Ветерани на “пташиних правах”

Олег Батурін (для газети "Новий день")

2110

Через бездіяльність Каховської міськради комунальним майном, що могло б приносити дохід громаді, розпоряджається невідомо хто і невідомо як.

Проблему самозахоплення земельних ділянок на території міста порушили на вересневому засіданні виконавчого комітету Каховської міськради. “Такі випадки є, – визнав заступник міського голови Іван Орєхов. – Щоб виправити ситуацію, треба подавати матеріали до суду. Ми будемо проводити дану роботу найближчим часом. Займатися цим раніше заважала відсутність у міськраді юриста”. Однак крім земельних ділянок у місті трапляються випадки неправомірного використання комунального майна, яке могло б приносити непоганий дохід усій громаді.

Мабуть, найбільш резонансний з цих об’єктів розташований у самісінському центрі міста за адресою: вулиця Набережна, 9. Мова про вбудоване нежитлове приміщення в багатоповерховий житловий будинок площею 83,9 кв. м., котре не одне десятиліття займає громадська організація “Каховська міська організація ветеранів України”. Та сама, навколо якої останні роки тривали безкінечні скандали, пов’язані як із антиукраїнською позицією її керівництва, так і не надто доброзичливим ставленням до ветеранів Другої світової війни. Не раз повідомлялося, як представники цієї організації виставляли журналістів за двері, відмовлялися надавати коментарі стосовно своєї діяльності і влаштовували застілля для своїх друзів у приміщенні, власником якого є територіальна громада міста.

За чий рахунок був весь цей бенкет? Не в останню чергу — за кошти платників податків міста. “Щороку з міського бюджету виділяються кошти для підтримки статутної діяльності організації ветеранів війни. Так, у 2016 році їй була надана фінансова підтримка в 24 тисячі грн. З яких на продукти витрачено 9200 грн., канцтовари — 2900 грн., передплату періодичних видань — 696 грн.”, – повідомив міський голова Каховки Андрій Дяченко.

Відмовити ветеранській організації у наданні такої фінансової підтримки у 2017 році вирішили члени виконкому Каховської міськради. Мотивуючи це тим, що громадські організації повинні бути в рівних умовах і брати участь у конкурсі грантів із бюджету на загальних правах. Як зазначив один із членів виконавчого комітету, “ніхто ж не заважає молоді опікуватися ветеранами і займатися організацією заходів до 8 і 9 травня”. Проте депутатський корпус наполіг таки на допомозі з бюджету.

Крім цього ветеранська організація має ще один надзвичайний бонус від громади у вигляді приміщення на Набережній, 9. Його вона використовує абсолютно безоплатно і без будь-яких договорних відносин з міськрадою. Що є порушенням чинного законодавства, зокрема, Закону “Про оренду державного та комунального майна”.

– Балансоутримувачем приміщення на Набережній, 9 визначене комунальне підприємство “Каховська керуюча компанія”. Воно ж визнано учасником правовідносин щодо оренди комунального майна територіальної громади міста. Проте між КП “ККК” і ветеранською організацією відсутні будь-які договорні відносини, які б надавали право користуватись нерухомим майном, що перебуває в оперативному управління підприємства, – визнає Андрій Дяченко.

Свою версію даного казусу озвучив Андрій Сєров, який донедавна очолював КП “Каховська керуюча компанія”. За його словами, при передачі майна з балансу КП “Наш дім” на баланс КП “ККК” у 2012 році мова велася лише про житловий фонд. “Згідно рахунку №103/1 “Нежитловий фонд”, нежитлове приміщення за адресою: вул. Набережна, 9 відсутнє. Також при передачі майна не передавався договір оренди або будь-який інший договір між ветеранською організацією і КП “Наш дім”. Що у свою чергу позбавляло КП “ККК” будь-яких прав на володіння, користування та розпоряджання цим приміщенням як окремим об’єктом нерухомого майна. За період господарської діяльності до ”ККК” від Каховської міськради не надходило жодних правових документів, які б делегували право володіння, користування та розпорядження вказаним нежитловим приміщенням. На підставі чого ветеранська організація його займає “Каховській керуючій компанії” невідомо”, – розповів Андрій Сєров.

У той же час Каховська міськрада кілька років тому витратила бюджетні кошти на оформлення права власності на нежитлові приміщення комунальної форми власності, в тому числі й у будинку на Набережній, 9. Відповідне свідоцтво про право власності видане 17 січня 2015 року. Проте чомусь досі ніхто так і не уклав ніякого договору оренди з організацією, що невідомо з яких причин там перебуває.

Цікаво, що інші громадські організації мають укладені договори і сплачують орендну плату. Наприклад, ГО “Асоціація інвалідів “Довіра” за 89,5 кв. м. по Мелітопольській, 68-а сплачує щомісяця 59 грн. Каховському міському товариству інвалідів “Надія” оренда приміщення обходиться в 104 грн./міс., міському товариству воїнів-інтернаціоналістів у 46 грн./міс., ГО “Каховське народне ополчення” у 194 грн./міс.

Безоплатне використання приміщення ветеранською організацією міський голова Каховки пояснює статтею 20 Закону “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”. Відповідно до неї органи місцевого самоврядування безоплатно повинні надавати таким організаціям будинки, приміщення, обладнання та інше майно, необхідне для здійснення їх статутних завдань та звільняти від сплати за комунальні послуги в межах середніх норм споживання і за телефон. Проте тут є один важливий нюанс — законодавець поширив вказані пільги виключно для ветеранів війни. За інформацією управління праці та соцзахисту населення Каховської міськради станом на 1 серпня п. р. у них на обліку перебуває 729 осіб, що мають статус ветеранів Другої світової війни і прирівнених до них, відповідно до ст. 4-9 вказаного закону.

У самій же ветеранській організації завжди дуже вільно трактували статус ветерана війни. Її багаторічний голова Олександра Дар’їна називала себе “ветераном Великої вітчизняної”, хоча згодом визнала, що насправді має статус лише “дитини війни”. Коли ж її запитували про інших 70-річних ветеранів, з’ясовувалося, що вони є ветеранами праці і нацистів бачили хіба що в кіно і на картинках. Тому ми вирішили з’ясувати, а чи дійсно ця організація має право на пільги відповідно до ст. 20 Закону “Про статус ветеранів війни”, на який посилається міський голова. І направили запит до ветеранської організації з проханням надати інформацію про ветеранів війни, які є їх членами. Попросили ми також розповісти й про те, яку саме допомогу надають вони фронтовикам і учасникам бойових дій. Однак усі наші питання були проігноровані.

Як з’ясувалося, навіть у Каховській міськраді не знають — чи має Каховська ветеранська організація в своїх рядах ветеранів війни? “Ця інформація в управлінні праці праці та соцзахисту населення міськради відсутня”, – говорить Андрій Дяченко. Як же так виходить, що міськрада надає пільги організації, але в той же час не впевнена, що вона справді має на це право? Адже серед її членів є чимало ветеранів праці, які разом із воїнами-інтернаціоналістами і інвалідами прав на такі пільги не мають.

Усе це свідчить про безвідповідальне ставлення чиновників і депутатів Каховської міськради, профільного заступника міського голови Івана Орєхова і самого міського голови до використання комунального майна територіальної громади. Цікаво, скільки ще таких необлікованих приміщень можна нарахувати в Каховці? І коли у місцевої влади вистачить волі поставити на даній проблемі крапку і використовувати комунальне майно відповідно до вимог чинного законодавства і з максимальною користю для всієї громади?

(надруковано в газеті “Новий день”, №42 від 12 жовтня 2017 року)

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я