Рішення про її затоплення вже прийняте.

Ліквідація шахти “Юний Комунар” (або як іноді говорять, “Юнком”) стала головною темою сходу жителів Юнокомунарівська (нинішня назва — Бунге) ще 24 червня минулого року. На ній присутні виступили проти намірів окупаційної російської влади знищити “Юнком”. 

За відеорепортаж про затоплення шахт в Єнакіївському і Горлівському районах Донецької області навіть було звільнено місцеву репортерку. 

Хоча наявність таких намірів підтвердила так звана голова окупаційної адміністрації Юнокомунарівська (Бунге) Іріна Рєутова.

Тема шахти “Юнком” обговорювалася нещодавно у Міністерстві енергетики Російської Федерації. Саме в його московських стінах 4 грудня 2017 року відбулася нарада з розгляду питань із забезпечення процесу ліквідації шахти «Юний Комунар» під головуванням заступника міністра економічного розвиту РФ Сєргєя Назарова, який також є головою російської міжвідомчої комісії з надання “гуманітарної підтримки” постраждалим територіям південно-східних районів Донецької та Луганської областей України. У заході також взяли участь заступник міністра енергетики РФ Анатолій Яновскій, перший заступник генерального директора державної корпорації «Росатом» Алєксандр Локшін та представники міністерства енергетики та інших зацікавлених підприємств і організацій Росії. Про це нещодавно повідомили працівникам шахти її керівники.

У 1979 році у південному крилі шахти «Юний Комунар» на глибині 903 м було здійснено ядерний вибух (експеримент під умовною назвою «Кліваж») з метою зниження напруги в гірничому масиві для підвищення безпеки вугільних пластів, який проводився інститутом «ВНДІПІпромтехнології» (м. Москва). Вибух був потужністю 0,2-0,3 Кт тротилового еквиваленту. Метою вибуху було зниження напруги в гірничому масиві, що мало підвищити безпеку відпрацювання вугільних пластів.

За неофіційною версією, вибух у шахті міг бути серійним ядерним вибухом, виробленим у військових цілях. У той час в світі діяв мораторій на такі вибухи, тож “мирна” версія юнкомовского інциденту швидше за все була лише ширмою для прикриття. На користь цієї версії говорить і той факт, що вся документація, пов’язана з експериментом була свого часу вивезена в Москву і досі є секретною. Через це нині немає чіткої відповіді на питання, що зараз відбувається в надрах шахти, і як надалі виявляться наслідки вибуху. 

світлина з сайту: https://pikabu.ru/story/shakhta_quotyunyiy_kommunarquot_5318493

У ході наради в Москві було заслухано доповіді з прогнозу можливої міграції радіонуклідів із обʼєкта «Кліваж» до шахти «Юний Комунар» у випадку її ліквідації і затоплення (прогноз проводила ФДБУ «Гідроспецгеологія» (м. Москва) та оцінки їх радіоекологічного стану (експертна оцінка виконана АТ «Русбурмаш» (м. Москва) і АТ «ВНІПІпромтехнології» (м. Москва), за результатами яких констатовано, що радіаційна обстановка на шахті наразі відповідає природньому радіаційному фону, а припинення водовідведення (затоплення шахти) не призведе до витоку радіонуклідів на поверхню та у ґрунтові води.

Як наслідок, присутніми прийнято рішення про початок ліквідації та затоплення шахти «Юний Комунар», для чого з 1 січня 2018 року на ній припиняється підземне водовідведення. Також буде припинено підземне водовідведення й на шахті «Червоний Жовтень», робота якого до цього часу зменшувала навантаження на водовідвідний комплекс шахти «Юний Комунар».

З метою забезпечення безумовної безпеки залишкової активності у центральній зоні вибуху та виключення делокалізації радіонуклідів із його розплаву, передбачено розробити та реалізувати протягом першого півріччя 2018 року проект ізоляції зони вибуху шляхом закачування бентонітно-цементного розчину через пробурену з поверхні свердловину.

Висновки із зазначеного прогнозу та оцінки щодо безпечності ліквідації шахти «Юний Комунар» планується висвітлити через Центр гуманітарного діалогу (Женева, Швейцарія).

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я