Проте не обійшлося і без участі в заході сепаратистів і прибічників окупантів.

Біля ста чоловік прийшли 8 травня о 23:01 до вічного вогню. Саме в цей час уже третій рік поспіль каховчани разом із усією Європою вшановують пам’ять усіх загиблих у Другій світовій війні.

Попри негоду і відміну через неї офіційної урочистої частини бажаючих долучитися до “Першої хвилини миру” було набагато більше ніж в минулі роки. В імпровізованій промові цього разу вперше в Каховці пролунали навіть слова подяки іншим країнам-переможницям у Другій світовій війні: США, Великобританії і Франції. Попередні 72 роки в місті завжди соромились згадувати переможців.

9 травня урочистості почалися з традиційної ходи, що стартувала від дубів у центрі міста. По всьому місті переважали українські прапори, а партійної символіки не було видно зовсім. Водночас вперше за всю історію відзначення цього дня в Каховці не було жодного натяку на звичайну вакханалію комуністів, Партії регіонів і всіх їх прибічників, які багато років намагалися привласнити собі перемогу над нацизмом і спаскудити пам’ять про загиблих і всіх, хто постраждав від дій нацистських і російсько-радянських окупантів у ХХ сторіччі. 

Щоправда, один із символів радянської окупації на заходах таки пронесли:

Великим плюсом урочистостей стало те, що вони не були затягнуті. Лаконічні виступи кількох промовців українською мовою і пара музично-хореографічних номерів – організаторам вдалося вкластися в 30 хвилин. В іншому сценарій, здається, переписувати з минулих років не стали. І ту ж символічну “Книгу пам’яті” чомусь доручили пронести учасникам окупаційної війни Радянського Союзу в Демократичній Республіці Афганістан.

Вперше на заходах 9 травня у Каховці переважала патріотична атмосфера. Наприклад, минулого року урочистості були проведені в “побєдобєсному” стилі, притаманному брєжнєвско-андроповскім часам.

– Перемога над нацизмом дісталася нам дуже дорогою ціною, – звернувся до каховчан міський голова Андрій Дяченко. – На жаль, цю знаменну дату ми зустрічаємо зі зброєю в руках, але подвиг ветеранів додає нам сили і наснаги в боротьбі за свободу і незалежність України.

– Сьогодні традиції ветеранів Другої світової продовжують їх онуки і правнуки – військовослужбовці Збройних сил України. 235 каховчан нині проходить службу за контрактом, 183 чоловіки проходять строкову службу, а 387 осіб зараховано до оперативного резерву. Всі вони стоять на сторожі нашого суверенітету, – доповнив військовий комісар Каховки, підполковник Ігор Великорецький.

Згадали поіменно і всіх земляків з Каховки і Каховському районі, загиблих від рук російських окупантів і їх терористів-найманців в Донецькій і Луганській областях у війні сьогоднішній.

Відмова від пропагандистсько-радянського стилю свята сподобалась не всім. Деякі присутні на імпровізованому мітингу ввечері 8 травня голосно сміялися, коли промовці згадували загиблих. Зустрічались такі люди і на заходах 9 травня.

Були й ті, хто долучився до російської пропагандистської акції “Бессмертный полк”, організованої країною, яка називає себе правонаступницею СРСР, котрий був одним із ініціаторів Другої світової війни, агресоркою, що окупувала велику кількість країн, а також багато років дружила з гітлерівською Німеччиною. Небагаточисленні прибічники окупантів не посоромилися прийти у футболках з відповідною символікою. До кола цих осіб долучилась і директорка філії Херсонського обласного краєзнавчого музею “Каховський історичний музей” Світлана Сидьолкіна.

Прибічникам акції “Бессмертный полк”, вочевидь, не відомо, що багато років поспіль в сквері біля “Замку” каховчани організовують виставку фотографій своїх батьків і дідів, які брали участь у Другій світовій війні. Велика кількість світлин зі старих сімейних фотоальбомів без жодного пропагандистського і показушного натяку демонструє потужний внесок місцевих жителів у перемогу над нацизмом.

Дехто з “бессмертнополковых” окупував вічний вогонь. Зрештою, присутні зробили йому зауваження і попросили прибрати червону ганчірку з очей. Той пручатися не став.

Добре була організована цього разу і традиційна польова кухня. Організатори відмовилися від роздачі безоплатної горілки, замінивши її на солодкий узвар. “Солдатська” каша з прохолодним напоєм сподобалася всім присутнім. Можливо, через відсутність “наливайки” кількість п’яних на заходах була помітно меншою, ніж у минулі роки.

Але найбільші зміни цього разу відбулися з Каховською міською організацією ветеранів війни та праці. Вперше за всі роки існування цієї організації над входом до її приміщення було розміщено не червоні прапори “великих друзів нацистів” і самого Адольфа Гітлєра, а державний український прапор.

світлина 9 травня 2018 року
світлина 9 травня 2017 року

В цьому – величезна заслуга нової голови ветеранської організації Валентини Юрасової.

Набагато просторіше і чистіше стало навіть у приміщенні ветеранського клубу. “Там перестало смердіти”, – стверджують ті, хто встиг побувати в середині. Переконалися в цьому і ми: з актової зали прибрали потворні скульптури і численні зображення Сталіна, Лєніна і інших ідолів окупантів. “Ми більшість уже прибрали, залишилось ще трохи попрацювати. Прибрали ми й численні штандарти, що тут були. Залишили тільки прапори українських армій часів Другої світової. І запаха старого, як раніше, тут уже нема”, – розповіла Валентина Юрасова.

За її словами, вона поставила перед собою за мету – оформити приміщення на організацію згідно чинного законодавства. Як ми уже повідомляли, кілька десятиліть ветеранська організація перебуває в своєму нинішньому приміщенні нелегально – фактично як окупант, який наносить величезну шкоду місту. “Після того як оформимо все, приступимо до ремонту. Приміщення тут доведені до такого стану, що соромно глянути. Хоча за 15 попередніх років усе це можна було давно зробити”, – каже голова організації.

Інше свідчення революційних змін в ветеранській структурі – відмова від традиційного навколоветеранського “міжсобойчика” 9 травня. Минуле керівництво організації завжди з презирством ставилося до фронтовиків і інших, справжніх, учасників Другої світової війни, ігноруючи навіть “польовий привал”. Замість цього воно влаштовувало алкогольні посиденьки зі своїми друзями і ряженими аніматорами в ролі ветеранів.

– За звичкою сьогодні всі дзвонять мені і питають про застілля в приміщенні ради ветеранів і чи треба сюди нести відро каші. Просто до цього вже звикли. Але я сказала, що ніякого застілля “для наближених” тут не буде. Ми всі разом поїли кашу, там де її організували. І я вважаю, що це правильно, – додала Валентина Юрасова.

 

 

 

 

 

 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я