Як новокаховчани спільно з владою знищують історичну частину свого міста.

Наказом Міністерства культури № 332 від 16 квітня 2017 року забудова історичного центру Нової Каховки віднесена до «Державного реєстру нерухомих пам’яток України» як пам’ятка містобудування місцевого значення. Цій новині не надто зраділи у місті, адже цим наказом практично унеможливлюється “зміна обличчя” всієї історичної забудови.

Власникам квартир в старому центрі, здається, всі ці накази і реєстри до одного місця. Як і сама історична забудова – з її такою не схожою на огидні радянські панельні багатоповерхівки архітектурою. Саме тому вже не одне десятиріччя квартали старих двоповерхівок у Новій Каховці втрачають свій первісний вигляд. Його мешканці не хочуть жити в атмосфері 1950-х років, тому продовжують надбудовувати до будинків потворні “курники”, фарбувати фасади в усі кольори веселки, закриватися від зовнішнього світу жахливого виду огорожею, через що будинки починають нагадувати чи то тубдиспансери чи то в’язниці.

Ми прогулялися частиною історичних кварталів по вулиці Історичній (таку назву нині має колишня вулиця Лєніна) між вулицями Парковою і Рибальською. І ось що побачили.

Цей “курник” явно не з нових. Але навряд чи це убозтво було задумане самими будівельниками.

У цій частині Історичній в робочий час майже нікого не зустріти: вулиця майже безлюдна і дуже тиха.

Більшість будинків виглядає вкрай занедбаними. Утримувати їх у нормальному стані – дуже дороге задоволення, що по кишені далеко не всім.

Навіть до табличок з назвами вулиць ні у кого не доходять руки. А назву “Історична” я тут узагалі не зустрів жодного разу. Лише суцільні “Лєніни” і “Маяковскіє”:

Багато будинків прикрашені орнаментальними панно, створеними художником Григорієм Довженком — одним із учнів Михайла Бойчука. Їх назвали “кам’яними вишиванками”, у місті навіть з’явилися активісти, які почали їх реставрувати. Проте як і в часи радянської окупації України нинішня новокаховська влада теж не надто охоче згадує про спадщину бойчукістів.

Сараї в старій частині міста теж виглядають не кращим чином:

Частину з “кам’яних вишиванок” заради утеплення квартир закривають пенопластом:

На будівлях навчальних закладах тут можна зустріти й подібні панно:

Представники влади міста часто говорять про те, що всі ці старі житлові будинки давно вичерпали термін своєї експлуатації. Будували в радянські часи, справді, погано. Будівлі 1950-х років продуваються всіма вітрами, не відповідають вимогам пожежної безпеки. Їх реконструкція і утримання в належному стані коштує дуже дорого. Тож нерідко у Новій Каховці можна побачити таке:

Ті ж, хто має якісь гроші взагалі не переймається, як виглядатимуть їх квартири ззовні. І ліплять до них потворні “курники” та роблять балкони у власному стилі. Цікаво, куди дивилися місцеві чиновники?

Деякі будинки розфарбовані у всі кольори веселки:

Можна зустріти в історичній частині і зовсім сучасні будівлі:

На місці знищеної від пожежі у 2010 році старої двоповерхівки збудували ось такий житловий об’єкт:

Загалом в історичній частині міста залишилося дуже мало місць, які не змінилися з 1950-х років. А зовсім скоро й вони можуть зникнути назавжди.

Схоже, старому місту залишилося жити недовго.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я