Можливість поділити кошти громади, як виявилося, здатна примирити навіть лютих ворогів. За умови, що від бюджетного пирога кожному перепаде по ласому шматочку.

Півмільйона гривень на придбання автомобіля, біля 1 мільйона на капремонти коридорів, приміщень, системи опалення, сантехніки і придбання комп’ютерів для виконкому вирішили виділити з місцевого бюджету депутати Каховської міськради. 540 тис. грн. також отримає для придбання техніки КП “Комунальне транспортне підприємство”, не один і не два мільйони грн., а значно більше направлять на капремонти і придбання обладнання для шкіл, дитсадків та інших освітніх закладів міста. Всього біля 30 мільйонів гривень розподілили на своїй сесії 29 березня депутати Каховської міськради.

Втім, як завжди, народні обранці виявилися зовсім не готовими до роботи на пленарному засіданні сесії. Як уже увійшло у них у звичку, на самому її початку довелося оголошувати півторагодинну перерву, щоб у кулуарах остаточно вирішувати — куди і на що виділяти бюджетні кошти. Судячи з усього, знайти спільну мову і з міським головою, і з представниками фракції БПП “Солідарність” цього разу вдалося депутатам від “Опоблоку”, “Батьківщини”, “Самопомочі”, які до того вели непримиренну війну зі своїми політичними опонентами. Причому, дехто з “опозиціонерів” зможе навіть добре на цьому заробити.

П’ять мільйонів для Льоні

Ура! Нарешті зірки склались так, що появилась можливість виділити кошти на реконструкцію площі біля районного будинку культури ім. Фрунзе. Це був довгий шлях, але все склалось”, – не приховував своєї радості у соцмережах депутат Каховської міськради від “Батьківщини” Руслан Романенко.

Радість народного обранця має свою ціну. Майже на 3 мільйони гривень дорожче платникам податків обійдеться ініційована ним реконструкція центральної міської площі з використанням не звичайної тротуарної плитки, як планувалось спочатку, а більш дорожчої гранітної. В результаті замість визначених проектно-кошторисною документацією 1,54 млн. грн. остаточна вартість робіт зросла втричі — до 4 595 000 грн. Досі депутати від “Батьківщини”, “Самопомочі”, “Опоблоку” і інших партій готові були горло перегризти при загрозі зайвих витрат з бюджету громади навіть у десять тисяч гривень. Чому ж тут вони поступилися своїми принципами?

Відповідь на це можна знайти у попередніх заявах Руслана Романенка. В минулому році він публічно висловлював особисту зацікавленість у реконструкції площі і пропонував витратити на це кошти платників податків в обхід системи публічних закупівель “Прозорро”, тобто, корупційним шляхом. Але навіть за такою схемою тоді нарахували вартість робіт орієнтовно в 2,8 млн. грн. “Мені простіше, якщо ми покладемо відповідальність на Сашу і підрядника Льоню і дамо їм ці гроші”, – так пояснював це депутат від “Батьківщини”. Проте не факт, що 4,595 млн. грн. справді вистачить. Особливо якщо ініціатори “гранітної реконструкції” надумають встановити на площі мармурові колонни і скульптури позолочених амурчиків.

Користувачі соцмереж повідомили, що матеріали для реконструкції площі ще торік закуплені в минулому році депутатом міськради від БПП “Солідарність” Ігорем Хомінцем і нині зберігаються на складі.

джерело: група “Каховська зоря” у Фейсбук

Руслан Романенко цього не заперечує: А не подумали, що плитку бесплатно ніхто не дав би? Значить той, хто вклав гроші має право перепродати товар за ціну, яка справедлива на момент закупівлі її замовником( містом чи третьою особою) Ще раз повторюся- по існуючій на даний момент ціні… Але …закупка була зроблена якраз для того, щоб віддати місту по собівартості”.

джерело: група “Каховська зоря” у Фейсбук

Баснословна сума на реконструкцію однієї невеличкої площі вже шокувала багатьох каховчан. Тим більше, що в місті багато вулиць навіть у центральній частині залишається незаасфальтованими, а в багатьох кварталах відсутні тротуари. І на все це депутатам міськради, схоже, глибоко начхати. Проте тепер цікаво яким чином будуть витрачені кошти на площу і чи дозволять чиновники покласти 4,5 мільйона гривень у чиюсь кишеню в обхід чинного законодавства? Тому запасаємось попкорном і слідкуємо, що буде далі.

Три собаки на день

З більше ніж річною затримкою депутати затвердили, нарешті, програму регулювання чисельності безпритульних тварин у Каховці. Ще на початку минулого року волонтери Каховського товариства захисту тварин пропонували свій варіант вирішення цієї проблеми. Вони знайшли територію для притулку, почали робити щеплення, надавати допомогу хворим тваринам і підготували проект, на який просили 517 тис. грн. на рік. Вони обіцяли, що стерилізація і утримання однієї собаки обходитиметься у 1436 грн. і попросили виділити кошти хоча б на кілька місяців аби “почати з малого”. Проте підтримувати цю ідею депутати навідріз і навіть зі скандалом відмовилися.

Тепер із виділенням коштів на вирішення собачої проблеми вони навіть не роздумували. На фінансування програми вони передбачили з міського бюджету 500 тисяч грн., з яких 150 тис. грн. виділили 29 березня. Їх отримає громадська організація “Таврійське товариство захисту тварин”, що запропонувала свої послуги. Причому, зареєстрована ця організація була в день проведення сесії міськради — 29 березня, а її керівником виявився депутат міськради від “Батьківщини” Олександр Тернавський.

джерело: Єдиний державний реєстр юридичних осіб

Його колег з інших фракцій не збентежило навіть те, що Тернавський став фігурантом нашого нещодавнього рейтпнгу народних обранців, які у своїх деклараціях про доходи подають неправдиву інформацію.

– З тваринами ми можемо боротися і я пропоную свої, як би, послуги. Починати ми можемо за свої кошти, а потім звітувати за зроблене. Вартість робіт становитиме 1 500 грн. на одну собаку. Сюди входитиме відлов, стерилізація, годування, вакцинація, випущення їх на свободу і, звісно, зарплата працівників. Тож я прошу виділити на ці потреби 150 тисяч гривень, на сто собак. Потім я готовий прозвітувати про виконану роботу, а потім можна виділити ще, – заявив Олександр Тернавський.

Цих пояснень виявилося достатньо. “Ми знаємо Олександра, він зважди зможе прозвітувати. Давайте спробуємо”, – підтримали депутати від “Опоблоку”. “Я пропоную підтримати модель, запропоновану Тернавським. Давайте виділимо 150 тис. грн. нарешті”, – додав депутат від “Самопомочі” Сергій Яременко. “Якщо він просить 150 тис. грн на квартал, то давайте вже дамо йому 450 тис. грн. одразу до кінця року”, – доповнив депутат від “Опоблоку” Олег Потоскуєв.

Останній рік тому заявляв прямо протилежне. Тоді Потоскуєв наполягав на тому, що займатися бродячими собаками мусить не громадська організація, а КП “КТП”, для чого в підприємстві варто було б створити спеціальний відділ. Тепер стало ясно, чому тоді волонтерський проект і всі їх пропозиції депутати відхилили. Бо тоді Тернавський не встиг зареєструвати організацію, якій можна без зайвих проблем виділити навіть більшу суму.

Знижувати тарифи “Опоблок” передумав

Представник “Солідарності”, найбагатший з депутатів міської ради Ігор Хомінець теж не пішов з сесії з порожніми руками. З подачі колег на часткову фінансову підтримку громадської організації “Спортивний клуб “Каховка”, одним із засновників якої є Хомінець, було виділено 350 тисяч гривень “на проведення та участь у навчально-тренувальних зборах, змаганнях, спортивних заходах всеукраїнського та обласного рівня, забезпечення спортивною формою, екіпіруванням тощо”.

джерело: YouControl

Сам Ігор Хомінець, попри очевидний конфлікт інтересів теж проголосував за виділення спортклубу “Каховка” цих коштів.

Без жодних вагань віддали свої голоси “за” цей проект рішення і депутати міськради від “Опоблоку”. Вони закрили очі навіть на те, що в минулому році спортклуб з об’єктивних причин не зміг освоїти 25 тис. грн., хоча раніше подібне стало б підставою для багатогодинних дискусій, гвалту і навіть зриву сесії. Навряд чи тут обійшлося без особистих домовленостей про подібні розподіли коштів платників податків між представниками нібито ворогуючих між собою політичних сил. Від ненависті до кохання, як бачимо, один крок.

До представників вже не опозиційного до влади міста “Опоблоку” залишились й інші питання. На останній сесії вони дружньо відмовилися голосувати за скасування рішення виконавчого комітету №327 від 29 грудня 2017 року, яким була підвищена вартість проїзду на міських автобусних маршрутах з 4 до 5 гривень.

Більше того, трохи згодом вони підтримали збільшення видатків на компенсації Каховському АТП-16506 виплат на пільговий проїзд окремим категоріям громадян на поточний рік через підвищення базового тарифу з 1,5 до 2 мільйонів гривень.

Якось надто швидко представники “Опоблоку” забули про свої обіцянки зупинити зростання цін і домогтися зниження тарифів, з якими обиралися до міської ради.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2095624577144661&set=a.979092835464513.1073741826.100000914160258&type=3&theater

Забули вони й про те як буквально в минулому році неодноразово блокували підвищення тарифів для деяких комунальних підприємств, мотивуючи це необхідністю додатково перевірити доцільність цього. Забули, як разом із колегами зривали сесії міськради і прийняття бюджету міста на цей рік, начебто намагаючись зекономити якусь копійку для рідної громади.

Ту копійку вони, можливо, й зекономили. Але поряд із тим десятки мільйонів гривень вирішили виділити взагалі не вдаючись до якихось формальностей.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я