Обурений рішенням громадської ради при виконкомі Каховської міськради депутат Херсонської облради від “Опоблоку” почав вимагати його скасування і тиснути на тих, хто за нього голосував.

З вимогою визнати нелегітимним рішення каховської громадської ради і не направляти його жодним адресатам виступив депутат облради, голова постійної комісії з питань бюджету та фінансів облради Павло Філіпчук. Відповідне депутатське звернення він направив на голову громадської ради Ірину Салтикову.

Обурення народного обранця викликало рішення, ухвалене 18 квітня. Шоковані тим, що з вини депутатів і чиновників Каховської міської ради громада втратила 2,5 мільйони гривень члени громадської ради вирішили направити звернення до Президента України, Генерального прокурора і міністра внутрішніх справ з вимогою взяти під свій особистий контроль кримінальну справу, відкриту в листопаді 2017 року поліцією за фактом нанесення істотної шкоди громаді внаслідок службової недбалості і штучного доведення до банкрутства міського КП “Наш дім”.

фрагмент прийнятого громадською радою звернення

За словами Павла Філіпчука, 5 членів громадської ради відкликали свої підписи під зазначеним зверненням нібито через те, що вони “не знали за що саме голосують” і що саме вони підписують. Також він стверджує, що викладені у тексті звернення факти є неправдивими відносно його політичної діяльності.

– Частина людей, дійсно, відкликали свої підписи. Таких було четверо. Тепер рішення вважається неприйнятим, оскільки залишилася меншість тих, хто за нього проголосував. Водночас на тому ж засіданні громадської ради було прийняте й інше звернення, яке я буду направляти до Херсонської обласної і Каховської міської рад, – прокоментувала Ірина Салтикова.

Про тиск на колег, які врешті решт вирішили відкликати свої підписи, говорить член громадської ради Максим Біжан. “Звернення до генпрокурора і інших адресатів уже були відправлені, – стверджує він. – Водночас одразу після засідання один із моїх колег поскаржився мені, що на нього вчиняється тиск з боку Філіпчука. Останній йому заявив: “Я найму найдорожчих адвокатів і вас засуджу!” Також мені стало відомо, що хтось із посадовців Каховської міськради знищив відеозапис засідання від 18 квітня, що зберігався у внутрішній комп’ютерній сітці. Щодо ж дій депутата облради, то вони є прямим втручанням у справи незалежного громадського консультативного органу. Тож я буду вимагати від посадовців усіх рівнів дати оцінку його діям. А відзив підписів взагалі не має ніякого значення. Під зверненням цілком достатньо одного підпису голови громадської ради”.

За його словами, одним із тих, хто відкликав підпис і кому погрожував Філіпчук був Віталій Малашин, один із ініціаторів скликання засідання громадської ради з питання мільйонних збитків через незаконну комунальну реформу. Сам Віталій відмовився давати коментарі з цього приводу, проте й не спростував факт відкликання свого підпису.

Всі учасники засідання громадської ради знали, за що голосують і що підписують. Фрагмент звернення

Поставлення під сумнів волевиявлення членів громадської ради депутатом облради насправді не має під собою жодного правового підгрунтя. Перш за все — положенням про громадську раду при виконавчому комітеті взагалі не передбачене підтвердження чи спростування позиції її членів з раніше прийнятих рішень, у тому числі шляхом “відкликання голосів”. Всі, хто брав участь у засіданні 18 квітня брали активну участь в обговоренні звернень і голосуванні, тож говорити про якусь підтасовку щонайменше дивно. “За” підтримку звернень до генпрокурора, Президента України і міністра внутрішніх справ тоді проголосувала переважна більшість від присутніх членів громадської ради. Тому твердження Філіпчука про підтримку звернення менш ніж половиною присутніх не відповідає дійсності.

Крім того, в своєму депутатському зверненні Павло Філіпчук прямо вказує, що рішення громадської ради стосується його особистості. Але відповідно до статті 13 Закону “Про статус депутатів місцевих рад” депутатське звернення — це викладена в письмовій формі вимога депутата з питань, прямо пов’язаних з його депутатською діяльністю. Яким чином звернення громадської ради стосується здійснення повноважень депутата обласної ради Філіпчуком у цьому феєричному в усіх сенсах документі не вказується. Більше того: ст. 8 ч. 1 п. 2 вказаного Закону прямо вказує, що депутат “не має права використовувати депутатський мандат в особистих інтересах чи в корисливих цілях”.

Погрози ж народного обранця щодо начебто неправдиво викладених у зверненні громадської ради фактів є банальним блефом. Адже право направляти індивідуальні або колективні письмові звернення до органів державної влади і службових осіб цих органів закріплено в Конституції України. Якщо депутат обласної ради дуже ранимий і йому не подобається, що хтось із жителів Каховки має критичне ставлення до результатів його діяльності, можна порадити йому одне — змінити професію, яка б не призводила до подібних нервувань і самодіяльності у вигляді протиправних втручань у діяльність громадського консультативного органу.

Нагадаємо, що до втрат громадою Каховки 2,5 млн. грн. призвело незаконне рішення міської ради, за яким було неправомірно реформоване КП “Наш дім”. Ініціатором цієї реформи був Павло Філіпчук, про що він неодноразово хвалився на сесіях Каховської міськради і сторінках місцевих газет.

фрагмент статті “Кто есть кто” в газеті “Каховська зоря” від 22 жовтня 2015 року

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я