Свій останній День села напередодні об’єднання з Любимівкою відсвяткувала Каїрська сільрада Горностаївського району.

Якихось пару років тому назад у Каїрах вдалося відновити художню самодіяльність. Тепер без вокального ансамблю “Народні наспіви” та інших колективів тут уже не уявляють собі жодного свята. Особливо таке як День села, котре тут вирішили святкувати 14 жовтня — в День захисника Вітчизни і українського козацтва та Покрову Пресвятої Богородиці.

– Дні села ми почали відзначати з 2005 року, – згадує Каїрський сільський голова Анатолій Тарасенко. – Тоді це була знаменна дата — 220-та річниця заснування Каїр. Усім воно дуже сподобалося і ми вирішили проводити його щороку. Ось так дожили до 232-ї річниці. Ми є вільним селом і найдавнішим з-поміж усіх розташованих навколо нас. І ми є сильна і вперта громада в хорошому розумінні цього слова.

Нинішній День села був для Каїр особливим. Уже 29 жовтня тут пройдуть перші вибори в нову об’єднану громаду з центром у Любимівці Каховського району. Цього тут добивалися кілька років. Пережили все: і нерозуміння , і небажання приймати таке рішення з боку свого районного керівництва. За словами Анатолія Тарасенка, нині ставлення до них навіть погіршилося. “Районна рада не може пробачити, що ми пішли своїм шляхом. Напряму, звісно, вони не діють, кинувши зусилля на Костянтинівську громаду — вочевидь, вони не полишають надії в майбутньому дооб’єднати її з Горностаївкою. А ось Каїри вони втратили назавжди – якщо ми у подальшому з кимось і приєднаємося знову, то тільки з Каховкою, – і це районна влада зрозуміла. Хоча як на мене, треба дати громадам шанс спробувати, проявити себе”, – говорить він.

День народження Каїр сільський голова називає спільним святом для усіх односельчан. За його словами, це свято кожного, хто працював і продовжує працювати у місцевій школі, сільгосппідприємствах, у культурній сфері, хто прибирає і лікує. “Це свято всіх, хто хоче бачити наші села сильними і процвітаючими, а всю громаду — успішною”, – додав він.

Добрі слова і цінні подарунки цього дня лунали і вручалися багатьом жителям села. Вшанували у Каїрах 13 подружніх пар, які багато років прожили разом і відзначають золоте весілля. Всією громадою привітали молоде подружжя – Людмилу і Сергія Щербини.

 Не забули про діточок, які народилися у селі цього року — а їх тут було 26. Відзначили також односельців — учасників АТО і найстарших жителів. З нагоди свята незвичний подарунок — потужну пневматичну зброю — вручили місцевій школі. “Шкільна команда джур перемогла у районному змаганні, посівши перше місце. Тож ми передаємо такий подарунок, аби наші діти й далі вчилися захищати нашу країну”, – зазначив Анатолій Тарасенко.

За словами сільського голови, у Каїрах люблять дарувати подарунки. “Це ми завжди робимо, – зізнається він. – А нинішнього року нам не гріх цього зробити, адже ми перевиконали свій бюджет на 1,1 млн. гривень і маємо вже надходження у 7 млн. грн. Тож у нову громаду ми підемо не з порожніми руками”.

– У нас нема чітких відомостей — як саме було засноване наше село. Але я впевнений, що наші діди і прадіди зробили одну дуже важливу річ. Вони об’єдналися в спільній думці, у своєму натхненні і в любові до рідного краю. І саме завдяки такому об’єднанню ми тепер маємо дуже гарний спадок і цікаву історію, котрі повинні зберегти, – звернувся до присутніх голова місцевого приватного підприємства “Емануїл Фарм” Василь Зик. – На нас лежить відповідальність за те як житимуть наші діти і наші майбутні покоління. Нелегкі нині ми всі переживаємо часи. Проте надія наша не втрачена. Тож від усієї душі я бажаю вам миру і любові. Нехай Бог береже нашу землю, ваші сім’ї і весь наш мальовничий край!

– Ми з вами створили сильне і стабільне село не тільки у Горностаївському районі, а й в області. Ви дали мені шанс здійснити історичну місію: об’єднатись в одну потужну Любимівську селищну об׳єднану територіальну громаду. Ми всі відчували неймовірно шалений тиск владних структур районного рівня, що вже зовсім скоро відійдуть у минуле. Ми вирвали першу стратегічну перемогу і наділили себе можливостями як організаційними, так і фінансовими. Адже у новому форматі отримаємо повноваження і фінанси, яких не мали до цього часу ніколи і про які тільки мріяли. Тепер треба рухатися далі й розуміти, хто поведе вперед Любимівську об’єднану селищну територіальну громаду, – підсумував Анатолій Тарасенко. – Головне тепер — обрати до нової ОТГ людей освічених і наполегливих. Розум, послідовність, вміння донести потрібну інформацію і знаходити компроміс – саме ці якості потрібні майбутнім депутатам і новому селищному голові.

 

(надруковано в газеті “Новий день” №43/2017)

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я