтернативою існуючому і як правило жахливому транспортному сполученню між регіонами, а іноді єдиною можливістю дістатися з одного міста до іншого. Його адміністратори реагують на неприємні інциденти, що можуть статися будь з ким у дорозі. Зрештою, від цього не застрахований ніхто. З подібним можна стикнутися не лише в знайденому попутному транспорті, а й у звичайних потягах, автобусах або службах таксі. Своєчасна ж реакція може допомогти звести до мінімуму подібні інциденти в майбутньому. Але для цього важлива реакція не лише постраждалих від дій буйних водіїв чи пасажирів, а й суспільства. Натомість випадок з каховським чиновником в одеському автобусі засвідчив інше.

Витівка явно нетверезого заступника міського голови в будь-якій із країн Євросоюзу автоматично призвела б до його ганебного і негайного звільнення з займаної посади. Адже по роботі чиновнику такого рівня доводиться мати справу не лише з приємними для нього людьми, а й з обуреними чимось громадянами, критикою в пресі, конфліктами і скандальними справами. Зрештою, саме за це він отримує непогані надбавки до своєї чималої зарплати. Нервовій людині, яка не вміє тримати себе в руках і яка при першій ліпшій нагоді демонструє свої глибокі знання в нецензурній лексиці явно не місце в органах місцевого самоврядування. Проте після інциденту каховського чиновника не лише не було звільнено: він почав активно підключати своїх родичів і друзів на свій захист у соцмережах. Не побачили нічого протиправного в його діях і депутати Каховської міськради.

Все це говорить про те, що і Каховці, і Херсонщині в цілому ще дуже далеко до Європи. І що багато хто тут готовий виправдовувати нахальних чиновників, бо “їм можна все”: викидати людей на вулицю, лаятися нецензурними словами і влаштовувати хуліганські витівки. Питання тільки в тому, хто на моєму місці буде наступним. І кого такий чиновник як Орєхов обере собі новою жертвою.

Сам Іван Орєхов був замішаний у скандальній історії з втратою громадою Каховки майже 2,6 мільйонів гривень, що довелося сплачувати за рішенням суду. Можливо, саме це і стало причиною його явно неадекватної витівки.

P. S. Реакція сервісу BlaBlaCar на даний інцидент не забарилася. Ось що відповіли представники її служби підтримки:

У подальшому телефонному спілкуванні представники сервісу BlaBlaCar в Україні відмітили, що з подібним інцидентом стикаються вперше. За їх словами, зазвичай недобросовісні водії використовують BlaBlaCar для нелегального заробітку, перевозячи пасажирів мікроавтобусами. “Правила користування нашим сервісом забороняє перевезення пасажирів в транспортних засобів з більш ніж 8 місцями для пасажирів і водія. Крім того, подавати оголошення має сам водій. Ситуація, коли автор оголошення фізично відсутній в момент перевезення абсолютно неприпустима. Нам дуже шкода, що вам довелося стикнутися з подібною ситуацією. Ми вперше чуємо про щось подібне”, – заявили представники BlaBlaCar.

ДОПОВНЕННЯ. Після поширення цього матеріалу в соцмережах, описану в ньому ситуацію прокоментував чоловік, який заявив, що був серед пасажирів даного мікроавтобусу. Він підтвердив факт розмови між автором цих рядків і Іваном Орєховим, підтвердив також, що мене справді невдовзі після цього вигнали з заброньованого через сервіс BlaBlaCar місця в транспортному засобі:

Він також висловив своє бачення цієї ситуації:

І додав, що передасть якусь інформацію про мене “неизвестному чуваку”, що звучало як відверта погроза:

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я